Budgettet blev præsenteret: Var det et borgermøde?

75 procent politiker-snak og kun 25 procent til borgernes spørgsmål under budgetmøde i Kolind+.

Artiklens øverste billede
Godt 55 personer var dukket op til borgermødet tirsdag aften i Kolind+. Foto: Kian Johansen

Lad os være helt ærlige. Der er ikke mange penge tilbage for byrødderne at forhandle om til dette års budget i Syddjurs Kommune.

De fleste anlægsudgifter er bundet op allerede. Især på en kommende skole i Hornslet til godt 100 millioner kroner i alt.

Regnedrengene, med kommunaldirektør Rasmus Møller i spidsen, har allerede på forhånd afsat 29 millioner ekstra til at afhjælpe forventelige underskud på især Social-og sundhedsområdet.

I øjeblikket ved vi ikke hvad vi siger ja til. Da vi skal forholde os til det på forhånd.

Ejnar Pedersen, Handicaprådets formand

Så er der knap 33 millioner kroner tilbage at diskutere på drifts-siden. Og under mødet havde politikerne ikke forhandlet færdig endnu.

Det billede afslørede sig delvis under Syddjurs Kommunes borgermøde om budgettet forleden.

Politikerne fra Syddjurs byråd stod klar til en politisk diskussion om budgettet under borgermødet tirsdag aften. Foto: Kian Johansen

Byrådspolitikerne fik taletid i over 75 procent af tiden på det godt to timer lange borgermøde, der også blev livestreamet på kommunens Facebookside. Her fulgte godt 35 brugere med, mens der var omkring 55 andre politikere, embedsfolk og primært formænd for kommunens forskellige foreninger og råd tilstede i Kolind+.

Tiden blev primært brugt på valgkampstale og på at lufte politiske holdninger. Især Laila Sortland (Nye Borgerlige) og Ebba Møgelvang (DF) fremførte ønsker som var det juleaften. Enhedslistens Jesper Yde Knudsen brugte mange taleminutter i flere tekniske forsøg på at forklare, at en del poster på budgettet mere var besparelser end de var effektiviseringer.

Kommunal-ord

Det var journalist Thomas Gam fra TV2 Østjylland der klarede ordstyrer-rollen og han forsøgte flere gange at få politikerne til at sige noget mere konkret og bad dem om at uddybe deres ordbrug, til gavn for de tilhørere der ikke forstod kommunal-sprog.

Blandt andet da ordet demografimodel kom på banen fra borgmesterkandidaten Michael Stegger (S). Det viste sig at han sammenblandede tingene en smule, kunne både Kirstine Bille (SF) og Claus Wistoft (V) fortælle på en pæn måde. Stegger og Socialdemokratiet vil ændre på parametrene i demografimodellen, så den tilgodeser de ældre i højere grad. Men det vil blive svært at nå under budgetforhandlingerne og desuden kunne en ændret model måske give helt andre resultater, end det Michael Stegger ønskede, lød det.

Godt 55 personer var dukket op til borgermødet tirsdag aften i Kolind+. Foto: Kian Johansen

Ungeråd og afvikling

Set fra borgernes side, så blev det først rigtig interessant, da nogle af dem kom til orde. Men meget sigende for debatten så ramte en del af dem ikke direkte ind i konkrete og mulige budgetønsker, som et byråd kunne få med som inspiration til forhandlingspakken.

For eksempel da Nanna Hansen fra ungeprojektet Distrikt X i Rønde spurgte om, hvor de unge var i budgettet. Hun genfremsatte flere unges forslag om at etablere et ungeråd, som straks blev modtaget med nik og positive tilkendegivelser fra flere af politikerne, der til anledningen havde stillet sig op grupperet efter partifarve foran publikum og et livestreamende videokamera.

»Er Pindstrup under afvikling?« spurgte Asger Meulengracht Olsen fra Pindstrup. Han benyttede lejligheden til at fortælle om sin frustration over blandt andet Novopans skrumlen og larmen og den høje mængde lastbiler der kørte til og fra firmaet, der producerer spånplader. Han var også ked af, at Pindstrup i hans øjne nærmest var en blindtarm i Syddjurs Kommune. Samtidig undrede han sig over, at der ikke fandtes kommunale byggegrunde til salg i Pindstrup. Det viste der sig at være en konkret grund til, da en privat grundejer sad på en del af den tilgængelig jord i byen, kunne borgmester Ole Bollesen og flere fra panelet forklare tilskuerne.

Det er godt at vide som politiker, at nogle borgere er utilfredse, men til et borgermøde om budgettet så hjalp det ikke ligefrem nogen af parterne videre.

Konkret snak

Først yderst konkret blev det, da Handicaprådets formand Ejnar Pedersen fik mikrofonen.

Blandt andet spurgte den tidligere kommunaldirektør i Rosenholm Kommune politikerne om, hvad man ville gøre på specialskoleområdet, da der allerede i dag er 44 elever med skolevægring.

»Det tal og de udgifter vokser kun fra nu af, så hvad vil i?«

Han påpegede også et par kritiske poster i budgettet. Han påpegede faren for et underskud på 11 millioner kroner, udover de 9 millioner kroner man allerede kender til, fordi kommunen havde valgt en teknisk bogføringsløsning, han var utryg ved. Og så opfordrede han til, at besparelserne blev sendt i ordentlig høring.

»I øjeblikket ved vi ikke hvad vi siger ja til. Da vi skal forholde os til det på forhånd.«

Læs også

Del artiklen