Djursdollars gør det muligt: Optagelserne er i gang til spillefilm i Koed

Spillefilmen Stille Liv, med Bjarne Henriksen og Bodil Jørgensen på rollelisten, optages i disse dage i Syddjurs Kommune. Det skyldes dels filmens handling, men i høj grad også filmens finansiering. En del af pengene kommer nemlig fra kommunekassen.

Artiklens øverste billede
Optagelserne er i gang i køkkenet på gården i Koed, mens instruktør Malene Choi (midten) følger med fra stuen. Foto: Mark Sigetty Bøje

Luften er fugtig og tung af gødning denne onsdag i Koed. Det er måske meget passende, for i disse dage render der et filmhold rundt på gården Engvang, og optager filmen Stille Liv. De danske filmstjerner Bjarne Henriksen og Bodil Jørgensen samt debutanten Cornelius Won Riedel-Clausen har de bærende roller. Filmen handler om adoptivbarnet Carl, der lever et stille liv på sine forældres slægtsgård på Djursland. Ifølge filmens instruktør Malene Choi var det fra start vigtigt, at filmen blev optaget lige netop her.

Bjarne Henriksen joker med, at han engang imellem tager sig en lur i sofaen mellem optagelserne. Foto: Mark Sigetty Bøje

»Jeg har været meget draget af landskabet; Mols Bjerge og Djursland i det hele taget, som jeg synes er meget særegent. Det har nogle rødder tilbage til noget arketypisk. Det er et urlandskab, der er formet i istiden. Det er et dramatisk landskab med vidder og bakker, men også de der gravhøje. Der er noget næsten mytologisk, som man ikke rigtig finder andre steder.«

»Grundlæggende kan man sige, at en regional støtte som den her, gør det muligt at lave filmen.«

Freddy Neumann, presseansvarlig

Fra et kreativt synspunkt var det altså essentielt, at filmen blev optaget i Syddjurs Kommune. Men en film kræver penge, og mange af dem. Det er her Den Vestdanske Filmpulje kommer ind.

Djurske dollars

Stille Liv er nemlig optaget på flere locations i Syddjurs Kommune blandt andet gården i Koed, en stald i Knebel og på diskoteket i Ebeltoft. Den Vestdanske Filmpujle har støttet filmen med 1,3 millioner kroner. En af betingelserne for at opnå støtte er, at den pågældende film skal foregå i en af puljens medlemskommuner. Derfor er det ikke sikkert, at filmen ville være blevet til – eller i hvert fald optaget – i Syddjurs Kommune, hvis det ikke var for filmpuljens støtte.

»Film bliver til i samarbejde mellem knaldgode instruktører, der har en god ide, og så producenter, der siger: jeg vil realisere din film. Den økonomiske støtte som puljen er inde med, er faktisk afgørende for, at man kan lave filmen her. For hvis ikke de havde støttet, skulle man jo finde pengene et andet sted,« siger Freddy Neumann, der er presseansvarlig for projektet.

»I stedet for at transportere køer til et studie i København, så bringer vi København til køerne, og det gør en forskel.«

Malene Choi, instruktør

Spørgsmålet er derfor om filmens handling i sidste ende ville have udspillet sig i Syddjurs Kommune, hvis ikke det var for støtten fra Den Vestdanske Filmpulje.

»I det her tilfælde er det ikke sikkert, at filmen ville have en økonomi, der muliggjorde, mange af de valg man har foretaget. Så grundlæggende kan man sige, at en regional støtte som den her, gør det muligt at lave filmen,« siger Freddy Neumann.

Optagelserne er i gang i køkkenet på gården i Koed, mens instruktør Malene Choi (midten) følger med fra stuen. Foto: Mark Sigetty Bøje

Fra Koed til Korea

Optagelserne har været i gang siden 30. august, og slutter i næste uge, hvor filmholdet drager videre til Korea. Ifølge filmholdet kan det noget særligt at optage film on location i stedet for i et filmstudie.

»I stedet for at transportere køer til et studie i København, så bringer vi København til køerne, og det gør en forskel,« siger Malene Choi.

Ifølge instruktøren har det nemlig en stor betydning for stemningen på settet, og det er forhåbentlig noget, der i sidste ende kan mærkes på stemningen i filmen.

»Det er nogle fabelagtige locations vi har fundet til filmen. Det giver filmen et mere autentisk præg, synes jeg,« siger Bjarne Henriksen, der spiller Carls adoptivfar, der er kendt fra film og TV-serier som Kinamand, Hvide Sande og Tarok.

Samtidig er det også godt for dansk film med fortællinger, der foregår langt fra hovedstaden.

»Syddjurs har jo også været en kæmpe stor spiller i den kreative del af projektet. Især i en fortælling som den her, hvor miljø og setting har så stor betydning.«

Maria Møller Kjeldgaard, producer, Manna Film ApS

»Man fremhæver andre områder i landet. Jeg synes, det er meget godt, og det er spændende at komme lidt ud. Djursland har jeg ikke spenderet så meget tid i ellers. Jeg har været lidt i Ebeltoft, og har noget familie i Femmøller, men ellers ikke, og nu har jeg da fået lov til at være heroppe i en måneds tid,« siger han.

Oplevelsen har på mange måder været anderledes for skuespillerne. Trailerne som de normalt opholder sig i mellem optagelserne, har på dette projekt været skiftet ud med forsamlingshuset i Koed, hvor der også er optaget flere scener til filmen.

»Det har gjort, at filmen i højere grad er forankret lokalt. Syddjurs har jo også været en kæmpe stor spiller i den kreative del af projektet. Især i en fortælling som den her, hvor miljø og setting har så stor betydning,« fortæller Maria Møller Kjeldgaard fra Manna Film, der er producer på filmen.

Fortsat støtte

Udover den dramatiske natur i området er Syddjurs Kommune selvfølgelig også tæt på Århus. Det har betydet, at de har kunne hyre en masse kyndige filmfolk og statister, som ikke er nødsaget til at overnatte på hoteller eller resorts, fordi de ikke kommer langvejs fra. Derudover er flere af filmens statister hentet fra lokalområdet. Ifølge Maria Møller Kjeldgaard har støtten fra filmpuljen dog stor betydning for, at det er blevet sådan.

I Udvalget for plan, udvikling og kultur i Syddjurs Kommune, som er det udvalg, der afgør, hvor meget eller hvor lidt støtte, der skal gives til filmpuljen, ser de en stor værdi i at investere i dansk film.

»Det giver synlighed og kendskab til kommunen, og håbet er jo, at det tiltrækker flere borgere på sigt,« siger Riber Hog Anthonsen (V), der er formand for udvalget.

»Film er ikke bare kunst, men også erhverv. Der er penge i det, og det er blandt andet også derfor vi støtter både filmhøj- og efterskolen, som vi gerne vil etablere i Ebeltoft.«

Ole Bollesen, Borgmester i Syddjurs Kommune

Derfor mener Riber Hog Anthonsen også, at støtten bestemt er pengene værd. Det lader der til at være bred enighed om i udvalget. Både Morten Siig Henriksen (SF) og Michael Mikkelsen (Løsgænger) ser støtten til film som f.eks. Stille Liv som en god investering for kommunen.

»Det afhænger selvfølgelig af resultaterne i sidste ende, men hvis det fortsætter som hidtil, så ser det godt ud,« siger Riber Hog Anthonsen.

De bakkes op af borgmester Ole Bollesen (S).

»Film er ikke bare kunst, men også erhverv. Der er penge i det, og det er blandt andet også derfor vi støtter både filmhøj- og efterskolen, som vi gerne vil etablere i Ebeltoft,« siger han.

Borgmesteren frygter da heller ikke umiddelbart, at et fokus på at optage film i Syddjurs, blot vil betyde, at der er filmfolk fra Århus, der tager turen til Syddjurs Kommune, i stedet for at lokke nye filmfolk til kommunen permanent.

»Altså jeg mener, at det der miljø omkring filmhøjskolen vil kunne tiltrække flere filmfolk. Især hvis vi viser, at vi bakker op om film i Ebeltoft.«

Læs også

Del artiklen