Elever stod for undervisningen, mens lærerne havde frikvarter

I løbet af en time hyldede ledelsen medarbejderne for deres store indsats det sidste halvandet år. Nu ser skolen fremad mod nye tider med mere samvær på programmet.

Artiklens øverste billede
Lærernes dag var omdøbt til personalets dag, og i den anledning tog skolens 9. klasser sig af eleverne. Foto: Mark Sigetty Bøje

Den røde løber var tirsdag rullet ud foran personalerummet på Hornslet Skole. 5. oktober er nemlig FN’s internationale lærerdag, og det havde skolen besluttet at markere i stor stil. I timen mellem 11.00 og 12.00 havde eleverne i 9. klasse fået til opgave – i par – at tage sig af en klasse hver, mens skolens personale fik sig et fortjent frikvarter. Champagnen var derfor også skiftet ud med sodavand, men stemningen var ikke mindre munter af den grund.

»Kan vi tillade os at kalde det en fest?« Sådan indledte skoleleder Bitter Rasmussen retorisk sin tale, hvilket høstede flere hævede sodavandsdåser blandt personalet.

Bordene var dækket op og anrettet med et stjerneskud på hver tallerken, og der var en begejstret summen blandt personalet. Det var tydeligt at mærke, at der, det sidste halvandet år, havde været langt mellem sociale arrangementer. Det skulle anerkendes.

Skulderklap og takketale

»World wide siger vi tak til lærere og personale i dag,« fortsatte Bitter Rasmussen.

Internationalt kaldes dagen lærernes dag, men det blev flere gange i løbet af formiddagen understreget, at de på Hornslet Skole kalder det personalets dag. Alle medarbejdere er nemlig en del af det store arbejde skolerne gør, med at danne kommende generationer, som Bitter Rasmussen sagde. Hun blev bakket op af Klara Louise Prang, der var dukket op på vegne af hele skoebestyrelsen.

»Mange lærere har virkelig følt, at vi har skulle være omstillingsparate. Så det, at vi nu kan sidde sammen, det betyder bare ekstra.«

Kathrine Richter, Lærer i udskolingen

»Vi vil sige tak for den her enorme indsats i har gjort især det sidste halvandet år under corona. Vi er dybt taknemmelig for at i har styret skolen, vores børn og os forældre igennem en turbulent tid,« sagde hun.

Det kunne nærmest mærkes i lokalet. De fremmødte lyttede opmærksomt, men det var også tydeligt, at det sitrede i medarbejderne, der var klar til at blive sluppet løs inden de igen skulle tilbage til klasselokalerne.

»I har stået sammen hver for sig i en periode, og nu er i sammen igen, og det har en kæmpe betydning. Så klap jer selv og hinanden på skulderen,« afsluttede Klara Louise Prang, og så gik snakken og latteren for alvor løs.

Vigtigt for sammenholdet

Det hele sluttede, før det næsten var begyndt, men efterfølgende var der alligevel begejstring at spore blandt medarbejderne.

»Jeg synes jo et eller andet sted, at det er rigtig rigtig fedt. Både, at der bliver sørget for, at undervisningen er dækket af vores skønne 9. klasser men også, at vi som kollegaer, får lov til at sidde ned sammen alle sammen – det er ikke så tit,« sagde Kathrine Richter, der er lærer i udskolingen.

Hun fremhævede samtidig, at det var rart at føle, at medarbejderne blev anerkendt deres store indsats. Særligt i lyset af corona.

»Mange lærere har virkelig følt, at vi har skulle være omstillingsparate, og at det har krævet rigtig meget og skulle omlægge fra almen undervisning til online undervisning, og nogle gange har det været med en dags varsel, fordi man har stået med en coronapositiv elev eller forældre. Så det, at vi nu kan sidde sammen, det betyder bare ekstra.«

»I personalerummet kan man se flere opslag hænge, om kommende arrangementer. Personalet gerne vil være sammen, og det kan man mærke på en dag som i dag.«

Bitter Rasmussen, Skoleleder, Hornslet Skole

På administrationsgangen var stemningen den samme. Skolesekretærerne Helle Brøgger Langholm og Britt Bertelsen er begge nye på skolen.

»Vi har snakket om, at det der med, at der bliver gjort noget ud af det; at vi føler os værdsat. Det betyder meget,« sagde Helle Brøgger Langholm.

»Altså jeg startede i fredags, og jeg synes virkelig, det her har været meget god personalepleje,« istemte Britt Bertelsen.

»De gør noget for deres medarbejdere her. Det er helt sikkert.«

Nu ser vi fremad

Det er ikke hvert år, at skolen fejrer lærernes dag på samme måde som i år, men de markere altid dagen. Ifølge Bitter Rasmussen er det nemlig ikke størrelsen på arrangementet, der i sidste ende er vigtigt. Det er symbolet. Skolederen mener, at der er et godt sammenhold blandt personalet, på trods af den seneste tids udfordringer med blandt andet corona.

»Vi har haft en stor udskiftning gennem de seneste syv-otte år, fordi en hel generation af lærere er gået på pension, og vi kan også mærke, at der er lidt større mobilitet nu, men når det er sagt, så har vi ikke større udskiftning end at man godt ved hvem hinanden er.«

Hun fremhæver, at de har flere sociale arrangementer blandt personalet på skolen, som der af god grund ikke har været under corona.

»I personalerummet kan man se flere opslag hænge, om kommende arrangementer. Personalet gerne vil være sammen, og det kan man mærke på en dag som i dag.«

Læs også

Del artiklen