Sådan får du varme i radiatoren igen

Hvis din radiator ikke vil varme, er der typisk tre ting, du kan gøre. Alle tre ting kan du sagtens fikse selv. Se her, hvordan du kan gøre det.

Artiklens øverste billede
Når vejret bliver koldere og varmen skal tændes igen, kan du opleve, radiatoren ikke virker helt efter hensigten, men som regel kan du løse problemet relativt nemt. Foto Torben Klint

Hvis din radiator forbliver kold og ikke vil varme, selvom du har tændt for varmen og skruet op for termostaten på radiatoren, så skyldes det oftest én eller flere af tre ting:

1. Ventilnålen sidder fast.

2. Pakdåsen er for gammel.

3. Der er for meget luft i radiatoren.

Alle tre ting kan du selv ordne, men du kan få hjælp af en vvs’er, hvis du ikke selv har lyst til at kaste dig ud i gør det selv-opgaver.

Bor du til leje, skal du kontakte din udlejer, inden du går i gang.

Ventilnålen skal løsnes

Hvis radiatoren ikke bliver ordentlig varm, skyldes det ofte, at ventilnålen inde i termostaten har sat sig fast. Det sker ofte, når radiatoren ikke har været i brug hele sommeren.

1. Tag termostaten af. Er termostaten en ældre model, kan den tages af med en unbrakonøgle eller en skruetrækker, mens en nyere model tages af ved at skrue den mod uret

2. Tryk gentagne gang på ventilen, indtil den løsnes. Er gentagne tryk ikke nok til at løsne nålen, må du kontakte en vvs’er.

Udskift radiatorens pakdåse

1. Vrid møtrikken (pakdåsen) ved ventilen mod uret med en tang.

2. Skru den helt ud.

3. Skru en ny pakdåse i og stram til med en tang.

Udluftningen af radiator

1. Sluk fyret og alle cirkulationspumper og vent 5 minutter.

2. Tag fat i udluftningsventilen og drej mod uret, så der lukkes luft ud. Vent, indtil der begynder at komme vand ud (hav et viskestykke parat).

3. Fyld vand på hovedanlægget ved kedlen, hvis der ikke kommer vand ud.

4. Start fyr og cirkulationspumper igen.

Hvis ingen af de ovennævnte metoder løser problemet, må du tage kontakt til en fagmand, som kan identificere fejlen.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen