Guide: Kommunalvalg for dummies - Valgforbund

Vidste du, at din stemme kan risikere at tilgodese et parti, du er meget uenig med? I flere kommuner indgår partierne nemlig ofte alliancer på tværs af blokke. Det kaldes valgforbund.

Artiklens øverste billede
Illustration: Thomas Woody

Så er det igen tid til kommunalvalg, men hvad er det nu lige det går ud på? Betyder din stemme overhovedet noget? Hvordan påvirker udfaldet dig? Og hvad laver byrådet egentlig? Lokalavisen giver dig svarene. I denne uge gælder det Kommunalvalgets store joker: valgforbund.

Vi har allieret os med Martin Bækgaard, professor i statskundskab på Aarhus Universitet, der fortæller, at valgforbund i korte træk er en mulighed for at udnytte stemmer, der ellers ville gå tabt.

»Det er jo sådan, at der skal et vist antal stemmer til for at få et mandat i kommunalbestyrelsen. Hvis man så har overskydende stemmer, så giver de her valgforbund en mulighed for, at man kan fordele dem,« fortæller Martin Bækgaard.

Hvis tre partier for eksempel er i valgforbund sammen, så kan de pulje deres overskydende stemmer sammen. Det kan så gøre, at der måske falder et ekstra mandat af til et af partierne. Det kan ofte godt betale sig i kommunalpolitik, da det især i mindre kommuner ikke nødvendigvis er så mange stemmer, der skal til et mandat.

»Man ser engang imellem nogle meget umage valgforbund, hvor man vil sige, at det er nogle alliancer man aldrig vil se på landsplan, at du pludselig har et valgforbund mellem eksempelvis Konservative og Socialdemokraterne«

Martin Bækgaard, professor i Statskundskab, Aarhus Universitet

Et valgforbund kan altså tit kaste et ekstra sæde eller mere af sig. Samtidig får partierne i valgforbundet indflydelse på, hvor deres stemmer skal gå, hvis ikke de får stemmer nok til et mandat.

»Man kan også bruge det som partier til at signalere, at man vil lidt det samme politisk.«

Umage alliancer

Valgforbund skal indgås før valgdagen, men ofte vil det være sådan, at valgforbund ikke nødvendigvis er noget partierne skilter med. Derfor er det op til borgerne selv at undersøge, om deres parti er i valgforbund med andre partier, og om man i så fald kan være tilfreds med at ens stemme i så fald også går til disse partier.

»Man ser engang imellem nogle meget umage valgforbund, hvor man vil sige, at det er nogle alliancer man aldrig vil se på landsplan, at du pludselig har et valgforbund mellem eksempelvis Konservative og Socialdemokraterne«

Mange vælgere er ikke opmærksomme på de her valgforbund og hvad de indebærer. Derfor kan det ifølge Martin Bækgaard betyde, at ens stemme i sidste ende kommer til at tilgodese et parti, man måske er meget uenig med. Derfor er det noget, der er værd at være opmærksom på som vælger.

Favoriserer de store

Valgforbundene kan få stor betydning for valgets udfald. Det så man eksempelvis ved kommunalvalget i 2017. Venstre i Syddjurs Kommune fik 29,6 procent af stemmerne mod Socialdemokratiets 25,6 procent. Alligevel fik begge partier 8 mandater.

Socialdemokratiet lukrerede på at være i valgforbund med SF og Enhedslisten, mens Venstre stod alene. Det kostede Venstre 1-2 mandater, at Dansk Folkeparti havde set til anden side (Nye Borgerlige, Konservative og Liberal Alliance).

Det sikrede Dansk Folkeparti en mandatfremgang på en trods stemmemæssig tilbagegang.

Forskerne Jørgen Elklit og Ulrik Kjær har i bogen ’Det kommunale mandatfordelingssystem skævdeler mandaterne’ dokumenteret, at det nuværende systen forfordeler de store partier i et valgforbund med eksempler fra kommunalvalget i 2017. Det kan du læse mere om her.

Læs også

Del artiklen