Trafik og byfornyelse: Kaffemøde i Nimtofte gav luft til frustrationerne

Tirsdag mødtes politikere og borgere efter fyraften i Dagli’Brugsen på Nimtoftes torv. Målet var at fremme forståelsen for hinanden gennem demokratisk samtale. Det lykkedes, men rådvildheden råder stadig i Nimtofte.

Artiklens øverste billede
Politikerne fra v.: Kristian Damsgaard (C), Kasper Ø. Nissen (SF), Ole S. Hansen (A) og Laila Sortland (D) var taget til Nimtofte for at møde borgerne i det første af flere kaffemøder arrangeret af Adresseavisen. Foto: Mark Sigetty Bøje Foto: Mark Sigetty Bøje

»Velkommen til jer, der er kommet. I dag handler det om et kaffemøde, hvor der kun er fokus på Nimtofte og opland.«

Sådan indledte Adresseavisens redaktør Lars Norman Thomsen det første i en række kaffemøder, der er arrangeret af avisen op til kommunalvalget 2021. Dagens møde var arrangeret i samarbejde med formanden for Dagli’Brugsen Nimtofte, Jens Jacob Sørensen. Derfor var Dagli’Brugsens vinafdeling indrettet til formålet. En vintønde dækket til med rød dug og en håndfuld stole stod klar. Der var kaffe og brunkager til de 10-12 Nimtoftere og fire politikere, der var dukket op.

Godt et dusin nimtoftere var mødt op, for at diskutere byens udfordringer. Foto: Mark Sigetty Bøje

»Det, der er formålet, det er, at der er nogle politikere, der er kommet hertil for at lytte til Nimtoftes borgere. Hvad er det der fylder? Hvad er der af problemer og udfordringer?« Spurgte Lars Thomsen retorisk.

Det var da også sådan mødet startede. Det plejer at være borgerne, der skal komme til politikerne. Her kom politikerne til borgerne.

De fire politikere var byrådsmedlemmerne Ole S. Hansen (A), Laila Sortland (D) plus Kasper Ø. Nissen (SF) og Kristian Damsgaard (C), som også gerne vil have en plads i solen ved valgt 16. november. Det første kvarter brugte kvartetten udelukkende på at lytte og tage notater. For der er meget der fylder i Nimtofte.

Nimtofte har små 600 indbyggere. Tværs gennem byen løber Nimtofte Å med den opdæmmede Mølledam i byens hjerte. Vandet skaber et særligt attraktivt miljø i byen

Problemer med trafikken

Et af aftenens store samtaleemner var trafikken i Nimtofte. Byen har tidligere været plaget af trafikstøj fra den store mængde last- og personbiler, der kørte gennem byen, men samtidig bragte færdslen en masse kunder til byens forretninger. Det ændrede sig for to år siden med den nye omfartsvej til Djurs Sommerland.

»Vi har lige lavet optælling på, hvor mange kunder vi har mistet efter omfartsvejen kom. Vi har sagt farvel til 10.000 i kundekurve på et år på grund af omfartsvejen,« fortalte Brugsuddeler Lonni Dilling Pedersen.

Denne pointe vakte genklang i og med, at der i løbet af ni dage i efterårsferien var 103.629 gæster på besøg i Djurs Sommerland i forbindelse med Halloween.

»Dem så vi stort set ikke,« sagde Brugsuddeleren.

Samtidig var der utilfredshed med den høje fart, der plager Stationsvej og Kolstrupvej, som er den vej, der forbinder Syddjurs med Norddjurs, og krydser hovedvejen. Problemerne er opstået i forbindelse med lukningen af Randersvej.

»Stands den tunge trafik på Stationsvej og Kolstrupvej. Vejen er for smal, og kræver desuden vedligeholdelse, fordi siden af vejen bliver kørt i stykker,« lød opfordringen fra Knud Simonsen, der har drevet Djurs Hytteby i Nimtofte i 35 år.

Det blev desuden fremhævet, at borgerne i Nimtofte har fået gentagne lovninger fra kommunen på at opsætte fartmålinger ved vejene. Noget som ifølge borgerne endnu ikke er sket.

Nimtofte borgerne er meget utilfredse med, at Randersvej er lukket for biler. Det skabte et tillidsbrud til politikere og embedsmænd, anførte flere af deltagerne på mødet.

En by står hen

Det andet store punkt på dagsordenen var byfornyelse. Følelsen blandt de fremmødte var, at kommunen har ladet byen forfalde. Det nuværende byråd har dog netop investeret 2 mio. kroner byen, hvor der bor flere lejere end ejere, til byfornyelse, og de planer blev diskuteret.

»Mit indtryk er, at folk er klar til, at der skal ske noget. Det vi håber på, det er, at der kommer til at lægge en færdig udviklingsplan for området som går fra præstegården og ud i Ådalen nedenfor Møllen, så man ser det som et sammenhængende område,« sagde Carsten Bryrup, medlem af Distriktsrådet og i øvrigt kandidat for Venstre til KV21 og ligeledes opstiller han til Ældrerådet.

Håbet er, at arbejdsgrupperne kan få lavet en plan som tilgodeser mange ting, bl.a. biodiversitet og klimatilpasning.

Byrådet har som nævnte sat 2.000.000 kroner af til byfornyelse i Nimtofte. Derudover er der også afsat 600.000 kroner til facaderenoveringer af huse. Det er absolut tiltrængt.

Brugsuddeler Lonni Dilling Pedersen rundede borgernes indspark af med en pointe om trafik og byfornyelse.

»Der er et fantastisk sammenhold i byen. Så snart vi kommer ud med et eller andet arrangement, så er alle med på vognen. Der er slet ingen tvivl om, at når du siger Nimtofte, jamen så står vi sammen. Der er heller ingen tvivl om, at når du siger Nimtofte, så er vi også ved at være trætte af at kæmpe.«

Hun påpegede, at byfornyelse ville være skønt, men at de kunder som vejnettet kan bringe med sig, bliver nødt til at blive tænkt ind i planerne.

»Hvis det fortsætter som nu, så er der ingen kunder, og så er der ingen brugs. Det vil sige, så falder huspriserne, så forsvinder børnefamilierne for de gider ikke bo i en by uden handlemuligheder eller foreningsliv eller skole. Uden kunder så dør Nimtofte.«

Ingen by uden brugs

Mødet forløb i god ro og orden uden at folk talte i munden på hinanden. Det var den demokratiske samtale, der var i fokus. Efter en halv times tid var tiden kommet til at politikerne skulle have ordet.

Laila Sortland (D) fremhævede blandt andet omfartsvejen, og hun vil kæmpe for at genoptage snakken om at genåbne Randersvej.

»Jeg har tænkt meget på, at det var det værste, der kunne ske. Vi blev informeret om, da vi, ligesom mange andre, påtalte de mulige konsekvenser for Brugsen. Der fik vi at vide, at det var et ønske fra borgerne i Nimtofte, at man gjorde noget ved den store mængde trafik, der kørte gennem byen til og fra Djurs Sommerland. Det er en af de ting, som jeg gerne vil tage med videre.«

Ole S. Hansen (A) fremhævede ligeså sine bekymringer om lukningen af Randersvej, samtidig fortalte han, at han, som en del af Udvalget for plan, udvikling og kultur, var meget fokuseret på landsbyudvikling.

»Lige nu er vi i gang med at lave landsbyudvikling i Pindstrup og i Tirstrup. På næste møde har vi en plan for at se på Nimtofte. Det jeg synes, I skal som by, er at lave en undergruppe, der hedder trafik. Fordi jeg kan da høre, at det også er en del af problemet: at der ikke kommer folk forbi.«

Det handler om borgerinddragelse, og at have en indgang til kommunen, lød pointen blandt andet.

Sammenhold frem for alt

Kasper Ø. Nissen (SF) har erfaringer med lignende problematikker på Mols, hvor tiltaget Mols i udvikling har været en stor succes for området. Han så også trafikken som et centralt spørgsmål.

»Enhver krise er en mulighed for at få genstartet knallerten eller hvad man skal sige. Det tænker jeg faktisk også, er et kæmpe behov lokalt. At man tager opgaven på sig. Så er det kommunens opgave både politisk og forvaltningsmæssigt at stille nogle kompetencer til rådighed, som ikke kan klares ved frivillige kræfter. Det vil jeg for mit eget vedkommende være meget optaget af. For landsbyudvikling er ikke noget, der kommer af sig selv. Det skal stimuleres.«

Han fremhævede dog også, at borgerne i Nimtofte har en opgave om at stå sammen, og tale deres egen egn op.

Kristian Damsgaard (C) gentog samme pointe om sammenhold og en kollektiv indsats.

»Kardinalpunktet, det er Brugsen. Det er det, der holder Nimtofte i live, og det er det I skal bevare. Det der med at kæmpe for Randersvejs genåbning, så der stadig er en mulighed for småsultne familier på vej til eller fra Djurs Sommerland. Det skal I lægge en plan ud fra det. Det samme gælder, hvordan I vil lukke Stationsvej for tung trafik.«

Udstykning forsvundet?

På mødet nævnte flere også behovet for at få sat gang i den nyste udstykning i byen for boligområdet Sønderskovbakken II i Nimtofte, hvor Lokalplan 100 har spøgt siden Midtdjurs Kommunes tid.

»Jeg var selv med til at vedtage lokalplanen i Midtdjurs Kommunalbestyrelse,« lød det fra Carsten Bryrup.

Går man ind på Syddjurs Kommunes hjemmeside booster man muligheden for at købe en storparcel på udstykningen, og det er det.

»Det har man gjort i mange år nu, men det er som om, at kommunen ikke har udstykningen i tankerne. Skiltningen er dårlig, og der bliver ikke annonceret. Det vil være et gennembrud for Nimtofte, hvis vi kunne få solgt nogle af de grunde, som ligger her tæt på natur og stisystemer,« anførte Carsten Bryrup.

Adresseavisen afholder en række kaffemøder som optakt til kommunalvalget d. 16. november. Blandt andet i Kom-Bi i Hornslet (4/11) og på Rosmus Skole (10/11).

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.