Træd ind i Orhan Pamuks litterære univers

Foredrag om den tyrkiske forfatter og nobelprismodtager ved sognepræst og boganmelder Carina Wøhlk.

Artiklens øverste billede

”En dag læste jeg en bog og hele mit liv var forandret”. Sådan begynder Orhan Pamuks bog ”Det nye liv” (1998). Denne sentens er optakten til et foredrag i Syddjurs Folkeuniversitet, hvor sognepræst og boganmelder Carina Wøhlk vil give en indføring i den tyrkiske forfatter og nobelpristager Orhan Pamuks litterære univers.

Orhan Parmuk er en af Tyrkiets fremmeste forfattere og intellektuelle. Han debuterede i 1982 og har en lang række bøger bag sig. Hans bøger er oversat til 40 sprog, 12 af dem til dansk. I 2006 modtog Pamuk, ganske velfortjent, Nobelprisen i litteratur. I 2012 modtog han Sonningprisen, der er Danmarks største kulturpris.

Vil bygge bro

Gennem sit forfatterskab har Pamuk på skift givet stemme til forskellige religiøse og politiske grupperinger. Selv om Pamuk insisterer på, at han ikke er politisk forfatter, tager han gerne politisk stilling. For eksempel udtalte han sig i 2005 til et schweizisk magasin om Tyrkiets mord på 30.000 armeniere, hvilket resulterede i en anklage for offentlig fornedrelse af fædrelandet. Sagen vakte debat både i og uden for Tyrkiet, ikke mindst fordi anklagen mod den prominente forfatter kom samtidig med, at Tyrkiet indledte optagelsesforhandlinger med EU. Sagen blev droppet i 2006, men indgik i optagelsesforhandlingerne i både Tyrkiet og EU.

Orhan Pamuks værker bærer generelt præg af en både poetisk og politisk tone – og en bestræbelse på at bygge bro imellem europæisk og orientalsk tradition. Omdrejningspunktet er længslen efter identitet. Hans forfatterskab tjener måske ikke til livsomvæltning, men det gør dybt indtryk.

Foredraget finder sted mandag 15. november kl. 19-21 i Aktivitetshuset, Ebeltoft.

For tilmelding og betaling se www.syddjurs-folkeuniversitet.dk/alle arrangementer.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

gs

Læs også

Del artiklen