Ryomgårds fremtid har mange forskellige bud - men ikke ved hallen

Møde om Ryomgårds forenings-og kultur fremtid viste, at der er mange retninger at gå, hvis kommunen og frivillige skal etablere steder for borgerne i fremtiden.

Artiklens øverste billede
Alle drømme og visioner for fremtidens liv i Ryomgård blev sat på ord og sat op med posters, under et visionsmøde på Marienhoffskolen forrige mandag.

Inden for den nærmeste fremtid vil byggeriet af et kommende kultur- og fritidscenter i Ryomgård blive påbegyndt. Byggeriet bliver en del af Midtdjurshallen, og der arbejdes blandt andet med at flytte Distriktsrådets aktiviteter i Posthuset til centret.

I den forbindelse havde Syddjurs Kommune indkaldt til et visionsmøde, hvor alle borgere kunne komme med deres bud på, hvordan man kan pulje og samle Ryomgårds fritidsliv i fremtiden.

Oprindelig var det tænkt, at foreninger, menighedsråd, kultur-spillere og andre aktører i byen kunne byde ind med tanker om, hvordan de så sig selv i en mulig fase to af det nye byggeri ved hallen.

Men det blev ændret til, at alle kunne byde ind med deres drømme for fremtiden.

23 drømmere

Og det kom der, da 23 fremmødte dukkede op og via små posters satte ord på deres drømme og visioner for fremtidens liv i Ryomgård.

Hovedparten kom fra distriktsrådet og menighedsrådet, mens enkelte borgere dukkede op uden en forenings-kasket. Enkelte foreninger, såsom rollespillerne og erhvervsforeningen var også til stede.

Kun hovedformand for IF Midtdjurs, Allan Nørgaard, repræsenterede idrættens mange medlemmer i Ryomgård og var en af de yngste i den fremmødte flok. Måske tidspunktet fra klokken 17-20 en mandag aften afholdt dem med mindre børn og alle dem fra idrætslivet fra at dukke op, det var behørigt annonceret via kommunens kanaler.

Ryomgård Distriktsråd, med Kirting Olesen i spidsen, talte varmt for en løsning i Ringparken og cirkuspladsen ved Nordre Ringvej, og her lå fokus især på et muligt kommende plejecenter, samt muligheden for at placere en sammenlagt børnehave i området.

I området forestiller distriktsrådet sig også et sundhedshus, café og møderum, kontorer til menighedsrådet – og meget gerne fritidslokaler til ungdommen, samt plads til Rollespillerne og måske endda seniorboliger eller et kreativt hus.

Byens hus

Tidligere næstformand for IF Midtdjurs og medstifter af klatreklubben, Dan Föh talte også for en placering af kommende aktiviteter i Ringparken, mens menighedsrådet ikke satte ord på, hvor man kunne se sig fysisk, men efterlyste i ’Byens hus’ en placering med mulighed for at undervise især konfirmanderne, men også at give muligheden for kirken at være nærværende sammen med alle mulige andre i lokalområdet.

»Tærsklen til fællesskab i byen må ikke være for høj, eller af en art, hvor nogle føler, at de ikke må komme, eller at de ikke hører til – det skal være et levende hus, hvor man mødes på kryds og tværs,« lød det blandt andet fra menighedsrådsformand Karin Meller Nielsen, der dermed elegant afviste tanken om at vende tilbage til et byggeprojekt ved hallen sammen med IF Midtdjurs, for det vil i højere grad blive idrætten og sportens medlemmer, der vil være at finde her.

Under mødet opfordrede hovedformand for IF Midtdjurs Allan Nørgaard alle om at tænke ud af boksen og lave noget i fællesskab.

Alle de andre forslag handler slet ikke om at placere aktiviteter i nærheden af Midtdjurshallen i en mulig fase to, men vil tværtimod fjerne grundlaget for at gøre det nye kultur- og fritidscenter i Ryomgård som et naturligt centrum for byens frivillige liv, hvad tænker du om det?

»Det var nogle fine forslag der kom på banen. Der var gode initiativer bag. Overordnet set syntes jeg der kan holdes en overordnet plan ud fra dem. Men jeg efterlyser en tovholder, der fra kommunens side kan holde styr på de næste trin i udviklingen af Ryomgård. Jeg er også glad for den politiske bevågenhed vi har i øjeblikket« lød det.

Fælles ejerskab

Også Kirting Olesen efterlyste en tovholder eller en kommunalt ansat person der ville holde trådene samlet, mens Dan Föh havde et anderledes indtryk af aftenen.

»Jeg mener det er borgerne og de frivillige der skal byde ind, hvis vi skal skabe et ejerskab til et kommende medborgerhus, eller hvad der måtte komme ud af næste fase. I øvrigt syntes jeg det er et rodet forløb der tager for lang tid. Skal vi vente på en mulig fase to, kommer jeg ikke til at opleve det,« mente Dan Föh efterfølgende og satte det på spidsen.

»Hvis vi ikke får gjort noget i fællesskab snart, så ender det med, at alle de idrætslige ting samles ved Midtdjurshallen og alt det andet liv i Ryomgård vil udfolde sig omkring cirkuspladsen og Ringparken.«

Under visionsmødet meldte der sig syv personer til en arbejdsgruppe, der skal arbejde videre med at kigge på yderligere faciliteter i forbindelse med et kommende kultur- og fritidscenter i Ryomgård. Navnene står i faktaboksen.

Ekstra midler til fase et

På det næste udvalgsmøde i Udvalget for plan, udvikling og kultur onsdag 10. november stilles der et anderledes tænkende forslag. Pengene der skal finansiere de 78,4 m2, som skal gøre det muligt at huse Distriktsrådets bogcafe i kultur- og fritidscenteret, findes ved af file lidt på en pulje til medfinansiering af kulturelle investeringer.

Vi taler om et beløb på 619.761 kroner, som kommunen maksimalt vil give ekstra.

Der er i forvejen afsatte midler til en Kultur- og Bevægelsespark ved Kolind+, samt penge til at udvikle bygningerne på Fregatten Jylland, men man forventer ikke at de bliver ført ud i livet lige med det samme.

Mødet bliver først afholdt onsdag, så vi kender ikke udfaldet af beslutningen.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.