Ryomgaard Realskole indviede faglokaler for syv millioner kroner

Kreahuset indviet på Ryomgard Realskole med sne og sang

Artiklens øverste billede
Michalina fra 0. klasse og bestyrelsesformand Eske Ulsted fra Ryomgaard Realskole fik klippet det røde bånd for at markere åbningen af Kreahuset. Foto: Kian Johansen

Det summede af live og glæde over de ekstra 900 kvadratmeter faglokaler som officielt blev indviet 1. december på Ryomgård Realskole.

Det foregik i slud og sne og selvom nedbøren gjorde det svært for Michalina fra 0. klasse og bestyrelsesformand Eske Ulsted at se helt præcis, hvor saksen ramte det røde bånd, så blev det klippet ved Kreahusets indgang.

De nye faglokaler ligger tilbagetrukket fra resten af skolen, på toppen af bakken og ved siden af boldbanerne.

»Nej, er der også rum herovre?« En af eleverne på Ryomgård Realskole trækker sin kammerat med over for at se design og træ-værkstedet, hvor andre elever laver flotte juletræer i træ.

Kreahuset huser 900 kvadratmeter faglokaler. Foto: Kian Johansen

Fagkundskab i alle rum

Det har kostet omkring syv millioner kroner at bygge og indrette huset. Men så er der også mulighed for at undervise i madkundskab, naturfag, træsløjd, design og andre fag i det to etagers høje hus, der er beklædt med trælister som er nutidens mest moderne udtryk i byggebranchen.

Til gengæld slipper skolens administrative personale for besværet med at skaffe lokaler andre steder i byen for, at man kan undervise i de ovennævnte fag. Og eleverne kan nøjes med en tur op af bakken.

Det skal skolens SFO-børn under alle omstændigheder, da de nu også bruger huset.

»Vi er glade for de moderne lokaler og nu kan vores elever også undervises i forløb, hvor de kan lade deres ting stå til næste gang, det giver vores lærere bedre muligheder for et flow,« understreger skoleleder Janus Laier.

Træsløjd, værksteder, skolekøkken Kreahuset huser 900 kvadratmeter faglokaler. Foto: Kian Johansen

Borgmestersnot

Oprindelig var planen, at den kommende borgmester, Michael Stegger (S) fra Ryomgård skulle have indviet de nye rammer, men det satte lidt forkølelse en stopper for. Og det planlagte julemarked for elevernes forældre og bedsteforældre blev aflyst på grund af frygten for Corona.

Bestyrelsesformand Eske Ulsted trådte til med saks og godt humør. Han har været i bestyrelsen i godt syv år og glæder sig over, at Kreahuset giver moderne rammer til privatskolen med 300 elever.

»Vi har lige brugt en million kroner på nye vinduer i den eksisterende bygning, så vi ved godt, at det koster at vedligeholde og renovere en skole med bygninger i den ældre aldersklasse. Det skulle helst komme eleverne til gavn, selvom vi da hellere havde brugt pengene direkte på børnenes undervisning. Til gengæld ligger der ikke lige nye renoveringer og forbedringer af skolen på tegnebrættet, selvom vi da altid har drømme og planer,« smågriner Eske Ulsted, mens skoleleder Janus Laier smiler med.

Skolekøkkenets ovne blev brugt til at varme æbleskiver til glæde for de mange elever fra indskolingen der deltog i indvielsen af Kreahuset. Foto: Kian Johansen

Julemand og præst

Både julemand og præsten Torben Jensen var dukket op.

Børnene kunne tage legetøj med hjemmefra og donere som gaver. Det var julemanden der tog imod de indpakkede gaver og senere overrakte han dem til Torben Jensen fra Marie Magdalene Kirke.

Nogle af børnene var dog helt sikker på, at de kendte julemanden som ’Jonas’. Men inde bag vatskægget og julebrillerne lod julemanden Joans sig ikke slå ud, men fortsatte i rollen.

Gaverne overrækkes til de omkring 15-25 værdigt trængende familier der modtager kirkens julehjælp i sognet. En tradition som kirken har taget på sig i mange år. Men i år var det første gang, at Ryomgaard Realskole bidrog med gaver.

»Det er en god måde at lade eleverne forstå, at der er andre der ikke har de samme vilkår som dem,« mente Janus Laier.

Læs også

Del artiklen