Det siger boom, boom i Syddjurs
Indtægter fra grundsalg er mammon til en slunken kommunekasse, og Syddjurs Kommune har solgt for næsten 40 mio. kroner til dato i 2020
Det er fortsat uhyre attraktivt at købe kommunale byggegrunde i Syddjurs Kommune, viser tallene sort på hvidt.
”Vi har til dato i år solgt 57 grunde og storparceller svarende til en indtægt på 38,7 mio. kroner,” siger David Kastberg Reimann, afdelingsleder i Syddjurs Kommunes Teknik og Miljø Sekretariat.
I Budget 2020 var der indbygget en forudsætning om salg af byggegrunde for 25 mio. kroner. En forudsætning som blev skruet op til 37 mio. kroner, da et flertal i byrådet stemte for en genåbning af budgettet i foråret 2020.
Syddjurs Kommune har fortsat mere end fire måneder til at sælge grunde i indeværende år, så det ser ikke så tosset ud for nu at sige det på godt jysk.
Udbud og efterspørgsel
”Vi har altid som minimum mellem 50-60 grunde til salg, hvoraf nogle er reserverede, og arbejder løbende på tilvejebringe nye grunde for at møde efterspørgslen,” siger David Kastberg Reimann.
Efterspørgslen er klart størst i den vestlige del af kommunen og især i Hornslet. Det er ikke overraskende, fordi nærheden til metropolen Aarhus er en afgørende spiller.
Det såkaldte Vendehøj/Frihedskæmperkvarteret - området nord og syd for Fjerde Maj Vej i den østlige del af byen - hvor vejnavnene hylder flere af modstandsfolkene fra modstandsgruppen Hornslet Gruppen, er et godt eksempel på, hvor stærkt det går.
”Vi startede med første udbud i området i foråret 2016, og der er siden da solgt 109 ud af 115 grunde, så området er snart fuldt udbygget,” noterer David Kastberg Reimann.
Lige nu arbejdes der på færdiggørelse af fællesarealer mv, og som led i byggemodningen af området etableres en tunnel under Løgtenvej for at skabe sikre stier til og fra området.
Tunnelen giver samtidig sikker adgang for resten af byen til blandt andet Skrald Skov.
Stadionvej næste step
Når Syddjurs Kommune snart kan tænde den røde lampe i Frihedskæmperkvarteret, går turen videre til den nordlige del af byen ved Stadionvej.
”Her er vi ved at udvikle et spændende nyt parcelhuskvarter. Vi forventer, at grundene vil være klar til udbud i foråret/sommeren 2021,” siger David Kastberg Reimann.
”Den mere langsigtede plan er for den vestlige del af byen, hvor vi forventer, at der over de kommende år vil være rig mulighed for at købe en grund og flytte til Hornslet,” lover afdelingschefen.
Pres på
Hornslet Skole er startet op efter skolesommerferien med over 1.000 elever. Også et klart udtryk for, at det er i den vestlige del af kommunen, at det rykker befolkningsmæssigt.
Det presser skolen økonomisk, og er årsag til, at skolebestyrelsen har inviteret til debatmøde tirsdag 1. september med politikerne i Udvalget for Familie og Institutioner og det øvrige byråd.
Den økonomiske tildelingsmodel til skolerne fordeler - kort fortalt - de penge, som politikerne bliver enige om at afsætte til det samlede skoleområde i et skoleår, til kommunens folkeskoler.
Modellen er opbygget som et nulssumspil.
Nulsumsspil betegner i økonomisk teori den situation, at gevinsten for samtlige deltagende parter altid er nul, fordi en deltager (de små skoler) kun kan vinde, hvad andre (de store skoler) taber.