Syddjurs økonomien betændt og balancerer på en knivsæg

Regnskabet for 2019 viser sig at være langt mere i uføre end forventet. Kommunens likviditet er i frit fald til en forventet kassebeholdning på under 50 mio. kroner

”Den seneste status for regnskabet for 2019 i Syddjurs Kommune viser større overskridelser end forventet i årets sidste politiske budgetopfølgning fra november 2019. Desuden viser de foreløbige opgørelser af forbruget i 2020 (ultimo februar), at økonomien endnu ikke er på rette spor i forhold til Budget 2020 på de driftsområder som også var udfordret i 2019.”

Sådan lyder det i direktionens oplæg til byrådet efter, at det nu er en kendsgerning, at overforbruget i 2019 bliver på et langt højere niveau end det så ud til mod slutningen af 2019. Den seneste regnskabsstatus for 2019 viser, at overskridelserne er 34 mio. kr. større end forvente.

Tallene betyder, at kommunens kassebeholdning er under pres.

Det forventede kassetræk for 2019, som er indregnet i Budget 2020, var beregnet til 100 mio. kr.

Med de nye tal skal der indregnes 34 mio. kr. ekstra, det vil sige et samlet kassetræk på 134 mio. kr. for 2019. Den økonomiske situation i Syddjurs Kommune er nu så udfordret, at der ikke er plads til budgetoverskridelser i 2020.

Kassekreditreglen

Syddjurs og andre kommuner er underlagt det, der hedder ’Kassekreditreglen’. Opgørelsesmetoden er fastsat i den kommunale lånebekendtgørelses §9.

Efter denne regel skal en kommunes gennemsnitlige likviditet over de seneste 12 måneder være positiv. Der må så at sige ikke være overtræk på kommunens bankkonto. Hvis der er overtræk på kontoen, så skal kommunen ansøge Indenrigs- og Sundhedsministeriet om dispensation fra kassekreditreglen, hvilket populært kaldes at blive sat under administration.

Det har Syddjurs Kommune prøvet i starten af sin levetid, og det er det, der kan ske igen, hvis ikke politikerne får taget livtag med det nuværende noget trøstesløse økonomiske billede.

Likviditeten er i årets to første måneder af 2020 er faldet med 17,6 mio. kr., således at likviditeten pr. 29. februar 2020 er 100,3 mio. kr. Likviditeten forventes at falde yderligere i 2020 til et niveau omkring 50 mio. kr. i slutningen af 2020, som følge af forholdene beskrevet i regnskab 2019. En forventet kassebeholdning omkring 50 mio. kr. er endog under forudsætning af budgetoverholdelse i 2020.

”Udviklingen er således stærkt bekymrende og meget utilfredsstillende, ligesom det ikke flugter med pejlemærket for den økonomiske politik om en likviditet på 200 mio. kr.,” som direktionen anfører i oplæg til politikerne.

Fordeling

De ekstra 34 mio. kr. fordeler sig således:

• 11 mio. kr. fra Social og Familie - beløbet stammer både fra flere og mere komplicerede sager, der kræver mange indsatser.

• 15 mio. kr. fra Erhverv og Beskæftigelse - beløbet stammer fra større omkostninger på førtidspension og ledighedsydelse end forventet

• 10 mio. kr. fra Tekniske korrektioner - beløbet stammer fra et forbrug i 2019, men hvor midlerne i form af lån og puljetilskud først udbetales i 2020

Kilde: Syddjurs Kommune

For at polstre de økonomisk pressede områder blev der i Budget 2020 afsat 29. mio. kr. ekstra til Social og Familie og 7 mio. kr. til Erhverv og Beskæftigelse. Samtidig blev der aftalt at skabe et økonomisk råderum på 100 mio. kr. over tre år gennem omstillinger og effektiviseringer for at stabilisere kommunens kassebeholdning.

Dybt alvorligt

Borgmester Ole Bollesen (S) udtaler om det foreløbige regnskab i en pressemeddelelse:

”Det er selvfølgelig meget utilfredsstillende med flere overskridelser i regnskabet for 2019. Selv om der kan være naturlige forklaringer med flere borgere vi skal drage omsorg for, så er det dybt alvorligt for kommunens samlede økonomi. Det betyder, at vores fokus på budgetoverholdelse for 2020, særligt på de økonomisk pressede områder, bliver ekstra vigtigt. Samtidig er vi nødt til at iværksætte ekstra tiltag på kort sigt, ud over de 100 mio. kr. vi allerede har vedtaget at finde over tre år. Jeg forventer derfor, at vi bliver nødt til at foretage en opbremsning her og nur på anlæg, ansættelser og serviceniveauer, for at indhente det ekstra kassetræk. Arbejdet med at få lagt en plan for dette er i fuld gang i administrationen og jeg ser frem til at drøfte dette med Økonomiudvalget. Jeg har ligesom resten af byrådet et stærkt ønske om at der ikke kommer budgetoverskridelser i 2020, derfor vil vi, når den kortsigtede plan er på plads, også lave et servicetjek af vores organisation, ledelseskæde og budgetproces.”

Økonomiudvalget vil blive uddybende orienteret om sagen på et ekstraordinært møde 16. marts 2020.

Direktionen skærer yderligere indtil benet i sit oplæg:

”Situationens alvor er betydelig. Med regnskab 2019 og de aktuelle skøn for ubalancer i driftsvirksomheden i 2020, er der udtalt behov, for at de pågående drøftelser omkring budgetberedskab kan realiseres med størst mulig helårsvirkning. Såfremt alle tiltag realiseres succesfuldt, og der ikke tilstøder andre og nye udfordringer, er den nye prognose for kassebeholdningen at den ultimo 2020 nærmer sig kr. 50 mio. Dette niveau er kritisk lavt – og behæftet med betydelig usikkerhed og tilhørende risiko. På den baggrund anbefaler Direktionen, at der iværksættes yderligere tiltag hurtigst muligt, der kan reducere drifts- og anlægsomkostningerne hurtigst muligt og i et flerårigt perspektiv med henblik på at sikre kassegenopbygning.”

Nøgleordet her er ”yderligere”.

Det kan næsten kun betyde, at Budget 2020 skal genåbnes snarest, og at der er besparelser på både driftsbudgetter og anlæg i vente.

Hvis det ikke sker, venter der inden sommerferien en telefonopringning fra regnedrengene i Social- og Indenrigsministeriet.

Et eventuelt udligningsforlig mellem Socialdemokratiet og Venstre på Christiansborg inden da, hjælper ikke på den nuværende situation.

Den er det alene op til politikerne i Syddjurs at få has på. Det er budskabet fra kommunaldirektør Jesper Hosbond & co. i oplægget til det ekstraordinære økonomiudvalgsmøde 16. marts.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.