Historie: 'Kaløstillingen' skal frem i lyset

Røndes fortid som en del af Danmarkshistorien blev pludselig nærværende for deltagerne under borgmester Ole Bollesens gåtur mandag i den årle morgenstund

Det er ikke alle, der ved, at Rønde området spillede en afgørende rolle i Treårskrigen 1848-1850, og det stort planlagte slag i Fredericia 6. juli 1849, hvor Dansken, anført af General de Meza og General Bülow, fik skovlen under tyskerne.

Men på mandagens morgengåtur med borgmester Ole Bollesen i Rønde med et felt på cirka 20 mand og kvinder dukkede pludselig Jacob Christian Salvig frem i støvregnen i udkanten af Rønde Bypark og overtog scenen med en engageret fortælling om Røndes fortid som en afgørende del af Danmarkshistorien med ’Kaløstillingen’ som fikspunkt.

Jacob Christian Salvig er tilflytter til Rønde fra netop Fredericia, og han har længe undret sig over, at der ikke er gjort noget overhovedet for at fremhæve Røndes historiske fortid.

Han bor i Strandparken og er nærmeste nabo til Hestehavevejen og til Følle Bund.

Det var her, at den berømte General Rye i 1849 med sine tropper på 6.000 mand og 1.300 heste var i fremmarch mod Helgenæs.

General Rye var på en vigtig strategisk mission. Han skulle forsøge at trække de mange tyske tropper (fra den slesvig-holstenske hær) med op igennem Jylland og væk fra Fredericia. De tyske tropper skulle forblive i troen om, at General Rye & co. havde kurs mod Aalborg. Det lykkedes fuldt ud.

Tyskerne blev stoppet ved Rønde området, ’Kaløstillingen’, hvor General Rye og hans folk benyttede lejligheden til at tage turen til Helgenæs for at blive skibet tilbage til fæstningebyen Fredericia. Dermed var Danmark i overtal mod de tyske tropper og kunne krige sejren i land - den sidste Danmark har vundet på slagmarken.

Synlighed

Sammen med en gruppe andre borgere i Rønde synes Jacob Christian Salvig, at denne historie fortjener at blive gjort synlig.

”Vi er en lille gruppe, der er gået i gang med at kigge på mulighederne for at gjort dette stykke Danmarkshistorie synligt,” fortalte Jacob Christian Salvig.

”Vi kigger på, om den gamle Hestehavevej eller dele af den kan genskabes, som den så ud. Samtidig med, at der kan laves en kanonstilling på højdedraget nord for Følle Bund, som den så ud dengang. Kort fortalt, så arbejder vi på, at få Rønde-fortællingen trukket frem i lyset og få den formidlet på en moderne og attraktiv måde,” lød det fra Jacob Christian Salvig.

Ny brandstation

Den historie-interesserede borgmester med en fortid som lærer på Rønde Gymnasium bakker naturligvis stærkt op om projektet.

Andre temaer på den timelange gåtur var, at Røndes gamle brandstation skrottes og at en ny snart ser dagens lys i ’bunden’ af byen. Den kommer til at ligge på en grund på Bækkelundsvej, og der arbejdes med udkørsel for udrykningskøretøjer direkte til Aarhusvej.

”Der var snak om, at Rønde ikke havde behov for en brandstation. Heldigvis sker det ikke, for i en uddannelsesby som Rønde med mange college-elever er det vigtigt for deres sikkerhed blandt andet, at der er et beredskab tæt på,” fastslog borgmesteren, der også kom ind på dilemmaet med at bygge i højden i midtbyen contra flere udstykninger rundt om en by.

”I Rønde har der været snak om at måtte bygge i seks etager, blandt andet på Birkevej og ved Lillerup, men heldigvis bliver der kun bygget i tre etager, og jeg mener heller ikke, at Rønde skal være en højhus-by. Udviklingen kræver udstykninger af nye byggegrunde og flere huse i højden i midtbyen. Min grænse går ved fire etager,” sagde Ole Bollesen, der næste gang, i julemåneden, går morgentur den første mandag i december i Kolind.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.