Tre lokalpolitikere riddere af Dannebrogordenen

Per Dalgaard, Gunnar Sørensen og Kirstine Bille kan nu kalde sig riddere af Dannebrogordenen

SYDDJURS Per Dalgaard (DF), Gunnar Sørensen (V) og Kirstine Bille (SF), alle medlemmer af Syddjurs Byråd, bliver hædret onsdag aften efter byrådsmødet på Rådhuset i Ebeltoft.

Alle tre er blevet benådet med ridderkors og kan nu kalde sig riddere af Dannebrogordenen. Dannebrogordenen er en dansk ridderorden, som blev oprettet i 1671 af kong Christian 5.

Ordenen uddeles typisk til officerer, diplomater, embedsmænd og politikere for tro tjeneste.

Markeringen finder sted efter byrådsmødet cirka kl. 17.00 i cafeen ved foyeren på Ebeltoft Rådhus.

Borgmester Ole Bollesen vil hylde de tre seniorpolitikere med en lille tale efter byrådsmødet.

Der vil være kransekage med cremant og efterfølgende tapas i stedet for den traditionelle middag efter byrådsmødet.

Dronningen beslutter

Det er Økonomi- og Indenrigsministeriet, der behandler anmodninger om Dannebrogordenens Ridderkors (og højere grader) til borgmestre og kommunalbestyrelsesmedlemmer, regionsrådsformænd og regionsrådsmedlemmer, direktører og øvrige chefer i kommuner og regioner samt i Økonomi- og Indenrigsministeriets departement og underliggende styrelser.

Kommunen sender simpelthen en skriftlig begrundet anmodning, der stiles til departementschefen i Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Hvis departementschefens imødekommer en anmodning om dekorering sendes en erklæring til den indstillede, således at ministeriet kan indhente oplysninger fra kriminalregistret.

Hvis der ikke er relevante oplysninger om den indstillede i kriminalregistret, sender departementschefen indstillingen til Hendes Majestæt Dronningen.

Det er Hendes Majestæt Dronningen, der tager endelig stilling til eventuel tildeling af en orden. Den indstillede får direkte besked fra Ordenskapitlet, hvis indstillingen bliver imødekommet.

”(...) selv når hun (Dronningen, red.)slog så var hun god/for man blev ridder af Dannebrog/det højeste man ku’ nå,” som Shu-bi-dua skrev det i deres hyldestsang til Dronning Margrethe i nummeret ’Sorgenfri’ fra 1980.

Folkets tjenere

Syddjurs-trioen har været med i Syddjurs Byråd siden kommunens fødsel. Alle tre blev valgt ind i byrådet ved det første valg i 2005, og er siden blevet genvalgt ved valgene i 2009, 2013 og 2017.

Før kommunalreformen havde de allerede startet deres politiske karriere. Per Dalgaard nåede således en periode i Midtdjurs Kommunalbestyrelse, mens både Kirstine Bille og Gunnar Sørensen debuterede i lokalpolitik i kommunalbestyrelsen i den daværende Ebeltoft Kommune.

Det var allerede kendt i efteråret 2018, at Per Dalgaard og Kirstine Bille kunne kalde sig riddere af Dannebrogordenen. Gunnar Sørensens ridderslag er først kommet senere. Sagsbehandlingstiden er traditionelt fire måneder for den slags, kan man læse på Økonomi- og Indenrigsministeriets hjemmeside.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.