Mobilt borgmesterkontor slog dørene op i Kolind: »Jeg vil helt ud i alle kroge af kommunen«

Som lovet rykker Michael Stegger Jensen kontoret ud af rådhuset i Ebeltoft en gang om måneden i løbet af de næste fire år. Tirsdag 8. marts var anden gang, og denne gang var turen kommet til Kolind.

Artiklens øverste billede
Det er dette banner man skal følge, hvis man som borger har lyst til en sludder med borgmesteren, når kontoret rykkes ud af Ebeltoft. Pressefoto.

»Jeg vil helt ud i alle kroge af kommunen.«

Så simpel og samtidig ambitiøs er borgmester Michael Stegger Jensens plan for de næste fire år. Den plan skal især føres ud i livet ved hjælp af det såkaldte mobile borgmesterkontor, som betyder, at borgmesterkontoret en gang om måneden flytter ud til en af de andre byer Syddjurs Kommune.

Planen har hele tiden været, at han ville rundt i de fire gamle kommuner fra start af, og der har han valgt de største byer i første omgang. Han mente dog, at det var for nemt at starte med Ryomgaard, hvor han selv bor. Derfor blev det Kolind, som den første i det gamle Midtdjurs Kommune. Siden følger Rønde, Hornslet og Ebeltoft. Knebel – som var første stop – er dog ikke med i den ligning.

»Det var meget bevidst, at jeg startede i Knebel. Det er på grund af naturnationalparkerne, og det er også min måde at vise, at jeg aldrig kommer til at gemme mig i forhold til politiske beslutninger. Jeg stiller mig op, og tager dialogen med alle uanset om vi er enige eller ej.«

For mig handler det om dialog med borgerne; at komme tæt på borgerne i Syddjurs. Samtidig står man også som politiker til ansvar for nogle beslutninger, og der vil jeg gerne være tilgængelig.

Michael Stegger Jensen, borgmester, Syddjurs Kommune

Planen er også, at han fra næste år af, skal ud til de helt små byer.

»Muligheden skal være der også i Mesballe og ude på Helgenæs og så videre. Jeg tænker, at Kongsgårde for eksempel, der kan jeg sidde i brugsen. Så kan jeg hjælpe med at fylde lidt varer på hylderne, hvis der ikke dukker så mange op som i de større byer.«

Anden etape af borgmesterbesøgene startede ligesom i Knebel med et virksomhedsbesøg fra klokken 8-10. Denne gang hos KOED A/S på Nyhåbsvej som specialiserer sig i BMW, og har en stærk lokal forankring. Klokken 10 begyndte så det man velsagtens kan kalde kernedelen af dagen: det åbne kontor. Kolind+ lagde lokaler til, og i løbet af de første to timer dukkede der en god håndfuld borgere op. Skolen var på dagsordenen da både skoleleder og viceskoleleder dukkede op uafhængigt af hinanden. Derudover blev der diskuteret problemer og ideer om alt lige fra veje og stisystemer til vandboringer og vedligehold af petanquebaner. Alt blev diskuteret med interesse og i god ro og orden, og det er netop denne type dialog borgmesteren er ude efter.

Borgernes dagsorden

»For mig handler det om dialog med borgerne; at komme tæt på borgerne i Syddjurs. Samtidig står man også som politiker til ansvar for nogle beslutninger, og der vil jeg gerne være tilgængelig.«

Han sætter sig altid, med egne ord, ind i hvad der rører sig i byen inden borgmesterbesøget, så han er klar med svar på eventuelle spørgsmål af generel karakter. Hovedsageligt er han dog primært ude i byerne for at lytte.

»Jeg er her ikke for at præge en eller anden dagsorden. Det er de lokale, der sætter dagsordenen – ikke mig.«


En håndfuld borgere dukkede op i løbet af de to timer med åbent kontor. Blandt andet skoleleder Lene Kirkegaard og viceskoleleder Frederik Stengaard fra Kolind Skole. Foto: Mark Sigetty Bøje

Butiksdød

En emne der ikke blev bragt på banen i løbet af formiddagens åbne kontor var handelslivet i byen. Kolind er kendt som byen med de 30 butikker, men den seneste tid er flere butikker lukket, hvor den næste i rækken ser ud til at være Kop og Kande. Det er en udvikling som flere indbyggere i Kolind har udtrykt bekymring over.

»Det er en bekymring jeg deler. Det der med lige at have løsningen til, hvordan man holder liv i butikkerne, det har jeg ikke. Politisk arbejder vi med liv i bymidterne. Der er også nogle puljer man kan søge, men ellers handler det om både at fastholde noget butiksliv, men egentlig generelt at fastholde noget liv i bymidterne. Om det så er butikslokale, kontorfællesskaber eller kulturforeninger, så er det vigtigt, at der er noget liv i vores bymidter.«

Skrækscenariet i de mindre byer er at ende et sted, hvor det man kigger ind i tomme butikslokaler, når man bevæger sig gennem byen. Det er en udfordring for byerne og butikkerne.

»Især i kraft af konkurrencen fra nethandel, men på den anden side er Kolind også en by, hvor der er en brugs og en Fakta og to detailhandelsbutikker og den her gågade med lidt liv stadig, og så har byen en slagter. Det har jeg stor respekt for, at man kan bibeholde i en by af Kolinds størrelse.

Walk and talk

Efter det åbne møde om formiddagen skulle borgmesteren ifølge planen have besøgt lokale aktører i byen efterfulgt af endnu to timer med åbent kontor. Det blev borgmesteren dog nødt til at aflyse, da han blev hasteindkaldt til et ekstraordinært kredsrådsmøde hos Østjyllands Politi først på eftermiddagen. Den planlagte walk and talk var dog stadig på programmet. Walk and talk-turene er en slags eftermiddagsudgave af de morgenture som Ole Bollesen inviterede på i løbet af sin tid som borgmester. Turen startede klokken 17 på Bugtrupvej 1. Fra pladsen overfor Brugsen gik turen rundt til centrale interessepunkter i området. Der blev blandt andet talt om lokalplaner, fortove og andre lokale emner. Alt i alt er Michael Stegger Jensen godt tilfreds med de to første borgmesterbesøg. Det er vigtigt at vise borgerne, at borgmesteren ikke kun sidder helt ovre i Ebeltoft, og aldrig bevæger sig rundt i kommunen fremhæver ham.

»Jeg synes jo, der er mange initiativer i forvejen; borgermøder og så videre, og det her er et supplement. Vi prøver at være så tilgængelige som muligt fra byrådets side, og der ser jeg det som min opgave, som formand og den eneste fuldtidspolitiker at gå forrest med det.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.