Naturfredningsforening rasler med sablen mod DF

Dansk Folkepartis forslag om at ophæve Danmarks Naturfredningsforenings monopol på retten til at rejse fredningssager på helt eget initiativ til debat i Rodskov Forsamlingshus på søndag

RODSKOV Det vakte bestyrtelse hos Danmarks Naturfredningsforening, venstrefløjen og langt ind de borgerlige partiers rækker, da man 20. november på Folketingets hjemmeside kunne læse følgende forslag fra Dansk Folkeparti: ”Folketinget pålægger regeringen at demokratisere fredningsprocessen ved at fremsætte forslag, der udvider kredsen af organisationer, der kan rejse en ny fredningssag, således at også andre grønne organisationer end Danmarks Naturfredningsforening får denne ret, og ved at fastsætte, at grønne organisationer kun kan rejse en ny fredningssag sammen med staten og/eller en eller flere kommuner. Folketinget pålægger endvidere regeringen ved ændring af naturbeskyttelsesloven at sikre, at staten og/eller kommunerne fra begyndelsen informerer potentielt berørte lodsejere om overvejelser om at rejse en fredningssag.”

Et opsigtsvækkende opgør med Danmarks Naturfredningsforenings særlige status, der rækker tilbage til statsminister Thorvald Staunings tid, hvor foreningen som den eneste - ud over stat og kommuner - kan foreslå, at områder bliver fredet. For eksempel hvis de har stor naturværdi.

Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen skød på Facebook på vegne af VLAK-regeringen DF’s forslag ned ret så kontant:

”Jeg synes, at det er rigtigt fint i tråd med den danske foreningstradition, at Danmarks Naturfredningsforening har retten til at rejse en fredningssag.”

”Og at det i øvrigt er Fredningsnævnet, der træffer beslutningen i sidste ende.”

Hvad siger Bille?

DF’s forslag fylder dagsordenen ved den kommende søndags samling i Rodskov Forsamlingshus arrangeret af Danmarks Naturfredningsforening (DN) i Syddjurs.

”Vi vil gerne vise, at vi ikke er enige i Dansk Folkepartis forslag om at svække naturbeskyttelsen,” siger formanden for DN Syddjurs, Stig Bredstrup, tidligere lokal- og kredsformand for Venstre og senere en kort overgang formand for Liberal Alliance på Djursland.

I Syddjurs Kommune er områderne ved Kalø, Mols Bjerge, Jernhatten, Stubbe Sø og landskabet ved Ugelbølle og Havhuse fredet.

I Syddjurs arbejdede det gamle byråd tilbage i 2014 på at udstykke i omegnen af 6.000 grunde i området omkring Rodskov og Eskerod, begge byer i det såkaldte ’Blå Bånd’ i kommunen. Det fik mange borgere op fra stolene, og en lokal initiativgruppe tog kampen op med det politiske flertal i byrådet anført af daværende borgmester Claus Wistoft (V) og hans forgænger Kirstine Bille (SF).

Fredningsnævnet satte en stopper for projektet og indstillede i stedet området til fredning. En beslutning som et snævert flertal i det daværende byråd straks klagede over til Miljø- og fødevareklagenævnet, som nu er i gang med at efterprøve Fredningsnævntes afgørelse.

Modsat Claus Wistoft har Kirstine Bille valgt at tage Fredningsnævnets afgørelse til efterretning, men begge har tidligere til Lokalavisen, uafhængigt af hinanden, kommenteret Dansk Folkepartis forslag, og begge er enige om, at den nuværende ordning med Danmarks Naturfredningsforenings monopol bør ’moderniseres’, fordi lovgivningen siden Staunings tid trods alt har fået et niveau, der vil forhindre, at naturen bliver sorteper.

Kirstine Bille uddyber ganske givet sine synspunkter ved søndagens møde, hvor hun sammen med Stig Bredstrup, Henrik Okkkels, medlem af initiativgruppen i Rodskov-Eskerod, der tog kampen op mod det politiske flertal, og biolog Morten Aakjær Jørgensen, Syddjurs Kommune, giver sit syn på konsekvenserne af Dansk Folkepartis forslag.

Mødestart klokken 13 med forventet sidste fløjt klokken 15.


Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.