10. klasse: Syddjurs kan få en økonomisk gulerod

Byrådet skal onsdag diskutere fremtidens 10. klasse i Syddjurs, og debatten har lige pludselig fået nye perspektiver efter storforlig på Christiansborg

UDDANNELSE Regeringen er sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti enige om en række nye initiativer, som tilsammen skal gøre det mere attraktivt at vælge en erhvervsuddannelse og gennemføre den. Initiativerne retter sig både mod indholdet og kvaliteten i erhvervsuddannelserne, og hvordan vejen fra folkeskolerne ind på erhvervsuddannelserne kan blive nemmere for de unge.

Aftalen kommer i forlængelse af aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti om at afskaffe omprioriteringsbidraget på erhvervsuddannelserne fra 2019, som blev indgået den 5. november.

Nye perspektiver

En del af forligspakken handler om fremtidens 10. klasse, som Syddjurs Byråd skal dis-kutere onsdag aften.

Her tegner der sig på forhånd et politisk flertal for at fortsætte den nuværende model:

10. klassestilbud på Rønde Skole - Linje 10: 28 elever i dette skoleår

Driftsoverenskomst med Viden Djurs om at drive EUD10 på Kalø Økologiske Landbrugsskole: 43 elever i dette skoleår

10. klasse Center Djursland i Grenaa: 22 elever i dette skoleår - skal fremover drives af Viden Djurs. Beslutning skal dog først konfirmeres i Norddjurs Kommunalbestyrelse

Netop beslutningen i Norddjurs om at flytte 10. klasse væk fra folkeskolen, kan måske få betydning for den politiske afgørelse i Syddjurs, selv om meldingerne inden onsdagens byrådsmøde ikke peger i denne retning.

Det er allerede i dag muligt for en kommune – efter driftsoverenskomst – at henlægge 10. klasseaktivitet til en erhvervsskole, som Syddjurs Kommune gør det med EUD10, men forligspartierne anbefaler reelt, at 10. klasse rykkes helt væk fra folkeskolen og over på en erhvervsskole.

Venstre i Syddjurs foretrækker at lave et samlet 10. klassestilbud væk fra folkeskolen og ser uden - at kunne sige det direkte - en oplagt mulighed for at give Viden Djurs opgaven på Kalø Økologiske Landbrugsskole.

Det kan ikke gøres med et øksehug, fordi en anden aktør end folkeskolen til at drive 10. klasse kræver, at opgaven kommer i udbud, så andre erhvervsskoler kan byde på den.

Forligspartierne på Christiansborg har sørget for at give onsdagens byrådsdebat nye perspektiver, idet et af punkterne i forligsaftalen er, at kommuner og erhvervsskoler får en kontant præmie, hvis 10. klasse flyttes til en erhvervsskole.

Milliongevinst i spil

Der er afsat 45 mio. kroner, som er målrettet kommuner og erhvervsskoler, der indgår aftaler om, at en erhvervsskole fremover udbyder 10. klasse på vegne af kommunen.

Præmie, der skal bidrage til, at flere erhvervsskoler fremadrettet udbyder 10. klasse på vegne af kommunen.

Forligsteksten formulerer det således:

”Tilskuddet udmøntes som en præmie til erhvervsskoler og kommuner i ligelig fordeling, idet erhvervsskolen og kommunen indfrier præmien for hver kommune, hvor der indgås en ny driftsoverenskomst, hvor mere end halvdelen af kommunens 10. klasseelever er omfattet.”

Præmien gradueres, så der tages højde for, hvor mange elever driftsoverenskomsten omfatter, således at der udbetales i alt 2 mio. kr. til deling, hvis overenskomsten omfatter mere end 100 elever, 1,5 mio. kr. til deling for overenskomster for mellem 50-100 elever og 1 mio. kr. til deling, hvis overenskomsten omfatter under 50 elever.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.