50 års jubilæum: Mols Arkivet - et fast ankerpunkt i en verden, der forandrer sig alt for meget ...

En nuværende og en tidligere borgmester med stor viden om lokalhistorien med til at fejre Mols Arkivet på Arkivernes dag

KNEBEL Vilfred Friborg Hansen, tidligere borgmester i Rønde og Syddjurs Kommuner, forhenværende gymnasielærer, historiker med stor interesse og en meget omfattende viden om den nære lokalhistorie, holder festtalen, når Mols Arkivet lørdag 10. november på Arkivernes dag fejrer sin 50 års fødselsdag.

Det sker med åbent hus klokken 10-15 i Knebel Bygade 31, den tidligere inspektørbolig på Molsskolen, hvor Mols Arkivet har haft base i et år nu.

Der vanker kaffe og rundstykker til de, der møder op til start. Ligesom der serveres lækkerier fra Andersen Winery i løbet af dagen.

Klokken 13 har nuværende borgmester i Syddjurs, Ole Bollesen, også lovet at kigge forbi og sige et par ord.

Ligesom sin partifælle Vilfred Friborg Hansen er Ole Bollesen også gymnasielærer emeritus med faget Historie som omdrejningspunkt.

Under Borgerforeningen

Mols Arkivet startede for 50 år siden i et diminutivt kælderlokale i enden af en garderobe i Molsskolens kælder.

Senere rykkede Arkivet over i et nedlagt filmlokale under Molsbiblioteket. Her holdt det til, indtil Mols Bibliotekets nedlæggelse i 2004.

Et samarbejde med Borgerforeningen Mols, og de daværende Ebeltoft Kommune og Ebeltoft Museum, gjorde det muligt at flytte arkivet til Knebel Bygade 40A. Her var arkivet indtil 2017, før det flyttede ind i det nuværende domicil.

I dag drives Molsarkivet i et samarbejde mellem Borgerforeningen Mols og Syddjurs Kommune.

Borgerforeningen Mols er bestyrelse for Mols Arkivet.

Mols Arkivet hviler på et stort engagement hos en flok af frivillige lokale borgere. Arkivet indsamler, arkiverer og registrerer alle former for historiske dokumenter og billeder fra Mols-området.

Tidligere på året mistede Mols Arkivet sin helt store ildsjæl og drivkraft, Jan Birk, der lagde maser af timer i driften af Arkivet.

Jan Birk mistede livet alt for tidligt til Kræften, men han nåede fortjent at blive hyldet under sommerfesten på Mols i juli, hvor han modtog Ole Laursen Prisen på 5.000 kroner for sit livslange virke og engagement på mange fronter for Mols og Helgenæs, ikke mindst Mols Arkivet.

Livlig trafik

Der er livlig aktivitet og masser af snak en onsdag aften, hvor der er fast åbningstid mellem 19 og 21.30. Mere end et dusin mennesker iklæder sig på Lokalavisens opfordring den sorte jubilæumstrøje., der er fremstillet med 50 års fødselsdagen for øje.

Mols Arkivet har netop modtaget en donation på 79.000 kroner fra Tved Sparekasses Fond.

Tved Sparekasses Fond blev oprettet i forbindelse med salget af Tved Sparekasse i 2009.

”Pengene skal bruges til at få optimeret samtlige vores platforme, IT-udstyr og informationsmateriale om arkivet, så vi bedre kan præsentere vores ting for de mennesker, der interesserer sig for lokalhistorien,” forklarer Lennart Gustavsen, der er en af de frivillige som er med til at få Mols Arkivet til fungere.

Han har selv løst en del taste- og indskrivningsopgaver for Mols Arkivet.

”Billedregistreringen på Mols Arkivet foregår i registrerings-programmet ARKIBAS, som vi i 2012 fik installeret på alle 7 arkiver i Syddjurs Kommune efter at have fået bevilliget et tilskud fra LAG,” fortæller Lennart Gustavsen.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.