Budget 2019: Skolerne får to millioner ekstra næste skoleår
Samtlige skoler i Syddjurs, uanset elevtal, får del i de yderligere penge til skoleområdet
BUDGET 2019 Et af fikspunkterne i det nedtop vedtage budgetforlig er, at der bliver tilført folkeskolerne flere penge.
I slutfasen af budgetforhandlingerne blev forligspartierne S, SF, Enhedslisten Alternativet og Dansk Folkeparti enige om at sende yderligere to mio. kroner efter det samlede skoleområde.
Umiddelbart efter, at budgetforliget var blevet stemt hjem, vedtog et stort flertal ligeledes at bakke op om det forslag til justering af den økonomiske tildelingsmodel, som et enigt Udvalg for Familie og Institutioner (FI-udvalget) havde anbefalet. Formålet er primært ’at holde hånden under’ de mindste skoler, der er ekstra sårbare i år, hvor elevtallet er vigende, fordi et afgørende grundprincip i modellen er, at pengene følger det enkelte barn.
Den økonomiske tildelingsmodel fordeler - kort fortalt - de penge, som politikerne bliver enige om at afsætte til det samlede skoleområde i et skoleår, til kommunens folkeskoler.
Modellen er opbygget som et nulssumspil.
Nulsumsspil betegner i økonomisk teori den situation, at gevinsten for samtlige deltagende parter altid er nul, fordi en deltager (de små skoler) kun kan vinde, hvad andre (de store skoler) taber
Tilfreds formand
SF’s rutinerede Kirstine Bille, formand for FI-udvalget, er meget tilfreds med, at det både lykkedes at skaffe flertal for at justere tildelingsmodellen og finde yderligere penge til skoleområdet.
”I FI-udvalget var der enighed hele bordet rundt om, at vi var nødt til at spænde et sikkerhedsnet ud under de mindste skoler. Det fik vi opbakning til fra et stort politisk flertal,” siger Kirstine Bille.
Både Bille og Enhedslistens Jesper Yde Knudsen var ligeledes under budgetforhandlingerne stærke fortalere for at tilføre skoleområdet flere penge, og det blev så en realitet før deadline i forhandlingerne.
”Både Jesper og jeg var enige om, at der er behov for at tilføre det samlede skoleområde flere penge. Jeg sagde det forud for budgetforhandlingerne, at jeg godt ville være med til det, hvis der var mulighed for det, og det var der heldigvis,” siger Kirstine Bille.
Formand for udvalget for erhverv og beskæftigelse, Gunnar Sørensen (V), plæderede meget stærkt for under budgetdebatten at målrette de yderligere 2 mio. kroner til skolerne, så pengene blev øremærket initiativer, der kan hjælpe gruppen af bogligt svage unge i skolerne til at klare sig bedre fagligt, så de senere lettere kan komme i gang med en ungdomsuddannelse.
Men de 2 mio. kroner fordeles altså ud på skolerne uden, at de er øremærket.
Tidsperspektiv i beslutning
De yderligere 2 mio. kroner til skoleområdet under et slår igennem allerede fra 1. januar 2019.
Ændringen af tildelingsmodellen gælder først fra det nye skoleårs start 1. august 2019.
De 2 mio. kroner fordeles altså ud på skolerne i henhold til den nuværende tildelingsmodel for de første syv måneders vedkommende, mens 5/12 af kagen deles ud i henhold til den ændrede tildelingsmodel. En sondring, som Kirstine Bille har bekræftet overfor Lokalavisen. Det samme har Enhedslistens Jesper Yde Knudsen.
Lokalavisen har spurgt skolechef Per Viggo Larsen, Syddjurs Kommune, om man kan se de 2 mio. kroners økonomiske betydning for skolerne i årets første 7 måneder i 2019 og de resterende 5 fra august til december 2019, men det er ikke muligt allerede nu,
”Da skolerne endnu ikke har fået udmeldt takster for 2019, er det ikke muligt at vise ændringer på nuværende tidspunkt. Vores økonomifolk regner med at have det klar primo november måned,” skriver Per Viggo Larsen i en mail til Lokalavisen.