Røgdyk, blå blink og sirener i Allingåbro
Åbent hus på brandstationen i Allingåbro efter ombygning

Blå blink, røde brandbiler, gule ambulancer, blå himmel, sol og en frisk forårsbrise. Rammerne kunne ikke være bedre ved åbent hus på Brandstationen i Allingåbro i søndags, hvor Præhospitalet Region Midtjylland rykkede ind med en fast ambulance fra 1. december 2021.
Stationen har nu gennemgået en større ombygning, og den skulle vises frem. Gæsterne blev budt velkommen af direktør Morten Sønderby, Beredskab & Sikkerhed, borgmester Kasper Bjerregaard og ambulancechef i Præhospitalet i Region Midtjylland Jan Kjær Msdsen. Fire jubilarer fik overrakt diplom og gave, og derefter var der frit slaw i de tilbud, der var stillet til rådighed.
Mange var mødt op, og både børn og voksne udnyttede, at de denne dag kunne prøve at sidde i en brandbil eller få en tur højt til vejrs i redningskranens mandskabskurv. De blå blink blev tændt med mellemrum, og sirenerne lød. Nogle fik en lille demonstration i førstehjælp og hørte om mulighederne for at blive brandmand. Røgdykkercontaineren var populær at prøve for børnene, og det samme var hoppeborgen.

Søger deltidsbrandmænd
Morten Sønderby takkede i sin tale Norddjurs Kommune, der har betalt for ombygningen.
»Vi har her gode forhold til beredskabet, og har også allerede et godt samarbejde med kollegaerne på præhospitalet.«
Kasper Bjerregaard mente ligeledes, at kommunen har fået rigtig meget for pengene, og så nævnte han ønsket om at få rekrutteret flere deltidsbrandmænd.
»Det er en spændende og vigtig opgave at være brandmand.«
Morten Sønderby fortæller efterfølgende, at der lige nu er 18 deltidsbrandmænd, og man håber at få en-to mere. Betingelsen for at blive deltidsbrandmand er, at man kan stille på stationen i løbet af fem minutter.
»Der er mest brug for folk i dagtimerne, så blot man arbejder her omkring er det muligt. Man behøver ikke at bo i Allingåbro.«

Juniorbrandmand
Ude på pladsen passede unge Rasmus Møller Andersen røgdykkercontaineren, der bruges til øvelser. Han er en af de 10 juniorbrandmænd ved stationen i Allingåbro.
»Det er sjovt at være juniorbrandmand. Jeg kan rigtig godt lide lastbiler og blå blink. Og jeg vil gerne hjælpe andre,« forklarede han.
Holdet mødes hver tirsdag med en fast instruktør og ind imellem også andre instruktører afhængig af emnet. Her lærer de om røgdykning, førstehjælp, redning af forulykkede blandt andet fastklemte, højderedning med mere.

Nu også ambulancestation
Ambulancen i Allingåbro er kommet til efter at en licitering i Region Midtjylland med virkning fra 1. december 2021 hjemtog en stor del af ambulancetjenesten fra Falck, det vil sige alle akutlægebiler og 42 af regionens 70 ambulancer. Ambulancen havde tidligere base på Falcks station i Ørsted.
Jan Kjær oplyser, at borgerne generelt ikke vil kunne mærke ændringerne, idet ydelsen er den samme, og det er stort set de samme folk, der er tilknyttet ambulancetjenesten. Den mest mærkbare forskel er, at det er helt nye biler med nyere teknologi i forhold til bårer og behandlingsudstyr. Til ambulancen i Allingåbro er der ni ansatte til at dække vagterne. Der er altid to personer på vagt ad gangen.

Garager og overnatning
Med ombygningen er garagerne på stationen i Allingåbro blevet renoveret, og der er blevet lavet overnatningsfaciliteter til ambulanceredderne. Desuden er der blevet lavet ny indgang/entré, nyt køkken og spiseplads, nye omklædnings- og baderum, ny-renoveret mødelokale og nyt opholdsrum til ambulancereddere.
Norddjurs Kommune, der ejer brandstationen, har som nævnt bekostet ombygningen med cirka 3,2 mio. kroner. Region Midtjylland har indgået en 10-årig lejeaftale med Norddjurs Kommune, hvor regionen også gennem lejen betaler deres andel af anlægsudgiften ved ombygningen af brandstationen.