Skills: Julie fra Nørager er Danmarks bedste bagerelev

Bager-guld til Julie Victoria Schier Kirkegaard

Artiklens øverste billede
Julie sammen med en stolt mester, Jan Boe Pedersen, Bageriet Løgten og Hornslet. Pressefoto.

»Jeg havde bestemt ikke regnet med at vinde. Tværtimod klappede jeg min sidemand på låret og hviskede til ham: ’Er du klar’, da vinderen skulle råbes op. Det var en fuldstændig ud-af-kroppen-følelse, da mit navn blev råbt op.«

Tre intense konkurrencedage ved DM i Skills 2022 endte forrige weekend i stor bager-triumf for Julie Victoria Schier Kirkegaard, 22. Hun tog nemlig guldet i et stærkt felt af syv talentfulde bagersvende og -elever.

Talentet har hun ikke fra fremmede, idet begge hendes forældre er bagere. Hun er vokset op i Nørager og har blandt andet været aktiv med både håndbold og fodbold i Nørager Boldklub samt instruktør for et børnehold i zumba. Efter at være startede på uddannelsen som bager har hun de seneste to år boet først i Løgten og derefter i Lystrup ved Aarhus, men hun har stadig sin gang i Nørager, hvor hendes mor bor.

Julie får sit svendebrev i oktober 2023.

Mandag eftermiddag: En træt og glad Julie sammen med sin kat, omgivet af vin og blomster. I hånden holder hun sin guldmedalje. Foto: Anette Bonde.


Halvanden måneds træning

Optakten til Skills var ikke den bedste for Julie. Hun havde ganske vist vundet skolemesterskabet i 2021 på sin skole, Uddannelsescenter Holstebro, og det plejer at være adgangsbilletten til Skills. På grund af corona var det imidlertid danmarksmestrene var 2020, der kom med, og så blev der ikke plads til Julie. Først midt i marts fik hun beskeden, at der var kommet et afbud, så hun var med på deltagerlisten.

Alle de andre havde således trænet i et par år, mens Julie kun nåede at træne i halvanden måned. Til gengæld var det hyper-intenst - hun fik lov til at droppe undervisningen på skolen, og mester på Bageriet Løgten og Hornslet, Jan Boe Pedersen, der i øvrigt selv vandt i 1990’erne og har sin guldmedalje stående på sit kontor, gav hende fri indtil efter Skills.

»Jeg bagte hele tiden. Nogle dage fra klokken 8 til 22,« smiler Julie.


Et flot brød- og kagebord og Julie for bordenden. Privat foto.

Dagene gik hurtigt

Skills startede om torsdagen, og om onsdagen indkvarterede Julie og hendes kæreste sig i et nærliggende sommerhus. Efter indmarch og velkomst torsdag gik det løs klokken 11, og så fortsatte det i højt tempo og koncentration indtil lørdag klokken 11.

»Sjovt at dagene gik så hurtigt, men alligevel ubeskriveligt langsomt. Andendagen kan jeg overhovedet ikke huske.«

På førstedagen var hun meget bevidst om at være stillet til skue, når de i alt 67.000 Skills-gæster i løbet af de tre dage stoppede op eller gik forbi. De næste dage lagde hun næsten ikke mærke til dem. Men når familien kom, var det noget andet.

»Når man har allermest travlt og skal have brød ind eller ud af ovnen og så får øje på en grædende mor, der står og videofilmer, så triller tårerne altså. Det var jo sindsoprivende, men jeg blev faktisk overrasket over mig selv. Når jeg havde tudet færdig, kunne jeg lukke det ude, sætte koncentration på igen, og spørge dem til råds. De har været en kanonstøtte.«

Møller og kornsække

Bagerne skulle igennem ni opgaver. Temaet for kransekagen var historie og industri, og Julie valgte at udforme den som en hollandsk mølle med møllevinger af chokolade. Skuestykket lavede hun som en vandmølle. Hendes baguettes blev også meget vellykkede, og ifølge hendes mor, der kiggede dommerne over skuldrene, mens hun fotograferede dem, fik Julie flest point for dem.

»Allerede der var jeg megaglad, for jeg vidste, at min kransekage var den sværeste af alle.«

Også sit wienerbrød var hun rimeligt tilfreds med, og det samme med de store brød. Da de kom til den ukendte opgave, viste det sig, at der skulle laves butterdej. Det passede hende rigtig godt, for hun havde allerede besluttet sig for at bruge butterdej i næste dags forret. I opgaven med rundstykker i tre forskellige typer lavede Julie kornsække, horn og knuder, og den ny type take-away udformede hun som melsække med fyld.

Ifølge Julie skal man ikke blive overrasket, hvis de andre deltagere bevidst saboterer konkurrenternes kager og brød.

»Det havde jeg hørt om jeg fra tidligere år, men det var der heldigvis ikke noget af. Vi var faktisk et mega-godt team, og jeg er taknemmelig over at have været sammen med så gode mennesker.«

Vil prøve nye ting af

Som vinder af DM i Skills kunne Julie gå videre til VM i Shanghai, men det har Danmark besluttet ikke at deltage i på grund af coronasituationen i området. Til gengælde regner hun med igen at deltage i Skills i 2023, og hvis hun vinder så gå videre til EM i Polen.

Hvor Julie før var mest optaget af den udførende del, har hun med deltagelsen i Skills fået mere fornemmelse for den konkurrerende del af bagerverdenen. Det håber hun at kunne gøre brug af i sit daglige arbejde i Bageriet Løgten og Hornslet.

»Det at blive bevidst om konkurrenterne i markedet gør mig endnu skarpere på at dygtiggøre mig, og det er rigtig fedt. Nu håber jeg at få lidt mere støtte til at prøve nye ting af.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.