Hornslet-sag har taget mere end tre år: Vi er rasende

Det er tre og et halvt år siden, at et ældre ægtepar fra Hornslet henvendte sig til Syddjurs med ønsket om at bygge en seniorvenlig bolig på egen matrikel. Der er endnu ikke truffet en afgørelse, og familien er mildest talt ikke imponeret over kommunens håndtering af sagen.

Artiklens øverste billede
Hun ser måske glad ud, og det er Birgit Jakobsen da også for det meste. Men fremtiden er usikker, og det gør både hende og hendes mand Finn Jakobsen frustreret. De står helt uforstående over for den måde, forvaltningen har håndteret deres sag på. Foto: Anne Frank Henriksen

»I oktober 2018 skrev vi første gang til kommunen. 2018! Hele vejen igennem har forvaltningen ignoreret os igen og igen på trods af utallige henvendelser, og sagen bliver hele tiden sparket til hjørne. Det er grotesk, og vi er rasende nu.«

Sådan siger Vivi Jakobsen. Hun og hendes bror hjælper deres forældre, Birgit og Finn Jakobsen, med at skabe den seniortilværelse, de drømmer om på deres ejendom i Hornslet, men de havde aldrig forestillet sig, at de her, mere end tre og et halvt år efter første ansøgning, stadig skulle stå uden afklaring.

»Jeg troede, det ville tage et halvt års tid,« siger Finn Jakobsen.

Finn og Birgit Jakobsens grund i Hornslet ligger som en lille oase mellem Dalgårdsparkens røde villaer på den ene side, Rema og andet erhverv på den anden og lige overfor, på den anden side af Løgtenvej, ligger det store nye parcelhuskvarter Vendehøj, som faktisk har fået sit navn fra netop Jakobsens hus. Finn Jakobsen har haft tømrervirksomhed på matriklen i 40 år og familien flyttede dertil i 1963.

I efteråret 2018 begynder det store hus og den 3400 m2 store grund at blive for meget at holde for parret, som er midt i 70érne på det tidspunkt, men da de gerne vil blive i området, får de den ide at rive den gamle lagerbygning ned, bygge en seniorvenlig bolig til sig selv og lade datteren Vivi flytte ind i huset.

»Vi kunne ikke forestille os, at det kunne være et problem, for lige ved siden af vores grund er der jo masser af parcelhuse,« siger Birgit Jakobsen.

Der forregnede søskendeparret og deres forældre sig, for her tre og et halvt år senere, er sagen ikke afsluttet.

Første forhindring var den i 2018 gældende kommune- og lokalplan for grunden. I følge den skal Dalgårdsparken 20 drives som erhverv og med ret til én beboelsesejendom. Familien indstillede sig på at vente to år på en ny kommuneplan, som laves hvert fjerde år. Den kom i december 2020 og ændrede rammerne for ejendommen og muliggjorde mere end en beboelsesejenodm. Det krævede dog stadig en ændring af lokalplanen, og derfor spurgte de i januar forvaltningen, hvordan de skulle forholde sig og om der kunne igangsættes sådan en proces.

Familien Jakobsen troede, efter to år, igen at en afgørelse ville være inden for overskuelig fremtid. Det næste halvandet år blev dog i følge Vivi Jakobsen én lang monolog med månedlange perioder med tavshed fra kommunen på trods af gentagne henvendelser.

I de første tre år har det overvejende været broren Jens Jakobsen, der har stået for alle henvendelser til kommunen, da han som advokat netop arbejder inden for samme fagområde og er vant til at kommunikere med forvaltninger omkring lokalplaner og byggesager.

»Han er måbende over den måde, Syddjurs Kommune har håndteret det her på. Han har aldrig oplevet noget lignende. Vi bliver ignoreret og får ikke svar på vores henvendelser. Sagen har taget unødvendigt lang tid. Mit indtryk er, at de ressourcer der er i forvaltningen, må være mangelfulde. Om det så er mangel på hænder eller viden, skal jeg ikke vurdere. Jeg kan kun forholde mig til, hvor mange mails og telefonopkald, vi ikke har fået svar på,« siger Vivi Jakobsen.

For nylig blev det simpelthen for meget. Birgit Jakobsen gik direkte til borgmesteren, og så skete der pludselig noget.

»Så sendte forvaltningen endelig sagen til behandling i det politiske udvalg. Men det kan jo ikke være rigtigt, at man skal kontakte borgmesteren, for at der sker noget.«

En kompliceret sag

I forvaltningen er Henrik Scharling Bernberg afdelingsleder. Han kan sagtens se, at det lyder helt forrykt, at en sag stadig ikke er afgjort efter tre og et halvt år, og at der sandsynligvis kommer til at blive tale om mere end fire år. Men han har en forklaring:

»Den her sag er ikke enkel. Den er meget mere kompliceret end for eksempel en ansøgning om byggetilladelse. For det første krævede den en ændring i kommuneplanen, og det gik de første to års ventetid med. Siden har vi vurderet, at det også kræver, ikke bare en ændring, men en ny lokalplan, hvis familien vil have deres ønske opfyldt, og det tager altså tid. Der skal man som udgangspunkt forvente to års sagsbehandlingstid.«

Hvorfor svarer I ikke, når borgerne henvender sig?

»Det mener jeg også vi gør. Generelt svarer vi tilbage. I den her konkrete sag er det mig, de har skrevet til, men det er ikke sikkert, at det altid er mig, der skal sagsbehandle og så sender jeg jo videre til den, der skal. Jeg mener også, at vi har givet dem svar på deres spørgsmål, men det har nok ikke været det svar, de ønskede.«

Hvorfor skulle der gå fra december 2020 til maj 2022, før I kunne tage beslutningen om at sætte gang i en minilokalplan.

»Det er altid et spørgsmål om politisk prioritering.«

Hvor mange gange i perioden mellem januar 2021 og maj 2022 har forvaltningen bedt politikerne om at forholde sig til prioriteringen af Dalgårdsparken?

»Hele lokalplanporteføljen blev behandlet på det tidligere Udvalg for Plan, Udvikling og Kultur 12. maj 2021 og igen i det nuværende Erhvervs-og planudvalg 11. maj 2022.«

Hvorfor kom sagen ikke op på noget udvalgsmøde i tiden mellem april 21 til maj 22?

Planlægningen af udvalgsmøder sker ud fra en løbende afvejning af hvilke sager, der skal på hvornår, og de allerede lokalplanlagte områder er som udgangspunkt nederst på listen..

Har I ressourcer nok i forvaltningen?

»Det vil jeg ikke udtale mig om, men det centrale her er spørgsmålet om, hvordan vi prioriterer de lokalplanssager, der kommer ind, og det er som sagt i sidste ende en politisk beslutning. Nu er det imidlertid besluttet at sagen om Dalgårdsparken skal prioriteres, og det er fint, for der er god mening i, at de skal have lov at bygge et parcelhus, når deres grund i forvejen er omringet af dem. Vi har hyret et eksternt firma ind til at arbejde med lokalplanen, og jeg har lovet borgerne på Dalgårdsparken 20 at vi vender tilbage hurtigt muligt.«

Det svar giver familien Jakobsen dog ikke meget for.

»Jeg ved ikke, om jeg læser det, som fanden læser biblen, men når de siger, de har sat gang i arbejdet med en minilokalplan, betyder det så, at det ender med en plan eller kan den strande på et eller andet bord igen? Det kan vi ikke få svar på,« siger Vivi Jakobsen.

Hendes far er heller ikke ligefrem fortrøstningsfuld.

»Jeg giver ikke meget for, at han skriver, at han vender tilbage hurtigst muligt. Det har vi hørt mange gange før. Er det om en uge? Om en måned? om et halvt år?«

Birgit Jakobsen er enig og lige dele oprørt og frustreret over situationen

»Vi er jo lidt i limboland her. Vi bliver 80 lige om lidt. Hvor længe skal vi gå og vente?

Men har I ikke også selv ladet det stå til for lang tid?

Jo, måske, men vi har helt tiden tænkt, at lige om lidt, så ville der ske noget. Man regner jo ikke med, at sådan en sag ligger stille i flere halve år. Havde vi da bare fået nogle svar.«


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.