3D-printede rev skal hjælpe biodiversiteten i Kattegat

Kattegat er ramt af en historisk lav torskebestand, og for at hjælpe biodiversiteten tager man nu for første gang i danske farvande 3D-printede rev i brug for at supplere eksisterende stenrev.

Artiklens øverste billede
Ørsted og WWF Verdensnaturfonden har sat 12 3D-printede rev ud på havbunden mellem vindmøllerne i Anholt Havmøllepark i Kattegat, der er en del af Nordsøens økosystem. Foto: Ørsted

I Kattegat har blandt andet overfiskeri, stigende iltsvind og tab af levesteder betydet, at torskebestanden har været faldende de seneste 20 år og nu er alarmerende lav. Det skaber en dominoeffekt i Kattegats økosystem, som har negativ indflydelse på biodiversiteten og det marine økosystems modstandsdygtighed over for klimadrevne forandringer.

Ørsted og WWF Verdensnaturfonden har derfor sat 12 3D-printede rev ud på havbunden mellem vindmøllerne i Anholt Havmøllepark i Kattegat, der er en del af Nordsøens økosystem.

De to partnere bag projektet håber på, at de 3D-printede rev vil have en positiv indflydelse på torskebestanden i Kattegat og herigennem styrke biodiversiteten og bidrage til et sundere og mere modstandsdygtigt økosystem i havet.

Filip Engel, Vice President for bæredygtighed i Ørsted, siger i en pressemeddelelse:

»Havet rummer et stort potentiale i forhold til at hjælpe med at nå vores klimamål. Forbedring af havenes sundhed og genopretning af havets biodiversitet er afgørende for at tackle tabet af biodiversitet og klimakrisen. I takt med at regeringer rundt om i verden præsenterer stadig mere ambitiøse planer for den vedvarende energi, vil havvind komme til at fylde mere.«

»Hos Ørsted tror vi på, at handling på klima- og naturområdet kan og skal gå hånd i hånd, og dette spændende projekt sammen med WWF Verdensnaturfonden er et af mange rundt om i verden, hvor vi søger de bedste løsninger til at realisere vores ambition om en nettopositiv indvirkning på biodiversiteten.«

Bo Øksnebjerg, generalsekretær, WWF Verdensnaturfonden, siger:

»De danske have er under hårdt pres, og i dag er der 90 procent færre torsk i Kattegat end i 1990. Der er brug for handling – og det haster. Vi skal give naturen og dyrelivet en hånd, samtidig med at vi forsøger at løse vores klimakrise ved at udvide vores grønne energiproduktion.«

»Hvis vi skal løse naturkrisen, er vi nødt til at give mere tilbage til naturen, end vi tager. Derfor er vi meget begejstrede for, at vi sammen med Ørsted for første gang kan teste de nye unikke 3D-printede revmoduler her i Danmark.«

Torsk er vigtige

I de seneste årtier er man blevet opmærksom på, at det omfattende overforbrug af havets ressourcer har haft enorme konsekvenser på globalt plan. Disse konsekvenser omfatter svindende fiskebestande, iltsvind nær havbunden og tab af levesteder for livet i havet, såsom massiv reduktion af ålegræsenge.

Torsken er et vigtigt toprovdyr, hvilket betyder, at den jager andre arter, og derved bidrager den i høj grad til at opretholde balancen i havets økosystem. Når torsken bliver kraftigt reduceret i antal, vil mængden af dens byttedyr – såsom strandkrabben – stige. Som følge heraf forsvinder ålegræsset, fordi krabberne både spiser ålegræssets frø og mange af de snegle, der forhindrer, at ålegræsset bliver overgroet af alger.

Det er et problem, da ålegræs i sig selv har stor betydning for både biodiversitet og klima. Det giver vigtige levesteder for fiskeyngel, det producerer ilt, og det stabiliserer havbunden. Og så lagrer ålegræsset meget effektivt CO2 i sit rodnet, så det ikke ender i atmosfæren og bidrager til den globale temperaturstigning.

Ly til torsk

Sidste år installerede WWF og Ørsted såkaldte biohuts langs molerne i havnen i Grenaa i samarbejde med Grenaa Havn og Kattegatcentret. Tilsammen tilbyder de to projekter nye levesteder for torsken i vigtige stadier af dens livscyklus.

Biohuts, der nærmest er en form for fiskebørnehaver, giver livsvigtig beskyttelse til små fisk. Her kan for eksempel små torsk søge ly og føde, indtil de er store nok til at svømme ud på dybere vand.

De 3D-printede rev ligner en bryllupskage og består af flere niveauer, der er forbundet med hinanden af hulrum, hvor fisk både kan svømme ind og ud af skjulesteder. Samtidig giver revmodulernes overflader og sprækker andre organismer mulighed for at fæstne sig. Revene er omkring en kubikmeter store og varierer i bredde og vægt for bedst at efterligne naturlige levesteder, og de vejer op til et halvt ton.

Ørsted har set, hvordan stenrevene, som selskabet etablerede i forbindelse med opførelsen af Anholt Havmøllepark, er blevet til attraktive oaser for andre marine arter på en ellers øde havbund. Forventningen er, at de nye 3D-printede rev kan supplere stenrevene og hurtigt vil blive fyldt med liv. WWF har allerede erfaring med 3D-printede rev fra et projekt i den hollandske del af Nordsøen.

Projektet i Anholt Havmøllepark bakkes op af PensionDanmark og PKA A/S, der har ejerandele på henholdsvis 30 procent og 20 procent i vindmølleparken.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Norddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Lokalavisen Norddjurs' nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Norddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

gs

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.