42 meter højt »Eiffeltårn« kan være på vej op i Helgenæs' natur: Telemast er i offentlig høring

En 42 meter høj mast på Helgenæs er i øjeblikket i høring og har sparket gang i diskussionen i lokalområdet, om hvad der er vigtigst; mobildækning eller kulturlandskabet?

Artiklens øverste billede
Ifølge KPR Towers, der søger om tilladelse til at opføre masten på vegne af TDC, vil landskabet se sådan ud fra Ørbys østlige byskilt på Ellemandsvej, hvis den 42 meter høje mast opføres. Illustration: KPR Towers.

Det naturskønne landskab på Helgenæs kan for eftertiden blive præget af en 42 meter høj såkaldt gittermast, der skal sikre bedre mobildækning i området.

Aktuelt ligger der hos Syddjurs Kommune en ansøgning fra TDC om at opføre masten lige syd for Ørby, på Sletterhagevej 39, og ansøgningen er i øjeblikket i høring frem til 10. august.

Og det vil ikke pryde området, mener Daniel Astola, der er stifter og administrerende direktør i selskabet Ellevirke, der blandt andet står for kulturformidling fra området omkring Helgenæs.

»Jeg mener, det er et alt for voldsomt indgreb på kulturlandskabet på Helgenæs. Det har en stor værdi for Syddjurs Kommune, og det her vil beskæmme landskabet. Det bliver et synligt ’Eiffeltårn’ i området, og det, synes jeg, er en skam, når vi taler så unikt et område,« siger han.

Har det her også noget at gøre med, at du lever af at lave formidling fra området?

»Rigtig mange bruger Helgenæs ikke kun de lokale - folk fra hele Østjylland. Og det vil være en forringelse af den værdi, som kulturlandskabet udgør og en indgriben i dets historiske værdi,« svarer Daniel Astola og fortsætter:

»Jeg ser det ikke kun fra et turismeperspektiv, men for området helt generelt. Hvis man nu satte en 42 meter høj mast op i et industriområde, ville det ikke gøre så stor skade, som når man sætter det op i et så naturskønt område som Helgenæs, så virker det lidt hovedløst.«

Forpligtet til at udbedre dækningen

Området på Helgenæs er et af de områder, der er blevet udpeget af Energistyrelsen, hvor staten har forpligtet sig på at udbrede mobildækningen. Tidligere på året blev en anden ansøgning om en telemast på Helgenæs afvist

Daniel Astola anerkender behovet for en bedre mobildækning på Helgenæs, men anfægter udførelsen. Ifølge ham findes der teknologiske alternativer - blandt andet at opføre en serie mindre master - der kan skabe samme dækning uden at gribe så voldsomt ind i landskabet.

Stifter og administrerende direktør Daniel Astola mener, det er hovedløst, hvis man sætter en 42 meter høj telemast op i Helgenæs' landskab uden at afsøge mulige alternativer. Privatfoto.

Han savner, at det bliver mere alment kendt, at høringen i øjeblikket pågår, og at der er flere, der vil ytre deres holdning til mastens opførelse. Han frygter, at beslutningen bliver truffet på et tyndt grundlag, hvis flere ikke giver deres mening til kende.

»Mit indtryk er, at det ikke er alment kendt, at det her er i gang. Man har orienteret få naboer - og så lige op til en sommerferie. Det er ikke kun naboer, der har interesse i Helgenæs. Det er en attraktion i sig selv, og det, mener jeg, man forringer. Derfor bør man søge andre muligheder,« siger han.

Jeg mener, det er et alt for voldsomt indgreb på kulturlandskabet på Helgenæs. Det har en stor værdi for Syddjurs Kommune, og det her vil beskæmme landskabet. Det bliver et synligt ’Eiffeltårn’ i området, og det, synes jeg, er en skam, når vi taler så unikt et område.

Daniel Astola

Kommunen har forlænget svarfrist

Grethe Christensen fra forvaltningen i Syddjurs Kommune fortæller til Lokalavisen, at høringen vedrørende den 42 meter høje gittermast har været i gang siden 5. juli, og kommunen har - netop på grund af ferie - forlænget den sædvanlige svarfrist, siger hun.

Men det er få, der benytter sig af den. I skrivende stund er der indgivet to høringssvar til projektet. Ét, hvor der - som Daniel Astola - ønskes et alternativ med flere små sendemaster i stedet for én stor og ét andet, der ønsker bedre mobildækning og derfor håber, at masten vil blive opført.

Lokalavisen ville gerne have spurgt kommunen yderligere ind til de tekniske detaljer ved opsætningen af 5G-masten og sagens videre forløb, men på grund af ferie har dette ikke været muligt inden udgivelse. Lokalavisen følger sagen.

Nabo måtte få fastnet

Formand for Borgerforening og Distriktsråd for Mols og Helgenæs, Jan Schmidt, fortæller, da Lokalavisen fanger ham, at han er bekendt med den aktuelle sag. Han har selv modtaget en naboorientering, da han også bor på Sletterhagevej, hvor masten skal opføres.

Han og borgerforeningen har i lang tid arbejdet for at få netop bedre mobildækning i området, og det kræver nogle master. Derfor er han som sådan ikke mod opførelsen af masten.

»Borgerforeningen kunne aldrig finde på at gå mod sådan en mast,« siger Jan Schmidt, der dog samtidig understreger, at det ikke har været oppe at vende på bestyrelsesmøde endnu, og at han udtaler sig på egne vegne og ikke foreningens.

»Jeg forstår godt, man ikke synes, det pynter. Det gør jeg så afgjort heller ikke. Men hvis alternativet er, at vi ikke får mobildækning, så dur det ikke. Du kan ikke sætte sådan en mast op uden at komme til at genere en eller flere,« siger Jan Schmidt og fortsætter:

»Hvis vi vil have folk til at bo herude, så er vi nødt til at have mobildækning. Så simpelt er det. Hos mig har vi været nødt til at anskaffe os en fastnettelefon, for vi kan miste forbindelsen fire gange under et opkald.«


Jan Schmidt er dog ikke afvisende over for, at han vil være positivt stemt over for en løsning, der generer færre og garanterer samme dækning. Men mobildækningen vejer tungere end landskabet, mener han.

Bestyrelsen i Borgerforeningen og Distriktsrådet Mols og Helgenæs mødes først igen den 17. august - en uge efter høringsfristen. Ifølge Jan Schmidt er det heller ikke noget, han forestiller sig, bestyrelsen vil gøre mere ved, fortæller han.

»Jeg har ingen problemer med, at der står en mast. Hvis vi ikke har en mast, har vi ingen dækning,« siger han.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.