»Jeg troede ikke, der fandtes så mange søde mennesker i verden«

Flere ting har overrasket Lilian Varada og Søren Andersen, der impulsivt købte Blushøjgård Kursus- og feriecenter ved Ebeltoft for to år siden.

Artiklens øverste billede
Lilian Varada og Søren Andersen gør status efter at have drevet Blushøjgaard ved Ebeltoft i halvandet år. Privatfoto

De stod egentlig overfor at skulle nyde den søde pensionisttilværelse, men da ægteparret Lilian Varada og Søren Andersen en dag stødte på Blushøjgaard, var de solgte.

»Vi vidste bare, at det skulle vi. Her skulle vi bo og drive et kursus- og feriecenter, sådan på vores helt egen måde,« siger Lilian Varada og hendes mand tilføjer:

»Og hvordan definerer man overhovedet ’den søde pensionisttilværelse? For os er det søde at være aktive, gerne i naturen, og bidrage med noget meningsfuldt. «

Det må man sige, de to kan på Blushøjgård.

Prøv at se, mor. Der findes stjerner i Jylland.

En lille feriegæst fra København

Feriecentret har 12 lejligheder, alle med eget køkken og indrettet unikt med nøje valgte genbrugsvarer så vidt det har været muligt. Ikke to værelser er ens, og det er helt med vilje, for intet skal være strømlinet - det skal være hyggeligt og selvfølgelig rent og pænt. Der er et fællesrum, en sal, store udendørsarealer med masser af legetøj, spil, bålsteder, kryb-i-læ-kroge og en helt enestående udsigt over Kattegat og Hjelm. Blushøjgård kan lejes af enkeltpersoner, familier, til bryllupper eller familietræf og til afholdelse af kurser.

Siden parret åbnede stedet for gæster i januar 21, har der stort set ikke været ro på. Og dog - for netop gæsternes glæde og naturen giver ejerne ro. Ro og dyb mening.

Stjerner i Jylland

»Prøv at se, mor. Der findes stjerner i Jylland.«

Ordene blev sagt af et barn fra København, som sammen med sine forældre var taget på ferie på Blushøjgaard og er bare ét eksempel på de mange anekdoter om gæsterne, som værterne fortæller, når de skal finde eksempler på, hvad det er, der gør dem glade ved at drive feriecentret.

»Jeg troede faktisk ikke, at der fandtes så mange søde mennesker i verden,« siger Lilian Varada, og reflekterer over, om det er stedet, der tiltrækker de sødeste mennesker, eller om hun bare ikke har været opmærksom på det før. Og måske er det fordi, Lilian Varada og Søren Andersen er lykkedes med deres vision om at skabe et åndehul og give gæsterne mulighed for at finde ro i en stresset hverdag.

»Vi oplever, at dem, der kommer her, netop søger roen, og ikke så sjældent kan vi faktisk se en forskel på især forældrenes skulderhøjde, når de har været her et par dage. De slapper simpelthen af.«

»Det bedste ved det her er helt klart vores glade gæster. Jeg nyder omgangen med dem. Den daglige kontakt med mennesker fra hele Europa - og mere til,« siger Søren Andersen.

Der er en umanerlig smuk udsigt fra Blushøjgaard, som ejerne nyder godt af hver dag. Privatfoto

Non-profit

For Søren og Lilian er hele idéen med Blushøjgård, at udleve deres værdier i hverdagen. Værdier som venlighed, bærerdygtighed - og at give deres lille bidrag til en bedre verden.

»Da vi kom, var Lindetræet her midt på gårdspladsen i helt forfærdelig forfatning. I dag strutter det af sundhed, og jeg kan ikke lade være at se det som et symbol på, at Blushøjgårdblomstrer, at vi tog den rigtige beslutning dengang, men også at vi hver dag forhåbentlig tager en masse rigtige beslutninger. Og wauw, hvor har vi skullet tage mange,« griner hun.

En af dem har helt fra starten været, at Blushøjgård skulle drives non-profit, hvor overskuddet går til humanitært arbejde i Danmark og Indien gennem en indisk NGO. Her har de begge tidligere lavet frivilligt arbejde.

At de driver stedet som et nonprofit-sted betyder, at de selv arbejder som frivillige og indimellem får hjælp af frivillige udefra, som ønsker at støtte stedet og visionen. Senest da nogle kom og hjalp med at male stuehuset, så det i dag står og lyser gult som længerne.

Samtidig er det deres ambition at drive Blushøjgård så bæredygtigt som muligt. Det betyder, at de uden at gå på kompromis med hygiejnen genbruger, skurer og skrubber frem for at købe nyt. Hovedhuset opvarmes allerede med jordvarme, og de ser frem til solceller og permakultur.

Overraskelser

Sæsonen i år har igen været god, over al forventning, og den er slet ikke slut endnu. Det er bare én af de ting, der har overrasket parret, fortæller Lilian Varada.

»Vi blev sidste år overrasket over, at sæsonen strakte sig så langt ind i efteråret, som den gør. Lige da vi startede var vi helt vildt overvældet over, hvor hurtigt folk fandt os og bookede lejligheder. Og siden er vi blevet virkeligt glædeligt overrasket over, hvor mange, der i dag bruger os som ramme til forskellige slags familietræf.«

Søren Andersen tænker lidt og siger så:

»Jeg er måske også lidt overrasket over, hvor mange forskellige kasketter jeg har på i løbet af en dag. Fra direktør til alt-mulig-mand. Det er sjovt og udfordrende, og vi lærer begge to noget nyt hver dag - og heldigvis for det. «

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.