Boligkøbere med lang tidshorisont garderer sig mod usikkerhed

Det kan normalt godt betale sig at træde ind på boligmarkedet, hvis man har planer om at bo i sin bolig i mindst fem år.

Artiklens øverste billede
Lars Blach, indehaver af Danbolig Ebeltoft, siger, at det er sundt at væbne sig med tålmodighed og tænke langsigtet, når man investerer i mursten. Pressefoto

I flere år har boligpriserne virket nærmest ustoppelige, men heller ikke på boligmarkedet vokser træerne ind i himlen. Det er imidlertid helt naturligt, at huspriserne bevæger sig op og ned, og set over en længere årrække, så vil langt de fleste husejere opleve, at prisen på deres bolig stiger.

Det viser Nordea Kredits beregninger af, hvor meget huspriserne i gennemsnit er steget om året siden 1992. I Syddjurs Kommune er et gennemsnitligt hus steget med 4,2 procent om året i gennemsnit de seneste 30 år. Det svarer til en stigning på 240 procent set over hele perioden.

»Som husejer har man selvsagt kun haft glæde af hele stigningen, hvis man har boet i det samme hus siden 1992, men selv husejere, der har haft samme adresse de seneste 5 til 10 år, vil have oplevet en pæn stigning,« siger Lars Blach, indehaver af Danbolig Ebeltoft, i en pressemeddelelse.

»Tommelfingerreglen er, at det normalt godt kan betale sig at træde ind på boligmarkedet, hvis man har planer om at bo i sin bolig i mindst fem år. Derfor er det vigtigt, at man kan se sig selv i boligen i en længere periode og på den måde være med til at gardere sig mod usikkerhed,« tilføjer han.

Gevinst over årene

Oven på de seneste års heftige fremgang på boligmarkedet er de første mindre fald i boligpriserne begyndt at melde sig. Udviklingen hænger sammen med den stigende rente og den høje inflation, men selvom priserne har taget et mindre dyk, så er de stadig væsentligt højere end for få år siden.

Boligkøb er en af de største investeringer i vores liv, så det er vigtigt at huske på, at boligkøb er en meget sikker investering, hvis man har en lang tidshorisont.

Lars Blach, indehaver af Danbolig Ebeltoft

»I øjeblikket får vi mange spørgsmål til udviklingen på boligmarkedet. Boligkøb er en af de største investeringer i vores liv, så det er vigtigt at huske på, at boligkøb er en meget sikker investering, hvis man har en lang tidshorisont,« siger Lars Blach.

»Det er sundt at væbne sig med tålmodighed og tænke langsigtet, når man investerer i mursten, men kan man det, så har historien vist, at det er en god investering at være boligejer. Også selvom vi kan blive ramt af perioder med faldende priser,« siger han og tilføjer:

»Selvom gevinsten ved husprisstigninger først bliver realiseret, når man sælger sit hus, så medfører husprisstigninger også en øget friværdi. Den kan man eksempelvis bruge til et billigt billån, og man skal derfor ikke vente 30 år, før man kan få økonomisk gavn af ens nye hus.«

Solid formuestigning

En stor del af husejernes formue er bundet op på boligen, og udsving i huspriserne har derfor stor betydning for familiens økonomi. Den generelle tendens har dog været, at huspriserne er steget de seneste 30 år, og det har haft en positiv effekt på husejernes formuer, der også er steget.

Selvom de gennemsnitlige årlige husprisstigninger kan virke som et relativt lille afkast, så er der tale om store beløb for boligejerne. Det fortæller Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit:

»De seneste 30 års udvikling i huspriserne har bidraget til at styrke husejernes økonomier, og selvom der ikke er garanti for, at huspriserne vil opleve den samme himmelfart de næste 30 år, så vil selv en mindre procentvis stigning i huspriserne resultere i en solid formuestigning,« siger hun og tilføjer:

»Dertil bor langt de fleste husejere i deres hus i mere end 10 år, hvilket øger sandsynligheden for at opleve husprisstigninger.«


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

gs

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.