Derfor er gadelysene tændt hele natten
Der er en god grund til, at Syddjurs Kommune ikke slukker lyset i lygtepælene på trods af energikrise
Lokalavisen har fået en del henvendelser fra læsere, der undrer sig over, at gadebelysningen rundt omkring i kommunen er tændt hele natten, og hvorfor kommunen ikke sparer på strømmen i disse energikrisetider.
Men det er der en god grund til, forklarer akademiingeniør Lars Bonde fra afdelingen Mobilitet i Syddjurs Kommune.
»Syddjurs Kommune har skiftet over 95 procent af vores armaturer til lyskilder med led. Vi har i lighed med de fleste andre kommuner købt armaturer med indbygget ’stand alone’ - funktion, der dæmper strømforbruget med 50 procent otte timer hver nat.«
Stand alone har dog kun en virkning, hvis lysene er tændt hele natten.
»Systemet virker ved, at lamperne kalibreres hver tredje dag. Det vil sige, at der skal være lys i lamperne hele natten i tre dage i træk, før stand alone dæmpen aktiveres. Slukker vi for lyset om natten, så virker stand alone-dæmperen ikke længere.«
Dyrere at slukke
Besparelsen ved den automatiske dæmpning er i følge Lars Bonde så stor, at en slukning af gadelygterne om natten vil have en ret begrænset effekt på strømforbruget, og i nogle tilfælde virke omvendt og altså øge forbruget.
Undersøgelser har vist, blandt andet i andre kommuner, at hvis vi slukker lamperne i for eksempel fire timer om natten, så vil forbruget være det samme som i dag, fordi stand alone så ikke virker.«
En anden mulighed kunne være at slukke fire timer om natten i hverdagene, men det vil faktisk øge forbruget af strøm, eftersom lamperne så ikke kører stand alone dæmp i weekenden. Hvis kommunen slukker seks timer i hverdagene, men ikke i weekenderne, så øges forbruget også med 15 procent. Det viser et eksempel fra en anden kommune, forklarer Lars Bonde.
»Med i overvejelserne er også, at det selvfølgelig vil være en serviceforringelser for vores borgere at reducere lyset, og det kan af erfaring give en del debat om trafiksikkerhed, tryghed og faren for flere indbrud.«
Afdelingen for mobilitet har dog valgt at tænde og slukke lidt anderledes end tidligere.
»Alle gadelamperne tændes senere og slukkes tidligere. «
Besparelsen ved at slukke lyset 15 minutter senere hver dag er 25.000 kWh. om året, fortæller Lars Bonde.
»I to måneder om året omkring Sankt Hans vil vi slukke for al gadebelysningen, og her sparer vi cirka 75.000 kwh om året.