Flere skal have medicin doseret fra apoteket
Flere ældre i Syddjurs skal modtage dosispakket medicin fra apoteket for at sikre færre fejl i medicinhåndteringen og bedre brug af medarbejderes ressourcer.
Byrådet har 30. november besluttet, at flere modtagere af hjemme-og sygepleje fremover skal modtage dosispakket medicin fra apoteket fremfor at få piller trykket ud af blisterpakninger af plejepersonalet. Det skal sikre færre fejl i medicinhåndteringen og bedre brug af medarbejdernes ressourcer.
Det sker efter indstilling og anbefaling fra Sundheds-og ældreudvalget, som havde samme sag på sit møde tidligere i november.
Dosisdispenseret medicin betyder, at borgeren får pakket sin medicin på apoteket i engangsbeholdere, som kaldes dosispakker. Dosispakken hjælper borgeren med at tage den rigtige medicin på det rigtige tidspunkt. Pakken er forsynet med borgerens navn og cpr. nr. og info om, hvilken medicin der er tale om, og hvornår den skal tages.
Altsammen giver det overskuelighed og mindsker risikoen for fejlmedicinering og spild. Pakkerne modvirker også, at medicin bliver blandet sammen, fordi en farmakonom på apoteket gennemgår medicinen.
At medicinen pakkes på apoteket, har også en række fordele for sundhedspersonalet. Samtidig med, at man sparer tid og kan bruge ressourcerne på andre opgaver, skåner det fingre og hænder fra at prikke tabletter ud af blisterpakningerne.
Dosisdispensering fra apoteket har eksisteret i et stykke tid som et tilbud til borgerne i Syddjurs, som man ikke var forpligtet til at acceptere. Med Byrådets beslutning ændres det, så det fremover er sådan, at hvis borgerens praktiserende læge vurderer, at vedkommendes medicinordination er stabil, overgår personen til dosisdispenseret medicin fra apoteket.
Apoteket tager et gebyr på at pakke medicinen på cirka 54 kroner per dosispakke (der pakkes til to uger ad gangen i én). Hvis der er tilskud på medicinen, får borgeren også tilskud til pakkegebyret.
Christoffer Pedersen, formand for Sundheds-og ældreudvalget, siger:
»Færdigpakket medicin har mange fordele: Mere sikker medicinhåndtering, større patientsikkerhed og det styrker medarbejdernes arbejdsmiljø, fordi det er belastende for hænderne at åbne mange blisterpakninger i løbet af en dag. Dosisdispenseret medicin frigør også tid til andre opgaver. Når det er sagt, er det klart, at der skal kommunikeres grundigt til borgerne om ændringen, og de praktiserende læger og kommunen skal samarbejde tæt om opgaven.«
I Syddjurs Kommune har der fra januar til september 2022 været brugt cirka 636 timer på medicindosering. Det svarer til cirka 4,6. mio. kr. om året og er et udtryk for, at langt de fleste borgere, der modtager sygepleje og får medicin, også får hjælp fra personalet til at tage medicinen.
I 2022 har cirka 28 procent af borgerne i kommunens sygepleje modtaget dosisdispenseret medicin og de øvrige 72 procent borgere fået manuelt dispenseret medicin.
Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d
sø