Kulturelt samlingssted i Hornslet breder sig
Næstformand i PUK-udvalg undrer sig over sammenblanding af lokationer
Hornslet Udvalget for Plan, Kultur og Udviklling vedtog i sidste uge at igangsætte den proces, der skal afdække behovet og udseendet af et nyt kulturelt samlingspunkt i Hornslet.
Udgangspunktet for det nye samlingssted er KomBi. Kulturhuset har i løbet af 2020 gennemført flere undersøgelser for at blive klogere på, hvad KomBi i fremtiden skal indeholde for at imødekomme den udvikling, som Hornslet gennemgår som tilflytningsby.
Centrum af Hornslet har således hele tiden været afsættet for at sætte fart under en kulturel udvikling i byen, men for en måned siden dukkede endnu en lokation pludselig op.
Nye muligheder
På Tingvej 34 ejer virksomheden Varo nogle haller og kontorlokaler, som i øjeblikket lejes ud til blandt andre Hornslet Bokseklub, Dit Cross Gym og en række mindre virksomheder.
Varo, der i 2015 flyttede ud på Sletten 8 i Hornslet Møbelfabrik gamle domicil, ønsker imidlertid at sælge bygningerne og har derfor henvendt sig til Syddjurs Kommune med ønsket om et salg af ejendommen. Da udvalget for Plan, Udvikling og Kultur (PUK) for en måned siden holdt møde for at igangsætte processen om udviklingen af det kulturelle samlingspunkt, figurerede ejendommen på Tingvej 34 pludselig som endnu et muligt sted at skabe rammer for kultur- og idrætsoplevelser.
Helt tydeligt sat i scene af embedsværket og uden om politikerne, men med accept fra PUK-udvalgsformand Riber Hog Anthonsen (V).
Kulturen klemmes
Den pludselige blanding af tingene vækker undren hos næstformand i PUK-udvalget Ole S. Hansen (S). Særligt med tanke på, at Syddjurs Kommune sidste år afsatte penge til undersøgelserne af, hvad et potentielt nyt kulturhus skal indeholde, og kommunen endvidere har købt nabogrunden til KomBi med henblik på at udvikle kulturhuset her.
"Før jeg læste sagsfremstillingen for en måned siden, havde jeg ikke hørt om, at der skulle være perspektiver i forhold til Varo. Det kan blive spændende, og jeg kan kun bakke op om, at der sker noget, så jeg er positiv over for det på den måde, at jeg intet har imod, at man kigger bredt. Jeg er bare bange for, at kulturen som vi har afsat midler til, kan blive lidt klemt," siger Ole S. Hansen og uddyber:
"Vi har jo igangsat en udvikling og afsat midler til at udvikle KomBi centralt i Hornslet. Vi har som kommune købt nabogrunden sidste år, fordi vi ville have den strategiske udvikling her. Der er store perspektiver i at skabe noget facade noget sammenhæng i bymidten , som er under pres. Hornslet er en by, der har været under hastig udvikling gennem de seneste fem-syv år. Der er mange tilflyttere, og jeg synes, kulturen har en væsentlig rolle i at skabe sammenhængskraft, og det skal vi facilitere som kommune. Jeg kan godt frygte, at når der skal findes penge til projekter som Varo, så kan det ende med, at pengene bliver brugt til noget andet end kultur, hvis det ikke formuleres skarpt, at pengene skal gå til det," bemærker Ole S. Hansen.
Ved vedtagelsen af Syddjurs Kommunes budget 2021 besluttede byrådet at fremrykke pengene til det nye kulturelle samlingssted i Hornslet, så det samlede anlægsbudget på 18.500.000 kroner fordeles på 2022-2024.
I øjeblikket er Syddjurs Kommune ved at lave en ny fritids-, idræts-, kultur- og landdistriktspolitik, hvor netop målet er at adskille skæg og snot, så det ikke ender i en omgang tyktflydende vandgrød. Set i det lys kan sammenblandingen i Hornslet virke underlig.
I løbet af 2021 går processen med at afdække mulighederne for udviklingen af det kulturelle samlingssted i gang. Det skal munde ud i, at der i 2022 kan laves lokalplan, så der i slutningen af 2022 står et færdigt projektforslag klar.