Budget 2020: Politikere afviser FOAs kritik og frygt

Formand og næstformand i Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) finder FOAs kritik for bastant og en kende for unuanceret

Artiklens øverste billede
Jan Fischer: "Frivillige skal aldrig overtage det uddannede personales opgaver." Foto: Lars Norman Thomsen

Jan Fischer (S) og Marianne Kirkegaard (V), formand og næstformand i Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ), afviser, at det indgåede forlig om næste års budget betyder et lavere serviceniveau for kommunens såkaldte plejekrævende ældre mennesker, som FOA hævder.

I plejeboligerne i Syddjurs gives der i dag som standard hjælp til tøjvask efter beboernes behov og hjælp til rengøring hver 14. dag. For hjemmeboende borgere gælder, at der som standard gives hjælp til tøjvask og rengøring hver 14.dag, uanset om det er kommunen eller et privat firma, der har opgaven.

"Her er det vigtigt at sige, at det med budgetforliget fortsat er kommunen, der visiterer til hjælpen og vurderer behovet hos den enkelte borger. Tøjvask og rengøring gives som hjælp efter Serviceloven, og det vil til enhver tid gives efter en individuel vurdering. Så standarderne kan altså afviges, hvis borgeren har et særligt behov, for eksempel vasketøj der skal vaskes hyppigere, og det vil også gælde, når opgaverne udføres af en ekstern leverandør (et privat firma, red.)," siger Marianne Kirkegaard

"Rengøring flytter vi over i kommunens egen rengøringsafdeling, som skal løse opgaven, og det har vist sig, at det kan spare lønkroner. Ja, det er træls, men vi skal alle være med til at finde besparelser," supplerer Jan Fischer.

Tøjvask varetages allerede i dag på flere af kommunens plejecentre af en ekstern leverandør, således på Rosengården i Hornslet og Lillerup i Rønde.

Ved en fuld overdragelse til en ekstern leverandør eller til en kommunal leverandør ligesom rengøringen, bliver der ikke pillet ved det nuværende serviceniveau, lover Jan Fischer og Marianne Kirkegaard.

"Hele omlægningen af tøjvask og rengøring skal i høj grad ses i sammenhæng med, at vi har stigende rekrutteringsudfordringer på sundheds- ældre og plejeområdet, og at vi ønsker, at social og sundhedspersonalets kompetencer anvendes til det, de er rigtig dygtige til, nemlig personlig pleje til de svageste ældre, til rehabiliteringsindsatser (genoptræning, red.) og til at hjælpe til med, at vi bruger moderne velfærdsteknologi, hvor det er muligt," siger Marianne Kirkegaard.

Behov for mere personale

Marianne Kirkegaard afviser FOAs bekymring for fyringer, kortere arbejdsdage og mindre ATA (ansigt-til-ansigt)-tid.

"Der kommer ikke fyringer. Vi ser ind i en fremtid, hvor der bliver flere ældre, og dermed flere ældre der skal have hjælp. Derfor er Budget 2020 på ældreområdet også fremskrevet med 5 millioner kr., og det er stigende i de kommende år, hvor der altså vil være brug for mere social og sundhedspersonale," fastslår næstformanden i SÆ-udvalget.

Grøn kørsel

Medarbejdere ved ældreplejen i Syddjurs Kommune er ikke ansat med krav om at stille egen bil til rådighed.

"Nogle medarbejdere ønsker at køre i egen bil. Og der er det, at vi i budgetforliget siger, at benytter man sin egen bil, vil det fremover være til den lave takst, hvilket kan dække udgifterne til kørslen på en gennemsnitsbil. Ønsker man ikke at benytte egen bil, stiller kommunen bil til rådighed," siger Marianne Kirkegaard.

"Når forligspartierne er enige om, at kørsel i egen bil afregnes til den lave takst, så er det simpelthen fordi, at vi synes, at der køres for meget i Syddjurs Kommune. Vi kører hver dag 365 dage om året eller en halv gang rundt om jorden, og det går jo ikke, når vi samtidig vil gøre noget for klimaet," siger Jan Fischer, der fortæller, at man i forligskredsen er enige om, at der skal investeres i klimavenlige biler til personalet.

"Lad os i samarbejde med medarbejderne få sat det i gang, og er der noget, der er helt galt, så skal vi kigge på det og løse opgaven," lover han.

Skærpet opmærksomhed

Related content

Både Jan Fischer og Marianne Kirkegaard køber til gengæld FOAs bekymring for, at man i Syddjurs vil overlade fremtidens træning og aktivitet på ældrecentrene til frivillige.

"Frivillige er netop frivillige, så samarbejdet med de frivillige skal fortsat bære præg af, at Syddjurs sætter de gode rammer for og støtter de aktiviteter som i høj grad er båret af frivillige kræfter," siger Marianne Kirkegaard.

"Som jeg er orienteret, gør vores forvaltning meget ud af, at FOA sidder med ved bordet, når der skal frivillige ind. Frivillige skal aldrig overtage det uddannede personales opgaver," fastslår Jan Fischer.

På sidste uges byrådsmøde udtrykte en Ebeltoft borger, der arbejder som frivillig lokalt, i byrådets spørgetid, stor modstand mod, at de frivillige skal til at tage over, hvor uddannet personale tidligere har haft ansvaret.

"Høringssvar fra centerråd og andre, og ligeledes den borger, der tog ordet i spørgetiden på byrådsmødet, fortæller mig, at der i høj grad er behov for en god dialog med de frivillige om, hvordan vi kan fortsætte det gode samarbejde på en respektfuld måde, så de frivillige ønsker at fortsætte deres aktiviteter. Politisk vil jeg tage det op i SÆ-udvalget," lover Marianne Kirkegaard.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.