Tillidsrepræsentant: »Vi har brug for nye kræfter til Ebeltoft Skole«

Skoleleder gennem 18 år går på pension, og det giver plads til fornyelse, mener lærer og tillidsrepræsentant på Ebeltoft Skole, Peter Ravn

Artiklens øverste billede
Lærer og tillidsrepræsentant Peter Ravn. Arkivfoto.

Der er ikke noget opsigtsvækkende i, at en skoleleder efter 18 år på posten vælger at gå på pension, men det er der til gengæld i det stillingsopslag, som skal finde den nye skoleleder. Her ridses op, at skolen skal blive bedre til at få forældre i Ebeltoft til at vælge skolen, men også at sygefraværet blandt personalet skal bringes ned. Det er jo fine målsætninger for enhver skole, men mellem linjerne står også, at elevgrundlaget ikke udnyttes optimalt, og at der har været udfordringer i forhold til arbejdsmiljøet.

Peter Ravn er lærer på skolen og sidder netop nu for anden gang også som tillidsmand. Han har af gode grunde ikke lyst til at tale Ebeltoft Skole ned, netop nu, hvor der skal hentes en ny leder ind, men han anerkender, at der skal fornyelse til, og han glæder sig til, at det sker.

»Vi har brug for, at der kommer nye kræfter til for at udvikle det potentiale, der er. Både som skole, men også som et meget mere samlende kulturcenter for hele byen. Det har der ikke tidligere været tilstrækkeligt fokus på. Jeg glæder mig til en leder med et pædagogisk og kulturelt udsyn. Det kigger vi efter i ansættelsesudvalget, og det gør jeg også som borger i byen.«

For afgående skoleleder, Lars Lau Frederiksen, er det for ham helt fint, at Peter Ravn glæder sig til fornyelse.

»Men jeg kan jo ikke undgå at få en fornemmelse af, at han mellem linjerne siger, at der var noget, jeg ikke klarede.«

Har du været det, Peter Ravn kalder en leder med pædagogisk og kulturelt udsyn?

»Jeg har i hvert fald haft et pædagogisk fokus. Vi har på skolen arbejdet meget med at udvikle os på det område. Vi har set på, hvad der sker i klasserummene og talt med både lærere og elever om, hvordan vi bedst skaber rammer for læring. Jeg mener, at der kan og skal gøres mere endnu, også fra forvaltningens side. Og det der med kulturelt udsyn og ambitionen om, at vi skal være et kulturcenter. Ja, spørgsmålet er jo, hvad man forstår ved et kulturcenter. Ebeltoft er en byskole, og vi vil gerne samle byen som sådan. Vi har da også haft nogle samarbejder i den retning, men jeg ved ikke, om jeg er enig i, at vi skal være et kulturcenter. Det var meget moderne at lave i Aarhus for nogle år siden, men alle er gået væk fra det igen.« 

Skoleleder Lars Lau Frederiksen. Pressefoto


Jeg får ingen henvendelser fra forældre, og det ser jeg som et godt tegn, for folk her i byen har jo masser af holdninger, som jeg er sikker på, de ville dele med mig, hvis de var utilfredse.«

Lars Lau Frederiksen, skoleleder

Dårligt ry?

I stillingsopslaget står, at den nye leder efter tre år skal have løst opgaven med at ’Flere af skoledistriktets elever og forældre vælger Ebeltoft Skole som deres første prioritet.’

Der er ti skoledistrikter i Syddjurs Kommune. 10. november 2022 var der 651 børn i den skolepligtige alder med folkeregister adresse i Ebeltoft skoles distrikt. På det tidspunkt var der indskrevet 522 elever på Ebeltoft skole, det vil sige, at 129 børn i byen ikke gik på den lokale folkeskole.

»Elever, der går på privatskoler, efterskoler, specialskoler, i heltidsundervisning eller på andre folkeskoler kan forklare forskellen,« siger Kenneth Enrico Petersen, leder af dagtilbud i Syddjurs Kommune.

Det er ingen hemmelighed, at mange elever i skoledistriktet med kort afstand til Ebeltoft Skole, har valgt at kigge andre steder hen: Rosmus Skole, Feldballe Friskole, Syddjurs Friskole m.m.

Lars Lau Frederiksen medgiver, at tallene ikke er tilfredsstillende, men at der er mange årsager til, at nogle familier vælger alternativer til byens skole.

Tror du, I bliver valgt fra, fordi Ebeltoft Skole har et dårligt ry?

»Det mener jeg ikke, vi har lige nu. Jeg hører gennem min bestyrelse og forældre, hvad der bliver snakket om i byen, og der hører jeg ikke, at vores ry fejler noget. Jeg ville ikke være bleg for at indrømme det, hvis det var tilfældet, men det mener jeg oprigtigt ikke, at det er. Jeg mener, vi har et godt samarbejde med vores forældregruppe og stor opbakning derfra. Jeg får ingen henvendelser fra forældre, og det ser jeg som et godt tegn, for folk her i byen har jo masser af holdninger, som jeg er sikker på, de ville dele med mig, hvis de var utilfredse.«

På spørgsmålet om, hvorfor så mange vælger Ebeltoft Skole fra, svarer Peter Ravn:

»Jeg kender jo ikke de enkelte familiers grund til at vælge et alternativ, men det er jo ærgerligt, at de ikke vælger Ebeltoft Skole, synes jeg. Vi laver rigtig god skole. Vi er midt i en rigtig spændende tid, hvor vi sammenlægger ind- og udskoling. Det er en kulturproces, hvor to afdelinger skal lægges sammen. Vi har været undervejs i over et år, og ønsker virkelig at 1 + 1 bliver 3. Vi har som skole nok ikke været gode nok til at fortælle, om alle de gode ting, vi laver. Det er fint, at der også kommer nye briller på det. En, som kan puste liv i vores eget og byens billede af os som skole. Det trænger vi til. Vi har et kæmpepotentiale.«

I følge Peter Ravn er der aldrig blevet lavet nogle undersøgelser eller såkaldte exit-samtaler om, hvorfor skolen vælges fra, for det har ikke været et ønske fra skolens side, fortæller han.

Nu har I et mål for jeres nye leder om, at flere skal vælge Ebeltoft Skole, men hvordan vil I løfte den opgave, hvis I ikke ved, hvorfor I bliver valgt fra?

»Ja, det er et virkelig godt spørgsmål. Det kunne jeg ønske mig selv at stille til min ledelse.«

Vi har brug for, at der kommer nye kræfter til for at udvikle det potentiale, der er. Både som skole, men også som et meget mere samlende kulturcenter for hele byen.

Peter Ravn, lærer og tillidsrepræsentant

Højt sygefravær

Lige nu arbejdes der med sygefravær på alle skoler i Syddjurs Kommune. Efter et år forventes den nye ledelse på Ebeltoft Skole derfor at have nedbragt sygefraværet. Det lyder sådan her i stillingsopslaget:

»Det forventes ligeledes, at dit og ledelsesteamets fokus på arbejdet med nedbringelse af sygefravær viser sig at bære frugt. Dertil – og som følge deraf – er skolens økonomi sund.«

Hvorfor der er grund til særligt at nævne sygefraværet, har skolechef ved Syddjurs Kommune Per Viggo Larsen tidligere udtalt til Ebeltoft Folketidende:

»Sygefraværet blandt personalet på Ebeltoft Skole har været højt, også højere end andre steder, men er nu på vej ned igen. Vi har særlig fokus på netop sygefraværet generelt, så det er ikke så overraskende, at det står nævnt som en af opgaverne for en ny leder, at det skal bringes ned.«

Peter Ravn fortæller, at det høje sygefravær findes hos både lærere og pædagoger, og at der har været en del langtidssygemeldinger. Han er glad for, at det tegnes så tydeligt op hos den nye leders profil, men han vil ikke sige noget specifikt om, hvorfor Ebeltoft Skole har et højere sygefravær end andre. Han vil dog gerne pege på noget generelt omkring balancen mellem arbejde og privatliv.

»Jeg har som tillidsrepræsentant arbejdet på, at vi kommer til at sætte forebyggelse på dagsordenen. Spørgsmålet er jo, hvordan man som arbejdsplads aktivt kan undgå sygemeldinger, hvad enten årsagerne stammer fra arbejdslivet eller privatsfæren. Det skal der fokus på, og det kræver en leder, der langsigtet går ind i det.”«

Til det siger Lars Lau Frederiksen

»Jeg kan ikke løbe fra, at vi har haft de her sygemeldinger, men her er det vigtigt at sige, at vi skal se på, hvad det skyldes. I 80 procent af de langtidssygemeldinger, vi har haft, har det ikke været arbejdsrelateret, men private omstændigheder. Peter er med til alle møder som bisidder, og han kan ikke lide at høre på, at en sygemelding skyldes noget privat. For hvis det gør det, er det jo svært at nedbringe som arbejdsplads. Her mener jeg ikke, at Peter er specielt nuanceret. Han er fagforeningsmand helt ind til benet, og det, skal jeg love for, kommer til udtryk her.«

Acceptabelt

Lars Lau Frederiksen fratræder sin stilling ved udgangen af januar. Han holder naturligvis af Ebeltoft Skole efter så mange år, og derfor glædes han også ved tanken om, at der kommer nye kræfter til, som sammen med en ny og meget ivrig skolebestyrelse, som han kalder den, kan løfte skolen endnu mere. Han oplever ikke, at stillingsopslaget som sådan peger tilbage på hans præstation som leder.

»Det er helt acceptabelt og fuldt forståeligt, at man tager hånden fuld, når man søger en ny skoleleder, for der er virkelig mange opgaver.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.