Økonomisk overblik: Alvorens time i Syddjurs

Lokalavisen har bedt Jan Kjær Madsen (B) og Michael Mikkelsen (Dansk Folkepart) om at komme med hver deres bud på, hvordan de ser på Syddjurs Kommunes økonomi lige nu efter, at de første advarselslamper er begyndt at blinke i forhold til at overholde 2019-budgettet

Artiklens øverste billede
Jan Kjær Madsen appellerer til et snarligt økonomisk udspil fra borgmesteren til, hvordan Syddjurs økonomien kommer i sync med virkeligheden. Foto: Lars Norman Thomsen

KOMMUNEØKONOMI Syddjurs Kommune kigger desværre lige nu ind i nogle lamper der lyser meget gult! Kommunekassen tømmes i øjeblikket med samme hastighed som skoleelever på vej på sommerferie.

Der er flere årsager til dette, hvor nogle blev gennemgået i sidste uges avis af hhv. borgmester Ole Bollesen (S) og viceborgmester Claus Wistoft (V).

Den ene af de de to væsentligste årsager er vores anlægsudgifter, der er bevilget de forgangne år, men som afregnes nu, - og som kun skal afholdes én gang. Eksempelvis Lillerupparken i Rønde, Byens Hus i Mørke, Demensboligerne i Kolind og Ny Malt i Ebeltoft. Og en del er investeringer i jordkøb, der kommer retur på et tidspunkt.

Den anden årsag er et udgiftspres på driften, der kalder på bred politisk handling nu, - for at undgå lamperne skifter til rødt og alarmen går igang.

Kommunen får lige nu lavet budgetanalyser indenfor en række områder, hvor vi får beskrevet og fremlagt muligheder for man kan tilpasse (spare penge) i driften.

Resultatet af de analyser skal indgå i det kommende budgetarbejde. Men kan alt for hurtigt blive redskaber til brandslukning i den kommunale kasse. Tilpasningerne er - direkte oversat - stort set det samme som besparelser. Og meget få af disse besparelser er oplagte - hovedparten kan komme til at gøre ondt indenfor flere områder.

Radikale Venstre er af den opfattelse at der skulle være handlet for længe siden. Vi anerkender flertallets muligheder og rettigheder. Men tror også på, at det brede samarbejde og de fælles løsninger, kvalificeret i fællesskab er vejen frem. Vi er i Syddjurs Kommune nødt til at handle nu, for at genoprette økonomien. Og opgaven kalder i den grad på politisk ledelse. Der er ikke længere nok at opfordre til samarbejde, og så stemme beslutninger snævert igennem.

Hovedopgaven ligger lige nu i de politiske fagudvalg, som på grund af den nuværende alvorlige situation, bliver nødt til at anvise væsentlig besparelser i den kommende tid. Ellers bliver det i værste fald et andet sted, at de upopulære beslutninger skal træffes.

Socialdemokratiet har meldt ud at de er klar til at bygge kassen op igen (efter den er tømt på rekordtid). Og det er rigtig fint. Det sker bare ikke af sig selv! Radikale Venstre deltager gerne, men det bliver ikke nogen let opgave. Det er nødvendigt at vi politisk hjælper og lytter mere til hinanden. Det gælder både budgetaftalerne og tillægsbevillinger. Kommunens politiske ledelse er nødt til at forsøge at opstille rammerne for et bredt samarbejde i byrådssalen - ikke bare i medierne. I lyset af den alvorlige situation skal vi nu forsøge at kvalificere de løsningsforslag der kommer - både politisk og administrativt.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.