Distriktsråd frygter, at Posthusets dage er talte

Syddjurs Kommune skal finde nye og velegnede lokaliteter til sine sygeplejersker. Ryomgårds tidligere posthus er bragt i spil

Artiklens øverste billede
Ryomgård Distriktsråd kan fejre ti års jubilæum i år, men måske skal Distriktrådet skifte base, hvis politikerne beslutter sig for at anvende Det gamle Posthus til andre gøremål. Foto: Lars Norman Thomsen

RYOMGÅRD Det stod ikke på topembedsmændenes blokke i 2014, at Ryomgård Posthus på Nordre Ringvej var værd at investere i, da Post Danmark trak skodderne for og udbød huset til salg.

Liberal Alliances daværende byrådsmedlem, Per Zeidler, fik imidlertid overbevist sine byrådskolleger om, at der var fremtidsperspektiver i for kommunen at købe Posthuset bakket op af Ryomgård Distriktsråd som øjnede en mulighed for at få et fast mødested til større og mindre arrangementer som generalforsamlinger, foredrag og lignende.

Det endte med, at Syddjurs Kommune købte Posthuset for den nette sum af 1,2 mio. kroner og siden investerede en god halv million kroner - primært til ventilation - i at gøre huset klar til også at huse en legestue for Ryomgårds kommunale dagplejere, som havde været husvilde i et stykke tid.

Der blev indgået en lejeaftale med Ryomgård Distriktsråd, som altid har været midlertidig. Forstået på den måde, at den dag kommunen skal anvende bygningerne til andre formål, skal Distriktrådets aktiviteter rykke ud af huset. Det, som bygningerne i starten var tiltænkt anvendt til, var som en del af en ny storbørnehave i Ryomgård. Denne diskussion svæver fortsat politiks og blandt Ryomgårds borgere.

Dagplejen råder fortsat her fem år senere over lokaler i den ene halvdel af huset, mens Ryomgård Distriktsråd råder over den anden halvdel med et stort fællesrum i midten. Bogcaféen på stedet er ankerpunktet i huset.

Ryomgård Distriktsråd betaler ikke husleje. Syddjurs Kommune betaler for el, vand og varme.

De totale forbrugsomkostninger på hele bygningen var i 2018:

    Varme: 29.000 kr.

    El: 22.000 kr.

    Vand 2.400 kr.

Udgiften fordeles 50/50 mellem Ryomgård Distriktsråd og den kommunale legestue. Det betyder, at Ryomgård Distriktsråds andel i 2018 sammenlagt lød på 26.700 kroner, eks moms. Syddjurs Kommune betaler som sagt beløbet, og der er interessant i denne sammenhæng, fordi det vil være dette beløb, der vil være til politisk diskussion, hvis politikerne vil hjælpe til med at genhuse aktiviteterne på posthuset et andet sted i byen.

Ny fremtid for huset?

På tirsdagens generalforsamling i Ryomgård Distriktsråd lod formand Kirting Olesen symbolsk Dannebrog gå på halv stang i sit diasshow, fordi han, som han forklarede de 50-60 fremmødte borgere, at Posthusets dage som hjemsted for Ryomgård Distriktsråd, Bogcaféen og mange andre foreninger, måske var talte.

Årsagen er, at Syddjurs Kommune skal finde nye lokaliteter til sine sygeplejersker, cirka 90 medarbejdere, der i øjeblikket kører ud fra det tidligere Thorsager Børnehus, hvor der også er knyttet en pavillon til. Her er forholdene imidlertid for små, ligesom bygningen ikke alle steder er i en forsvarlig tilstand, fortæller direktør Jørgen Andersen, Syddjurs Kommune.

"Allerede i Budget 2018 blev det markeret, at der med tiden skulle findes en løsning på sygeplejerskernes forhold i det tidligere Thorsager Børnehus, og i Budget 2019 bestilte byrådet decideret en screening af andre bygningsmuligheder til sygeplejerskerne. Det er denne opgave, vi er gået i gang med, og som bringer Posthuset i spil blandt mange andre. Jeg ved ikke lige, hvor mange, men jeg forventer, at vores Team Ejendomme afslutter screeningen i løbet af foråret," siger Jørgen Andersen.

En af de andre bygninger, der er i spil, er den gamle tæppefabrik i Mørke.

"Hvis man vælger et sted, skal dette godkendes politisk efter min mening," siger borgmester Ole Bollesen (S).

"Skulle posthuset blive valgt, vil man selvfølgelig hjælpe distriktsrådet med andre lokaler – eller for den sags skyld indrette stedet, så de kan bruge det fortsat – hvis det kan lade sig gøre," lover borgmesteren.

Lokalavisen erfarer, at man politisk vil benytte mulighedn for at diskutere, om det er den rigtige løsning at have et samlet mødested for kommunens sygeplejersker, eller om man skal overveje flere mindre for at spare kørselstid.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.