Debat Syddjurs: Det er menneskeligt at fare vild, men skændigt at forblive i vildfarelsen

Artiklens øverste billede
Torsten Serritzlew-Petersen (herren i den grønne trøje på forreste række) deltog i sidste uges borgermøde om lokalplan og kommuneplantillæg for et velkomstcenter ud for Kalø Slotsruin. Foto: Lars Norman Thomsen

"Den unge baron Wilhelm E. L. Freiherr von Jenisch (1906-1943), ejer af Kalø Gods 1933-1943 forudså i 1938, at på et tidspunkt så ville der måske komme et så stort pres på naturen omkring Kalø Gods, at det ville være nødvendigt med en tinglyst landskabsfredning for at bevare naturen for befolkningen ikke kun i Rønde, men for hele landet. Naturen omkring Kalø Gods er et af de allersmukkeste landskaber i Danmark. Det gjorde han så i 1938 i en alder af kun 32 år! Og han fik ret!

Nu har en kreds af borgere - private såvel som politisk valgte personer samt ansatte i naturstyrelsen besluttet at begrænse den tinglyste landskabsfredning ved at ødelægge en del (helt konkret 9000 m2) mere end der nu er bebygget (7500 m2), så totalt bliver 16500 m2 taget fra den natur, som mange danskere kommer for at nyde og være en del af.

De 9000 m2 svarer til 9 villagrunde, som dog i dette tilfælde vil blive belastet af beton, glas, asfalt og biler.

Ved ekstra belastning vil biler kunne parkere fra Strandhuset og hen til Hestehaveskoven og så bryde en landskabelige perle nemlig bæltet fra Kalø Slotsruin og op til Rønde by. Dette unikke udsigtsbælte vil også blive ødelagt ved den påtænkte P-plads.

Nogle af de borgere, der går ind for et velkomstcenter på det påtænkte område ved Strandhuset er endda personer, der er valgt til eller havde et ønske om at beskytte naturen omkring Kalø Gods. Nu viser det sig, at man har sat ræve til at vogte gæs!

Dette forslag er manglende respekt for Wilhelm von Jenisch` ønske om at gøre naturen omkring Kalø Gods til et sted , hvor hele befolkningen kan nyde det uspolerede naturlandskab incl. landbrugsarealer med de åbne vidder.

Det påtænkte sted for et evt. velkomstcenter og P-plads for 150 personbiler og busser er tænkt placeret nord og øst for Strandhuset. Et af de mest sårbare steder i hele fredningen. Man ødelægger den natur, som folket kommer for at opleve og være en del af. Et paradoks!

Det er ikke nødvendigt med et stort velkomstcenter til Mols Bjerge. Strandhuset kan inddrages til et informationscenter. Det er heller ikke nødvendigt at skulle have en ny restaurant på helårsbasis. Der er rigeligt med helårsrestauranter i Rønde by, så hvorfor ødelægge naturen omkring Strandhuset?

En passant så var det også Wilhelm von Jenisch , der gav vandrerhjemmet og råderet over kolonihaverne til Rønde borgerne. Så det var ikke uden grund, at taknemmelige borgere rejste en mindesten i 1943 (bemærk under 2. verdenskrig) for Wilhelm von Jenisch i Ringelmoseskoven i taknemmelighed for hans omsorg og kærlighed til sine arbejdere og Rønde bys borgere

Nu vil en kreds af borgere - endda personer, der er valgt til at tage vare på naturen eller ansatte - altså prøve at imødegå hans ønsker om en smuk natur omkring Rønde. Lad det ikke blive tilfældet. Dette vanvid må stoppe nu!

Errare humanum est, sed in errare perseverare turpe est!

(c: Det er menneskeligt at fare vild, men skændigt at forblive i vildfarelsen)

Man må ikke håbe fonde, firmaer og myndigheder vil give penge til dette projekt, hvilket vil skade deres image.

Jeg er ikke imod udvikling. Jeg er imod afvikling af naturen."

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.