Debat Syddjurs: Det er tilladt at blive klogere, kære politikere

Artiklens øverste billede
Fotomanipulation: Kalø Gods med vedhæftet skilt af debattøren

"Så kom dagen hvor alle høringssvar om Lokalplan 420 skulle ligge hos Syddjurs Kommune. En lokalplan, der skulle give National Mols Bjerge adgang til at bygge på det fredede areal ved Kalø Slotsruin. Nu har borgerne gjort deres indsigelser, og vi skal fejre demokratiet.

Demokrati er at lytte til og agere i forhold til befolkningen inden for landes og internationale love. De folkevalgte, varetager borgernes interesserer og er der netop kun for dette.

Alle har ret til en mening, og om det er for eller imod et center ved Kalø Slotsruin. Men det vil klæde debatten, hvis de svar der kommer ind bare er lidt begrundet og forholder sig til situationen. Det gælder begge veje.

Det er så i overvejende grad tilhængerne, som har sendt de mest tynde argumenter til at få et center på området.

Modstanderne er, modsat det de bliver udråbt til af nogle, IKKE imod udvikling og fremme af bæredygtig turisme. Tværtimod så ønsker vi vedvarende udvikling i vor kommune.

Men vi ønsker det gjort på en langtidsholdbar og bæredygtig måde og ikke efter de manipulerende udsagn vi alle har været vidne til:

Porten til Nationalpark Mols Bjerge” er en af dem der undergraver en saglig beslutning. Der er mange i Rønde, som har købt den, vel fordi det lyder godt, men med al respekt for Slotsruin-området, så er det altså ikke der turisterne kommer til vor Nationalpark. De kommer til den eneste købstad i en dansk nationalpark, Ebeltoft og langt den største del af parken ligger i forbindelse med Ebeltoft.

Vi skal have det et sted, hvor turisterne kommer”. Bortset fra at det kører i forlængelse af ovenstående, så er det jo folk fra nærområdet, gengangere og tirsdags-træf folket der fylder i billedet ved ruinen. Så et center kunne sagtens være på Kalø Gods. Så kunne turisterne guides dertil, når de er på vej til Ebeltoft, direkte ude fra motortrafikvejen. Her vil de kunne få et historisk vingesus med bl.a. Jagtslottet. Udlændinge, som efterhånden har lært ordet ”hygge” og optaget det i deres sprog, betaler mange penge for at efterligne vor måde at indrette os. De vil ikke se et stort moderne storcenter, som de har set til hudløshed derhjemme.

Her er et udpluk af indsigelserne fra tilhængerne:

* ”Forslag til lokalplan 420 er fremragende til afløsning af lokalplan 41, hvis tid er udløbet”.

* ”… hvor man kan slappe af med noget koldt eller varmt…. Placeringen er fantastisk, idet informationscenteret etableres der hvor de fleste turister i Nationalpark Mols Bjerge starter”

* ”Det vil få en central betydning for turister og andre i området. Det er samtidig et stor plus at de trafikale tilkørselsforhold bliver forbedret.”

* ” Det bliver også dejligt med nye toiletter og åben om vinteren”

* ” Vi går fuldt ind for et velkomstcenter. Som har åben hele året. Der skal fornyelse til”

* ”Jeg har altid været lidt træt af de sorte bygninger, der ligger malplaceret i forhold til omgivelserne … Cafeen vil blive et fint sted at strække ben efter en tur på ruinen eller skoven, åben også om vinteren”

* ” Et fantastisk flot projekt, der kan være med til at løfte vores område ud af middelmådigheden, og som området fortjener”

* ” … ikke lader sig vildlede af de kritiske røster i pressen. For mig at se har man forskellige årsager til at være modstander … så modstanden ser ud af mere end den er …”

* ” potentiale med at koble sekretariatet for Nationalpark Mols Bjerge sammen med besøgscentret – den kobling er rigtig god.”

* ” Jeg ønsker at anbefale lokalplan 420 og håber det bliver muligt at få et velkomstcenter til gavn for viden og miljø.”

* Centeret vil blive et trækplaster i sig selv”

* ”Vi fortjener alle – os såvel som turisterne – at få et formidlingscenter her ved Porten til Nationalpark Mols Bjerge og Kalø Slotsruin, der kan fortælle om den fantastiske natur i Mols Bjerge og den historiske Kalø Slotsruin”

Vi har diskuteret længe om et formidlingscenter til turister, og det er INGEN der er imod. Det er udelukkende placeringen og størrelsen der deler vandene.

Modstanderne af Lokalplan 420 er ønsker også formidling. Dog kombineret med moderne virkemidler. For at tilgodese mange Røndeborgere er vi enige om, at Kalø Gods vil være det perfekte sted. Her oplever turisterne et historiens vingesus, som en skrev, og turisterne vil elske de gamle bygninger, som er i tråd med dansk hygge. Der vil ikke være trafikale problemer, og centeret kommer tættere på den egentlige Port til Mols Bjerge, lufthavnskrydset til Ebeltoft.

Det er jo ikke korrekt, at med et center ved ruinen vil trafikforholdene blive bedre. Der vil være den samme mænge trafik, og der vil blive to steder, man skal være opmærksom på trafik fra parkeringspladsen lige som i dag.

Alt det med nye toiletter og åben året rundt, har vi jo også ønsket, og det kan fint lade sig gøre. En opgradering af kroen med tilbygget toiletforhold og kiosk-del vil fjerne behovet for et stort center. Kampmann-huset kan indrette til info-sted om ruinen og i øvrigt lade huset fremstå som det det blev bygget til; skovfogedens bolig, som Nationalparken hele tiden taler om. Parkens administration skal selvfølgelig være på Godset.

At et stort monument på det fredede område vil være bedre end dansk kvalitetshygge og løfte os ud af middelmådigheden er forkert. Vi løfter os netop ud ved at bruge Godset og Jagtslottet med den mest eventyrlige udsigt. Her kan der holdes events (bryllupper, receptioner etc.) og øverste etage kan dedikeres ”Udsigten”. Se, det vil blive en ægte attraktion i sig selv. Ikke noget en turist har set så mange gange før, hvor de kommer fra. Os fra nærområdet vil jo ikke bruge et velkomstcenter som sådan i særlig stort omfang. Kun som pit-stop for kaffe, is og toiletbesøg. Det tilbyder den ombyggede kro jo også.

Man skal ikke lade sig vildlede af kritiske røster, og de er ikke mange lige som nogen tror, nævner en ”indsiger” og sætter spørgsmålstegn ved, om vi har set stedet. Jo, selvfølgelig har vi det. Vi har nemlig sat os grundig ind i sagen, og det med tagskæg-højden er ikke overholdt i tegningerne. Højden går op til overkant af Kampmann-huset 1. sal gavlvindue. Facaden mod syd vil have panoramavinduer i cirka 3,5 meters højde og vil være længere end kroen i dag. Så når man står ude på dæmningen kigger ind, så forsvinder kroen næsten i billedet, mens det nye center vil være meget større og synligt. Se evt. min indsigelse (nr. 75) for en godt nok lidt hjælpeløs skitse.

Modstanderne har fortalt i mange indlæg om deres holdning, og de kan læses i deres høringssvar her: https://www.syddjurs.dk/sites/default/files/hoeringsvar_samlet.pdf

Der er indkommet 89 svar i alt, hvor to er rimelig neutrale, 33 for og 54 imod. Efter sigende mangler der et eller to svar i opgørelsen.

Lad os være enige om, at vi alle vil UDVIKLING, og vi alle vil have bæredygtig turisme, og vi vil passe på vor arv. Kære politikere, tænk lige en ekstra gang og gå efter en bedre løsning for alle.

Læg centeret på Kalø Gods."

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.