Debatmøde: Nu kan du komme med ideer til fremtidens Mols Bjerge

Hvordan skal Nationalpark Mols Bjerge udvikle sig de næste seks år? Mød op med lommerne fulde af gode ideer til debatmøde 8. februar

Artiklens øverste billede
Nationalpark Mols Bjerge står foran at skulle have sin tredje nationalparkplan. Foto: Daniel Astola

»Har du en konkret idé til, hvordan nationalparken fortsat kan udvikle sig til gavn for naturen og glæde for mennesker? Så send den til os eller deltag på vores debatmøde 8. februar.« 

Opfordringen kommer fra Nationalparken i en pressemeddelelse.

Nationalpark Mols Bjerge står nemlig for at skulle lave sin tredje nationalparkplan, der skal gælde for perioden 2024-2030. Alle fem nationalparker i Danmark har en nationalparkplan. Planerne beskriver, hvordan parkerne skal udvikle sig over de næste seks år, og hvilke konkrete mål de skal arbejde med. 

I den forbindelse afholdes debatmødet 8. februar, hvor alle kan deltage og være med til at forme den næste plan for Nationalpark Mols Bjerge.

På mødet vil den nye bestyrelsesformand Helle Hegelund fortælle om det planlagte Besøgscenter Nationalpark Mols Bjerge. Desuden vil sekretariatet med nationalparkchef Birgitte Lamp i spidsen fortælle, hvordan nationalparken arbejder med geologi og natur, kultur, friluftsliv, formidling samt erhverv og turisme. Undervejs er der debat og drøftelse af deltagernes ideer og forslag. 

»Vi glæder os til debatmødet og er klar til at notere gode idéer og forslag ned,« siger Birgitte Lamp. 

Nationalparken vil gerne høre fra blandt andet foreninger, institutioner, virksomheder og ikke mindst beboere i nationalparken. 

»Det er vigtigt, at beboerne i og omkring nationalparken føler, at de er med til at forme fremtidens nationalpark. Derfor håber vi, at mange vil afsætte tid til at komme og møde os.« 

Debatmødet vil udmunde i et forslag til en nationalparkplan, som først skal 12 uger i høring og derefter, på den anden side af sommerferien, endeligt skal godkendes af nationalparkens bestyrelse.

På godt og ondt

Forud for den nye nationalparkplan er der lavet en redegørelse, som evaluerer de sidste seks års arbejde. Her konkluderes det, at parken har nået eller delvist nået 79 ud af 88 mål inden for 16 områder, som blandt andet dækker over biodiversitet, styrkelse af truede overdrev, kulturelle tiltag, fritidsliv, turisme og inddragelse af lokalsamfundet. Det sidste har man evalueret ved at foretage 405 interviews.

I følge bestyrelsen i nationalparken er det vigtigt at udviklingen sker i dialog med lokalsamfundet. Derfor har Epinion gennemført interviews med lokale borgere, lyder det i redegørelsen. En tilsvarende analyse blev gennemført i 2016 med de samme målgrupper, således at der nu kan sammenlignes over tid. 

Og generelt er kendskabet steget, på både godt og ondt.

En af Epinions hovedkonklusioner er, at både kendskabet til og brugen af Nationalpark Mols Bjerge er steget. De lokale borgere bruger nationalparken mere, end de gjorde i 2016, og de benytter sig oftere af en lang række af de forskellige muligheder, nationalparken stiller til rådighed. 

De lokale borgere er desuden stolte af deres nationalpark og mener, at den gør området til et attraktivt sted at bo. Overordnet siger 77 procent af de interviewede, at de i dag er positive eller meget positive over for nationalparken, hvilket er 3 procentpoint flere end i 2016. 

Men det tal blegner lidt. Det viser sig nemlig, at andelen af de meget positive borgere er faldet fra 37 til 20 procent, og det skyldes, viser undersøgelsen, hele debatten om naturnationalparker og rewilding.

»Hen mod slutningen af planperioden har debatten i Danmark været præget af holdninger til naturnationalparker og rewilding. Epinionsundersøgelse konkluderer, at særligt de lokale borgeres holdning til nationalparken kan blive påvirket negativt af rewilding. En stor del af de lokale borgere er negativt stemte over for rewilding og bekymrede for, at tilstedeværelsen af store græssere og indhegning af området vil gå ud over deres muligheder for at besøge og bruge nationalparken i fremtiden. Næsten halvdelen af de lokale siger, at rewilding påvirker deres holdning til nationalparken negativt, ligesom ytringer omkring projektet fylder meget i deres åbne kommentarer. Der er dog omtrent lige så mange positive som negative meninger om naturnationalparken og rewilding,« lyder det i redegørelsen.

De sidste seks år har der været fokus på at skabe certificerede vandrestier, og det har lønnet sig. Hele 90 procent af de lokale borgere kender til stierne, og 69 procent har brugt dem. 

Hvad der til gengæld kun nævnes med ganske få ord i både redegørelse og debatoplæg er velkomstcentret ved Kalø. På det punkt er fremtiden da også en anelse uvis, men mon ikke det kommer til at fylde noget alligevel på debatmødet 8. februar på Fregatten Jylland.

Det er gratis at deltage og kræver ikke tilmelding. 

Mødet bliver desuden livestreamet på Nationalpark Mols Bjerges hjemmeside og Facebookside, så man kan også se med hjemmefra og efterfølgende indsende idéer senest 30. marts.

Forslag kan sendes til mols@danmarksnationalparker.dk eller til Nationalpark Mols Bjerge, Strandhuset, Molsvej 29, 8410 Rønde. 


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.