Dråby vil forvandle tom grund til Fælles-Skab

Dråby Borgerforening vil søge midler hos Realdania til at skabe et nyt mødested i byen. Men det kræver 500 stemmer inden 3. februar at komme i betragtning.

Artiklens øverste billede
Skitse til fællesskabet er udarbejdet af Darma Duus.

Midt på hovedgaden i Dråby har et lille tomt og meget forsømt gammelt bindingsværkshus stået forladt så længe, at bygningen til sidst gav op. Det blev revet ned, med tilskud fra kommunen og tilbage stod en tom grund.

»Der er nu et hul i vores by. Det hul vil vi fylde med et nyt landsbyrum, et Fælles-Skab, for det er et sted, hvor mange mennesker allerede mødes på vej til sportspladsen og bålhytten, til børnehaven eller til skoven for at cykle, gå eller løbe en tur,« siger Niels Mark Rubin, som er formand for Dråby Borgerforening. 

Projektet er organiseret omkring grundens ejer og Dråby Borgerforening, og der er nedsat en arbejdsgruppe af Dråby beboere, som inkluderer et medlem af borgerforeningens bestyrelse, arkitekter og en biolog.

De ønsker at opføre et sted, hvor man kan sætte sig ind og hygge sig. En blanding mellem et orangeri, et hus og et halvtag, som skal være åbent for alle. 

Arkitekt Darma Duus, som bor i Dråby, har lavet en foreløbig skitse, og Borgerforeningen håber nu at kunne få del i midler, godt 300.000 kr., fra Realdanias kampagne Underværker, som støtter frivillige byggeprojekter, der styrker lokale fællesskaber. 

Der skal opføres en konstruktion, som kan indramme mødestedet. Genbrugsmaterialer fra det gamle hus, f.eks. to små blåmalede vinduer med sprosser, skal sammen med andre fundne materialer skabe det nye rum. Der skal plantes til med spiselige lokale arter, og endelig skal der etableres en sti fra hovedgaden ind i skabet og videre til den eksisterende sti til skoven.

Fælles for alle

I ansøgningen til Realdania skriver Borgerforeningen:

»Dråby er en mindre by, hvor mennesker gerne kommer hinanden ved. En by beriget med en mangfoldighed af mennesker med forskellige baggrunde, i alle aldre og en ren smeltedigel af tilflyttere og folk med stærkt lokalt tilhørsforhold. En by fuld af liv.«

Projektet skal i følg ansøgningen gavne både beboere, forbipasserende, turister og besøgende. 

»Der er mange mennesker, der bevæger sig på tværs af Dråby, både på grund af stranden, skovene, Banestien, campingpladsen og meget mere. Fælles-Skabet skal være en åben konstruktion, som alle kan bruge til ophold og hvil. Her kan man orientere sig, købe en squash eller en valnød fra de lokale haver eller blot sidde en stund,« forklarer Niels mark Rubin.

Og så skal det selvfølgelig også være et sted for Dråbys borgere. Et fællesrum, hvor man kan puste ud, hvor de ældre har et helle på deres gåtur, de unge forældre og småbørn kan tage en slapper, eller hvor strikkeklubben mødes i solen. 

»Vi mangler det sted, som gadekæret eller brugsforeningen udgjorde før i tiden. Stedet, hvor det er muligt lige at stå eller sidde under kortere eller måske længerevarende samtaler. Fælles-Skabet skal være et smukt rum til spontane møder. Et sted, hvor vi kan have byens analoge opslagstavle, hvor vi kan udveksle ønsker om hjælp, kørelejlighed eller hvor vi i god dele-økonomisk stil kan stille overskud af naturalier og byttebøger til gavn for andre.«

For at Fælles-Skabet kan komme i betragtning til midlerne fra Realdania skal der være 500 personer, der stemmer for projektet på Realdania’s hjemmeside inden 3. februar. Hvis du har lyst til at stemme, kan det gøres på:

https://undervaerker.dk/udforsk-projekter/2023/faelles-skabet-landsbyrummet-som-er-analogt-socialt-og-inviterende

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.