Molsværket har taget et logisk næste step efter bogen

Foreningen Molsværket er nu stiftet på formel vis, og den nyvalgte bestyrelse er klar til at løse en række presserende opgaver frem mod indvielsen af det nye vartegn på Mols og Helgenæs.

Artiklens øverste billede
Grith Mortensen er nu formand for både Ejendomsfonden og Foreningen Molsværket. Foto: Lars Norman Thomsen

Det er velkendte ansigter, der har fået plads i bestyrelsen for Foreningen Molsværket, som formelt blev en realitet på en stiftende generalforsamling mandag 23. januar.

Foreningen er stiftet af kvartetten Borgerforeningen Mols – Distriktsråd for Mols og Helgenæs, Syddjurs Kommune, IF Mols og Syddjurs Provsti. 

De fire instanser/foreninger, som har spillet med siden de første tanker blev tænkt og de første streger trukket til Molsværket.

Molsværket forbinder Mols Hallen og Molsskolen, så det eksisterende skolebyggeri og hallen udnyttes bedre og til nye formål med børnehus med vuggestue og børnehave, dagplejehus, idrætsfaciliteter til foreningsidræt, skoleelever og børnehusets børn, menighedsråd og præstekontorer, madhus og café til skole, børnehus og øvrige brugere af Molsværket, fleksible samlingsrum til møder og arrangementer og kontorpladser og hyggekrog.

Seks personer blev valgt/udpeget til en midlertidig bestyrelse, som skal i gang med at etablere forudsætningerne for driften af Molsværket.

»Personerne er valgt til bestyrelsen ud fra et ønske om at skabe en gedigen og glidende overgang fra etablerings- og byggefase til den egentlige driftsfase,« forklarer Grith Mortensen, som har været en afgørende tovholder fra projektets start.

Hun er Foreningen Molsværkets første formand, mens Niels Søren Rasmussen, fodboldformand i IF Mols, er valgt til næstformand. Niels Søren Rasmussen er også kendt i politisk sammenhæng som Venstres lokalformand i Syddjurs.

Ejendomsfondens fremtid

Det er Ejendomsfonden, der er den centrale administrative spiller ved opførelsen af Molsværket. Ejendomsfonden ejer Molsværket.

Den selvejende institution Molshallen er overdraget til Ejendomsfonden i 2022. Derfor drifter Ejendomsfonden hallen - og modtager det årlige haltilskud fra kommunen og bidrag af mere driftsmæssig/projektmæssig karakter fra fx Nordea-fonden. 

»Driften, og pengene hertil, flyttes over til Foreningen Molsværket, når vi går fra byggefase til driftsfase, men lige nu er Ejendomsfonden eneste CVR-nummer,« forklarer Grith Mortensen

Hun er også formand for Ejendomsfondens bestyrelse, og det naturlige spørgsmål er derfor, om det er muligt?

»Det korte svar er, ja,« siger Grith Mortensen. »Der er ikke noget i vedtægterne, som forhindrer dette. Rent faktisk er der i Ejendomsfondens vedtægter en passus, der sikrer, at Foreningen Molsværket i driftsfasen skal have en plads i Ejendomsfondens bestyrelse.«

Bestyrelsen vurderede i forbindelse med konstitueringen, at det var vigtigt, at jeg som formand begge steder varetager den overordnede ledelse i overgangen fra anlæg til drift

Både hun, Claus Gustav Pettersson, Kasper Ø Nissen og Claus Peter Olesen har dobbeltmandater.

»Ejendomsfondens sammensætning ændres, når vi overgår til drift, når byggeriet er færdigt. Der bliver færre i bestyrelsen, og sammensætningen skal på det tidspunkt have fokus på drift - ikke på udvikling, fundraising, brugerinddragelse, byggeprocesser, kommunikation, og hvad vi ellers har haft gang i siden fondens etablering,« siger Grith Mortensen.

Hun forventer, at dobbeltmandaterne, og muligvis alle, til den tid vil overgå til alene at være en del af Foreningen Molsværket.

»Ejendomsfondens nuværende bestyrelse kommer i den kommende tid til at diskutere, hvordan den ’bemandes’, når vi når til driftsfasen, men der er ingen tvivl om, at sammensætningen ændres til den tid,« fastslår hun. 

Logisk overgang

Grith Mortensen fortæller, at der i forbindelse med valg/udpegning af bestyrelsen i Foreningen Molsværket i høj grad har været fokus på at sikre historik og kontinuitet.

Derfor er det afgørende, at der er folk med i Foreningen Molsværkets første bestyrelse, der har været med fra start.

»Bestyrelsen vurderede i forbindelse med konstitueringen, at det var vigtigt, at jeg som formand begge steder varetager den overordnede ledelse i overgangen fra anlæg til drift. Det er den fase, vi kommer til at være i det næste års tid, i perioden indtil den første ordinære generalforsamling i foråret 2024,« siger Grith Mortensen.

»Det er logisk, at der er er personer, som går igen i Ejendomsfondens bestyrelse og Molsværkets bestyrelse. Ganske enkelt for at sikre kontinuitet i fasen fra etablering til drift. Det vil ikke have duet, hvis for eksempel to formænd startede med at se forskelligt på tingene. Det risikerer vi ikke med de valg, som er foretaget, og det er vigtigt,« siger Grith Mortensen.

Hun peger på, at den nye bestyrelse skal sikre, at foreningen og livet i Molsværket bliver løbet godt i gang.

»Her er historikken ekstremt vigtig, fx i forhold til fondsbevillinger og de overordnede tanker om stedets DNA.«

Det er ikke tanker, der er tænkt nu og her.

De var på tegnebrættet allerede i 2017, hvor de første streger til Molsværket blev trukket.

Advokat Bruno Månsson, Paragraf Plus Advokater, har løbende bidraget med råd og dåd undervejs.

Bestyrelsen vil, når den har fået godt fat i opgaverne, invitere til borgermøde for at præsentere sig selv, og ikke mindst de første tanker om, hvad der skal til for, at Molsværket bliver en succes, og hvordan alle kan bidrage til dette. 

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.