Stor opbakning til fremtidens købmand i Ådalen: Nu skal der handles

På et borgermøde tirsdag aften fik Ådalen tro på, at en dagligvarebutik i Lime fortsat har gang på jord. Nu skal der penge og nye indkøbsvaner på bordet, hvis det skal lykkes.

Artiklens øverste billede
Borgermødet på Ådalsskolen blev afsluttet med, at Jesper Raabo spurgte ud i salen: Må vi få en håndsoprækning. hvor mange mener efter i aften, at vi skal kæmpe videre for en købmand? Foto: Anne Frank Henriksen

Parkeringspladsen var stuvende fuld, og flere stole måtte findes frem, da cirka 175 mennesker tirsdag 7. februar mødte op til borgermøde på Ådalsskolen i Skørring. Områdets eneste dagligvarebutik, Dagli´Brugsen i Lime, lukker ved udgangen af februar.

En borgergruppe i Ådalen har sammen med grossisten Dagrofa lavet en plan, som har vist sig velfungerende i mange andre lokalsamfund, blandt andet i Balle, og den blev præsenteret på mødet tirsdag aften. 

Men skal det lykkes, så er nok så god planlægning ikke nok. Så kræver det, at borgerne ikke bare møder op til stormøder, men går ind i kampen på flere måder. Der skal penge op af lommen, og der skal aktivt ændres indkøbsvaner.

Der måtte flere stole til, da cirka 175 mennesker mødte op til borgermøde tirsdag 7. februar. Foto: Anne Frank Henriksen

Det afgørende for, at vi tror på, at en købmand kan løbe rundt her, er først og fremmest, at folk bakker op, når de har en anpart i butikken. De bliver simpelthen mere tilbøjelige til at lave deres indkøb lokalt.

Hans Meldgaard, Dagrofa

Det kan godt løbe rundt

Baggrunden for det nye initiativ i lokalområdet er Coops beslutning fra december 2022 om at lukke i alt 12 lokale dagligvarebutikker i Danmark – heriblandt Dagli’Brugsen i Lime, der ellers har en historie, som går ca 130 år tilbage. 

Da nyheden kom, samledes en initiativgruppe af 11 borgere sig i Ådalen, som hurtigt fik en henvendelse fra Dagrofa om at undersøge mulighederne for at åbne og drive en ny forretning i kædekonceptet Min Købmand, som allerede har 160 forretninger i Danmark. Konceptet er, at borgerne går sammen om at købe grund og bygning. De penge skal skaffes ved at oprette et anpartsselskab, Ådalens butikshus ApS, og sælge anparter á 2500 kroner, fortæller Jesper Raabo, talsmand for initiativgruppen.

»Det er os borgere, der skal købe anparterne, og der skal minimum sælges 5-600 af dem, for at projektet kan lykkes.«

Dagli’Brugsen i Lime har gennem flere år været underskudsgivende, og derfor har Coop smidt håndklædet i ringen og besluttet at lukke butikken og afskedige sine 18 medarbejdere. Alligevel mener Dagrofa, at en Min Købmand kan løbe rundt. Firmaet har gennemført en markedsanalyse af Ådals-området, der viser, at der bør være grundlag for en sund dagligvarevirksomhed.

Dagrofa vurderer i sin analyse, at der i området er 1261 indbyggere, som tilsammen har et forbrug af dagligvarer på 23,8 millioner om året. Ud af dem, estimerer Dagrofa, at forbrugerne i Ådalen vil lægge de 13 millioner hos en lokal købmand. Også selv om Dagli´Brugsen kun kunne omsætte for 10 millioner. Det fortalte Hans Meldgaard fra Dagrofas ejendomsudvikling på mødet tirsdag, hvor han brugte ikke mindre end halvanden time på, med en god portion vestjysk charme og humor, at tale konceptet Min Købmand op.

»Det afgørende for, at vi tror på, at en købmand kan løbe rundt her, er først og fremmest, at folk bakker op, når de har en anpart i butikken. De bliver simpelthen mere tilbøjelige til at lave deres indkøb lokalt. Vi har åbnet mange af denne slags butikker, og overlevelsesprocenten på dem er tæt på 100. Vi har i øvrigt set flere steder, at en Min Købmand får en højere omsætning, end en Coop-butik havde. Desuden har vi et helt andet koncept end Coop. Her er det en selvstændig købmand, der skal drive butikken. Det giver meget større mulighed for at tilpasse varesortimentet til lokale behov.« 

Stakken af tegningsblanketter, hvorpå man giver juridisk bindende tilsagn om at ville købe en anpart i købmandsbygning- og grund i Lime, var stor ved starten af mødet, og næsten væk, da det sluttede. Foto: Anne Frank Henriksen

Det hele forudsætter, at folk hurtigt får købt nogle anparter, så vi ved, hvad vi har at arbejde med.«

Jesper Raabo, talsmand for initiativgruppen

Det er op til jer selv

De økonomiske rammer for projektet er altså, at borgerne skal købe bygning og grund, som lige nu har en købspris på knap 2 millioner. Den pris agter Dagrofa og arbejdsgruppen naturligvis at forhandle om. Desuden skal der istandsættes for omkring 500.000, vurderer Dagrofa. Med anparterne håber initiativgruppen at kunne samle mellem 1.250.000-1.500.000 kroner sammen, og resten skal søges ved fonde og spædes op med et realkreditlån, hvis det bliver nødvendigt. Det med at få midler fra fonde plejer ikke at være et problem, pointerer Hans Meldgaard, men det er klart, der ligger et stykke et arbejde der.

Købmanden lejer så bygningerne og står for al indvendigt vedligehold. Der nedsættes en bestyrelse, og som anpartshaver er der ikke risiko for, at man kommer til økonomisk at hæfte yderligere. Man kan allerhøjst miste de penge, man har købt anparter for. 

»Vi præsenterer en model for jer, som vi er sikre på kan sørge for, at I i fremtiden har en købmand her i Ådalen, men det er op til jer selv nu. Vi ved godt, at I ikke kommer til at lægge 100 procent af jeres indkøb hos købmanden, men I skal tage en aktiv beslutning om at handle en større del af jeres dagligvarer i butikken. Ellers kan det ikke løbe rundt.

På bordet lå tirsdag aften på Ådalsskolen en stor stak tegningsblanketter, klar til at blive underskrevet af dem, som ønsker at købe en anpart. Og man skal ikke tænke for længe over det, siger Jesper Raabo.

»Vi bliver nødt til hurtigt at få en konkret tilkendegivelse af, at folk bakker op, for at vi kan komme videre. Der er mange skridt endnu, blandt andet skal vi finde den helt rigtige købmand, som brænder for at lave et lokalt samlingspunkt for Ådalen, men det hele forudsætter, at folk hurtigt får købt nogle anparter, så vi ved, hvad vi har at arbejde med.«

Initiativgruppen udskiftes af en arbejdsgruppe, hvor flere af de nuværende Tordenskjolds soldater fortsætter, men som også gerne hører fra folk, der har juridisk viden eller evner indenfor fondsansøgninger. 1. marts gøres status på antallet af solgte anparter og på, om der er grobund for at fortsætte kampen for en købmand.

»Hvis alt går gnidningsfrit, der bliver solgt nok anparter og vi finder en købmand, så vurderer jeg, at vi kan mødes til åbningsfest i Lime med kaffe og rundstykker omkring pinse,« siger Hans Meldgaard fra Dagrofa.

Inden lyset slukkedes på Ådalsskolen tirsdag aften, var der solgt anparter for 30.000 kroner, og bunken af tegningsblanketter var svundet ind til næsten ingenting.

»Jeg synes, det har været et godt møde. Der var stor tilslutning, og det er vi glade for. Det er selvfølgelig svært at fornemme, men det virkede, som om folk bakkede op om ideen, og at der er villighed til dels at købe anparter og dels at placere en stor del af sin handel hos købmanden, for det er nødvendigt, for at den kan løbe rundt. Nu bliver øvelsen at få klaret forhandlingerne med Coop, men først og fremmest at rejse anpartskapital,« afslutter Jesper Raabo.

Du kan følge kampen for købmandsbutikken på Facebook i gruppen Ådalens Købmand. Her kan du også se meget mere om, hvordan du køber anparter eller kan støtte arbejdet på anden vis.

På første række sad en stor del af de 11 personer, som har involveret sig i initiativgruppen. Nogle trækker sig nu fra arbejdet, de fleste fortsætter, men de kan godt bruge flere hænder til næste slag i kampen om en købmand. foto: Anne Frank Henriksen
Jesper Raabo, talsmand for initiativgruppen. foto: Anne Frank Henriksen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.