Når alarmen lyder har de fem minutter
Ebeltoft Brandstation har 15 deltidsansatte brandmænd, der skal stå klar til at rykke ud hele døgnet. Lige nu søger de nye kolleger
Vi forventer, at der kommer assistance, når vi har brug for hjælp. Det kunne være ved en ulykke eller ved brand, men begge dele kræver, at der er nogle til at bemande beredskabet. På landets brandstationer er det langt mere reglen end undtagelsen, at udrykninger foretages af deltidsbrandmænd, og der er mangel på dem. Sådan er det også i Ebeltoft. Her er 15 kvinder og mænd tilknyttet, og det er dem, der rykker ud, når det brænder på. Men der skulle helst være minimum 18 eller flere.
Fem minutter
Brandstationen i Ebeltoft er en del af det fælleskommunale Beredskab & Sikkerhed, som ejes af Randers, Favrskov, Norddjurs og Syddjurs Kommuner.
Det samlede beredskab servicerer 225.000 borgere og rykker ud til brande, drukneulykker, færdselsuheld og miljøforurening ca. 1.600 gange om året. I 2022 havde stationen i Ebeltoft cirka 70 udrykninger. Da der ikke, som nogen måske forestiller sig, er et hold af brandfolk, der bare sidder i bygningerne på Kirkegade og venter, så betyder det, at de skal kunne rykke ud når som helst, når deres pager bipper.
»Vi skal være på stationen, i tøjet og i bilerne inden for fem minutter, så derfor kræver det, at man bor eller arbejder indenfor en relativt lille radius af stationen,« fortæller holdleder Kim Jensen, som har været ansat som deltidsbrandmand i 33 år.
Alarmen kan gå på alle tidspunkter af døgnet, og et system sørger for at tilkalde dem, der er til rådighed. Da den også kan gå i dagtimerne, har stationen også brandfolk tilknyttet, som arbejder i Ebeltoft, men ikke bor her. Andre bor her, men arbejder udenbys eller kan ikke få opbakning fra sin arbejdsplads til i hu-hej-hast at forlade kontorstolen for at slukke brand. Og andre igen, som Kim Jensen, bor tæt på. Hans arbejdsgiver, Syddjurs Kommune, hvor han er i teknik- og miljøforvaltningen, har givet grønt lys til, at han kan rykke ud, når det er nødvendigt.
Arbejdet er lønnet, men det er ikke derfor, man skal gøre det.
»Det er utroligt givende, og det bliver nærmest en livsstil at arbejde her. En stor del af det, er dét sociale fællesskab, vi har, som også inkluderer vores familier. Det er klart, vi skal kende hinanden rigtig godt, for vi kommer ud i farlige situationer, hvor vi står med hinandens liv i hænderne,« siger stationskoordinator Thomas Mikkelsen.
Barske og gode øjeblikke
De 15 brandmænd slukker ikke bare brande. Faktisk er opgaverne meget mere varierende. De kaldes også ud til trafikulykker, hvis nogle for eksempel er fastklemt. De laver redninger til søs, og har derfor en redningsbåd stående i garagen, og oftere og oftere kaldes de ud som assistance til ambulancetjenesten.
Lørdag 25. marts klokken 12 – 14 holder stationen åbent hus i håb om, at flere vil få lyst til at prøve kræfter med gerningen som brandmand, men allerede på forhånd har de et budskab. Alle kan blive brandmand, men det kræver en god psyke og masser af opbakning fra familie.
»Man kommer uundgåeligt til at se noget, som ikke er rart. Det kræver, at man er lidt robust psykisk, men selvfølgelig tager vi altid hånd om hinanden, hvis vi har været ude til noget slemt. Vi har en politik om, at vi ikke forlader stationen, før det er talt igennem, og vi har også mulighed for at få samtaleeksperter ud fra Beredskab og Sikkerhed, som kan hjælpe, og de er virkeligt gode,« siger Thomas Andersen, som også er stationens tillidsrepræsentant.
Desuden er opbakning fra familien altafgørende.
»Hvis ikke den er der, så går det aldrig. Ægtefælle og børn skal være okay med, at man rykker ud i potentielt farlige situationer, og også at det jo kan ske midt i aftensmaden eller påskefrokosten.«
Derfor starter en ansættelse også altid med, at man kører med som observatør i tre - seks måneder, så både station og brandmand in spe kan vurdere, om der er basis for mere. Herefter gennemgår man en uddannelse i to trin, som løbende holdes ved lige med kurser.
»Man skal i princippet ikke have nogle forudsætninger for at blive deltidsbrandmand, andet end interessen. Alt det andet lærer man,« forklarer den yngste på stationen, Martin Andresen, som også fungerer som arbejdsmiljørepræsentant.
Til åbent-hus arrangement kan man få meget mere at vide om, hvad det vil sige at være brandmand. Man kan se ild blive slukket, en eksplosion af en gasflaske og alle, både store og små, kan få lov at prøve at sidde i en brandbil.
Du kan læse meget mere om uddannelse til og arbejdet som deltidsbrandmand på blivbrandmandnu.dk. Fra stationen på Kirkegade lyder beskeden, at de altid er til stede lørdag 10-12, så hvis du overvejer at kunne skrive brandmand på CV’et, så kig forbi og få en snak. Og du behøver bestemt ikke at være mand for at blive brandmand. Lige nu har stationen tre kvindelige brandfolk, så alle er velkomne, uanset køn.