Kræftens Bekæmpelse i Syddjurs: »Vi kan og skal gøre mere«

Søndag 16. april holder Kræftens Bekæmpelse sin årlige landsindsamling, og lokalafdelingen i Syddjurs efterlyser flere indsamlere til at komme og gøre en vigtig forskel

Artiklens øverste billede
Formand for Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling i Syddjurs, Lene Nielsen, håber sammen med Simon Sørensen, kampagneleder i Rosenholm, Jørgen Glerup, tidligere præst og aktiv indsamler i Thorsager, og Ole Egebjerg, tidligere kampagneleder i Ebeltoft, at flere vil gå en tur 16. april og rasle med indsamlingsbøssen for den gode sag. Foto: Anne Frank Henriksen

Har du et hul i kalenderen 16. april, så meld dig som indsamler for Kræftens Bekæmpelse.

Flere end 370.000 lever med og efter kræft. Antallet af danskere, der lever med eller efter kræft, er steget med 41 procent siden 2012. 

Højere levealder, bedre behandling og tidligere opsporing betyder, at flere lever med eller efter en kræftdiagnose end tidligere. I 2021 var det 374.286 mennesker i Danmark, viser Sundhedsdatastyrelsens rapport ’Nye kræfttilfælde i Danmark 2021’, som bygger på tal fra Cancerregistret. 

Antallet af borgere, der enten har eller har haft kræft, er dermed steget med knap 41 pct. de seneste ti år. Det skyldes blandt andet, at vi er blevet meget bedre til at behandle kræft, så flere kan leve videre i mange år efter en kræftdiagnose. 

Men når antallet af tidligere og nuværende kræftpatienter stiger, bliver der samtidig flere, der oplever generende senfølger efter sygdommen. Og dem skal vi stå klar til at hjælpe, siger Lene Nielsen formand for Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling i Syddjurs.

»Vi både kan og skal gøre meget mere for tage hånd om den voksende gruppe af mennesker, der oplever bivirkninger og senfølger,« siger hun og opfordrer alle til at melde sig som indsamler til Kræftens Bekæmpelses store indsamlingsdag 16. april.

Mangler indsamlere

Lene Nielsen bakkes op af Simon Sørensen, kampagneleder i Rosenholm, Jørgen Glerup, indsamler i Thorsager og Ole Egebjerg, tidligere kampagneleder i Ebeltoft. Alle er klar til at banke på dørene og med et ”goddag har du lyst til at give et bidrag” søndag 16. april. Men det er en svær opgave at skaffe indsamlere. 

»Flere er stoppet efter mange års tro tjeneste og det er svært at rekruttere nye kræfter. Vi håber, at denne artikel vil få flere til at melde sig som indsamler. Om du har en time eller tre til rådighed er underordnet – det løser vi ved at finde den rigtige rute til dig. Så tøv ikke med at kontakte os,« lyder det opfordrende fra Lene Nielsen.

Simon Sørensen, indsamlingsleder i Rosenholm, efterlyser især indsamlere fra Skader, Søby og Mygind, mens Ole Egebjerg fra Ebeltoft, der i øvrigt har været aktiv i kræftens bekæmpelse i mere end 30 år, håber på flere indsamlere på Mols og Helgenæs. Også Pindstrup kunne bruge et par ekstra ben til at bære bøsserne rundt fra dør til dør.

»Vi opfordrer til, at man tager venner og familie med og gør det til en hyggelig tur. Det er også noget, som børn sagtens kan synes er sjovt,« siger Lene Nielsen og vifter med alverdens flag og merchandise, som kan gøre turen rundt til en fest.

I lokalafdelingen Syddjurs har der netop været afholdt generalforsamling og årets aktivitetsplan er blevet præsenteret. Foruden landsindsamlingen, så venter der et spændende foredrag i efteråret med Charlotte og Christina Bøving. Desuden byder årets aktiviteter i lokalafdelingen på solkampagne, andespil, knæk cancer, lyserød lørdag og så selvfølgelig de ugentlige gåture på naturskønne steder spredt i kommunen. 

Hver onsdag er foreningen i øvrigt vært ved patientstøttetilbuddet Motion & Cafe på rehabiliteringscentret i Tirstrup. Her træner op mod 20 deltagere en time fra klokken 17, inden der hygges med kaffe og lækkert bagværk, ofte lavet af Lene Nielsen selv.

De penge, der kommer ind ved Landsindsamlingen, går til Kræftens Bekæmpelses arbejde med at yde gratis rådgivning og støtte til patienter og pårørende, til forskning og forebyggelse. Overskuddet fordeles med 61 pct. til forskning, 18 pct. til patientstøtte, 18 pct. til forebyggelse og 3 pct. til administration. 

Knap 60 pct. af alle kræftpatienterne oplever problemer som smerter, træthed eller depression. Og blandt dem, der oplever senfølger, har ca. 35 pct. ikke fået den hjælp, de havde behov for. Der er derfor stadig brug for mere forskning i, hvordan man kan mindske og afhjælpe senfølger, forklarer Lene Nielsen. 

»Alle, der er involveret i Landsindsamlingen, har en væsentlig andel i Kræftens Bekæmpelses indsats inden for forskning, forebyggelse og patientstøtte, og det er en indsats, der skaber håb og redder liv. Om du er indsamler eller bidragsyder, så nytter din indsats og du gør en forskel.« 

Under overskriften ’Vi kan alle være helte’ hylder Kræftens Bekæmpelse i år de frivillige indsamleres store indsats ved Landsindsamlingen. Vær en helt, og meld dig som indsamler og støtte forskning i kræft på tlf. 35 25 75 04 eller på www.indsamling.dk

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.