Hjerterne blusser af begejstring på Blushøjgård
Frivillighed og natur er i højsædet på Blushøjgård ved Ebeltoft, som lige nu arbejder med både solceller, naturpleje og selvfølgelig at servicere de mange gæster
Filmoptagelser, naturpleje, solceller, retreats, frivilligt arbejde og familietræf er bare nogle af de ting, der har stået på programmet på Blushøjgård de sidste par uger.
Ægteparret Lilian Varada og Søren Andersen, der impulsivt købte Blushøjgård for to og et halvt år siden, er nemlig langt fra at køre trætte i at drive det firlængede Kursus- og feriecenter i Elsegårde. Faktisk tværtimod.
Udsigten til en pensionisttilværelse blev i 2021 skiftet ud med udsigt til Hjelm og hårdt arbejde, da parret, som dengang boede i Risskov, faldt pladask for Blushøjgård. Siden er det gået slag i slag med masser af besøgende og en lang liste over projekter.
»Vi oplever lige for tiden, at mulighederne vælter ind over os og stedet. Der er så mange, der føler sig trukket til stedet, lige som vi selv gjorde første gang vi så det. Vi er stadig helt høje over, at tingene lykkes så fint for os, og det bekræfter os i, at vi tog den helt rigtige beslutning,« fastslår Lilian Varada, inden hun i en ivrig talestrøm med sin mand ved sin side fortæller, om alle de ting, der foregår netop nu.
»Det er underligt, men det sidste stykke tid har vi fået flere henvendelser fra nogle, der - helt uafhængigt at hinanden - vil optage film her. I forrige uge var Den Danske Filmskole her for at lave optagelser til en dokumentarfilm. Det var sjovt at følge. I sidste uge kom så en gruppe engelske filmfolk, som skal lave en produktion for Paramount Pictures. De ville ikke afsløre, hvad det handlede om, andet end at det har noget med global aktivisme at gøre.«

Får og solceller
Drivkraften for Søren Andersen og Lilian Varada er, om ikke global aktivisme, så i hvert fald alt andet end økonomisk vinding. De nævner selv frivilligt arbejde, venlighed og naturen som omdrejningspunkter for de ting, de sætter i gang på Blushøjgård.
Allerede fra starten besluttede de sig så ledes for, at alt overskud fra driften skulle gå til en velgørende organisation, og i 2022 lykkedes det dem at sende hele 117.000 kroner afsted til en indisk NGO, som de gennem mange år har haft tilknytning.
Noget af overskuddet går dog også til istandsættelse af de gamle bygninger, og netop nu undergår hele den ene længe, stalden, en ordentlig forvandling. Spærene i loftet skal stabiliseres og etageadskillelsen udskiftes. Det krævede forrige weekend et par hårde arbejdsdage, men som så mange andre gange, fik værtsparret hjælp af frivillige kræfter.
»Vi har heldigvis en masse i vores omgangskreds, som tilbyder frivillige kræfter til at udvikle stedet her. Det er for eksempel folk fra den organisation, vi støtter, så der var nogle virksomme, indiske mænd, der kom og hjalp med at tømme de mange kvadratmeter,« siger Søren Andersen.
Hvad stalden fremover skal bruges til, ved de endnu ikke, men stabiliseringen af loftet gør, at der nu kan lægges solceller på hele det sydvendte tag af bygningen. Nu, hvor overskuddet fra 2022 er sendt afsted mod godgørende formål, så skal finansieringen af solcellerne skrabes sammen i løbet af 2023.
Og det er ikke kun bygningerne, der får en kærlig hånd. Det gør det en stor del af de 10 hektarer jord, der hører til Blushøjgård også. Her er der nemlig lige nu planer om at 7-8 hektarer skal indgå et i naturplejeprojekt i biodiversitetens navn. Blushøjgård er næsten nabo til Elsegårde-virksomheden Folk & Fæ, ejet af Amalie Skau Jakobsen og Jeppe Fonnesbo, som har gamle landracer af får (ertebøllefår), geder og køer. Dyrene skal gå sammen på området og græsse, og lige nu håber Blushøjgård at inddrage Nationalpark Mols Bjerge i samarbejdet for på den måde at give optimale betingelser for, at dyr og planter på området kan udvikle sig så mangfoldigt som muligt.
»Vi håber også, at vi på sigt kan få nogle dyr til at gå på skrænterne ned mod havet. Det bliver så spændende. Både for os, men også for alle vores gæster og de mange børnefamilier, som bor hos os i løbet af sæsonen. Så har de noget at kigge på, samtidig med at vi bidrager til pleje af de her helt unikke naturområder,« siger Søren Andersen.
Vi har mange mål med at drive det her sted, men det vigtigste er, at det skal gøre noget godt for dem, der kommer her, men også ude i verden. Og vi er et begejstret for de ting, der sker her på Blushøjgård lige nu,« afslutter Lilian Varada.