Knas med lokaldemokratiet: Syddjurs Kommune forlænger fristen for borgerforslag

Tekniske problemer har spændt ben for ordningen med borgerforslag i Syddjurs Kommune.
Siden juli 2022 har kommunen tilbudt sine borgere at kunne stille borgerforslag om dette og hint. En, der har valgt at gøre brug af denne mulighed, er Tom Anthon Vestergaard fra Hornslet.
30. september oprettede han et forslag om, at Syddjurs Kommune bør indføre krav om opsamling af regnvand ved alle nye byggerier.
Hvis et borgerforslag på de seks måneder, det er aktivt, får 500 stemmer, så skal det behandles i Byrådet. Alle over 15 år med bopæl i kommunen har mulighed for at stille egne forslag og stemme på andres, men for nyligt oplevede kommunen tekniske problemer.Det har betydet, at borgere, der gerne ville bakke op om Tom Anthon Vestergaards eller et af de andre aktive borgerforslag ikke har kunnet skrive under.
»Det er jo ikke så heldigt, hvis man ikke kan stemme for et forslag, selv om man gerne vil. det kan jo betyde, at det ikke går igennem, selv om der måske potentielt var underskrivere nok,« siger Tom Anthon Vestergaard.
Hvis man hen over weekenden 25-26. marts ville ind og stemme på for eksempel forslaget om opsamling af regnvand, så fik man, efter at have logget ind med sit MitID, den besked, at man ikke bor i Syddjurs Kommune. Tom Anthon Vestergaard modtog i løbet af de dage flere henvendelser fra folk, som havde forsøgt at stemme, men var endt med den overraskende melding fra it-systemet, at de ikke var borgere i kommunen. Noget, de jo da nok mente, de var.
»Det er rigtigt, at vi har oplevet tekniske problemer. Det er dog ikke i vores system, de har ligget, men ved dem, der styrer den del af processen, der har med MitID at gøre,« fortæller pressechef ved Syddjurs Kommune, Ole Bjarke Nielsen.
Udsætter fristen
Da Syddjurs Kommune for godt et år siden besluttede at igangsætte en to-årig forsøgsordning med borgerforslag, udtalte borgmester Michael Stegger Jensen (S):
» Det er et rigtig godt supplement til den eksisterende demokratiske dialog og kan være med til at styrke det politiske engagement. Det er helt i tråd med Vision og udviklingsstrategien, som også handler om at understøtte lokaldemokratiet og inddragelse.«
Formålet med borgerforslagene er altså i følge borgmesteren netop at øge inddragelsen af borgerne, så derfor har Syddjurs Kommune nu besluttet, på grund af de tekniske problemer, at udskyde fristen på alle de borgerforslag, der er aktive i øjeblikket.
»Vi har ændret fristen på alle forslagene, så de har fået en uge længere at løbe på. Det er vigtigt for os, at antallet af underskrivere, og ultimativt om et forslag når de 500 stemmer eller ej, ikke påvirkes af en teknisk fejl,« fastslår Ole Bjarke Nielsen.
Da Tom Anthon Vestergaards forslag, efter seks måneder, nu er snublende tæt på at nå fristen, er han selvfølgelig glad for, at kommunen har udvidet perioden, hvori man kan skrive under. Men som han tidligere har sagt til Adresseavisen:
»Ærligt talt, så er der jo ikke noget, der forhindrer politikerne og Byrådet i at forholde sig til forslaget, selvom det ikke får 500 stemmer. Det ville være skørt ikke at gøre det.«
Man kan finde alle aktive borgerforslag her: https://borgerinddragelse.syddjurs.dk/proposals
Hvis du vil stemme på Tom Anthon Vestergaards forslag, så er den sidste nye frist 21. april.