Forældre til Syddjurs Kommune: Det er under al kritik og ansvarsløst

Hverken forældre eller dagplejere vidste, at tilbuddet om stordagpleje var midlertidigt, og de er frustrerede over kommunens håndtering af sagen.

Artiklens øverste billede
Lea Varnas, mor til et barn i stordagpleje i Ebeltoft, har samlet forældrenes kritik og reaktioner på Syddjurs Kommunes udmelding og håndtering af sagen, hvilket har været medvirkende til, at der nu kommer et borgermøde. Foto: Anne Frank Henriksen

For nyligt meldte Syddjurs Kommune ud, at der ville ske en prisstigning for pasningstilbuddet i Stordagplejen. Som en note i bunden blev det i øvrigt fortalt, at tilbuddet er midlertidigt og vil blive udfaset i 2024/25. 

Prisstigningen i sig selv var noget af en mavepuster for forældrene til børn i de otte stordagplejer, men det er ikke den, der har fået dem til tasterne. Det er til gengæld beskeden om, at tilbuddet er midlertidigt, for det har de aldrig fået at vide. Det har de ansatte dagplejere i øvrigt heller ikke.

»At hverken forældre eller personale har været informeret fra start om, at det er en midlertidig løsning, er under al kritik og i min optik ansvarsløst.«

Sådan skriver Ninna Ørhøj Lauridsen, mor til et barn i stordagpleje 1 i Hornslet, om sagen i en forældretråd på Aula. Tråden er startet op af forælder Lea Varnas, mor til et barn i Ebeltoft Stordagpleje, som i sidste uge blev så frustreret over situationen, at hun sendte en mail til alle stordagplejeforældre for at mobilisere et fælles opråb.

I de otte stordagplejer passes cirka 64 børn, og flere end 20 forældre har svaret på Lea Varnas mail. Budskaberne i besvarelserne er stort set enslydende fra samtlige forældre, som fordeler sig over hele kommunen og fra alle otte stordagplejere.

»Vi er så glade for stordagplejen, men jeg føler mig fuldstændigt taget med bukserne nede. Den manøvre, kommunen har lavet her, er respektløs over for både personale og børn. I sidste ende er det åbenbart ligegyldigt med børnenes trivsel, for det handler kun om at få kassen til at gå op. Sikke et kritisk sted at spare. Hvor bliver jeg vred over den uretfærdige behandling af vores børn og dagplejerne,« skriver Sofie Rønde Rasmussen, mor til en dreng i Thorsager stordagpleje.

Stort set alle indlæg fra forældrene roser stordagplejen og de dedikerede dagplejere. Lokalavisen har talt med nogle af dagplejerne, som bekræfter, at de heller ikke vidste, at tilbuddet var midlertidigt, men de ønsker ikke deres navn i avisen. 

Lea Varnas bekræfter dog billedet:

»De ansatte er nok i en svær situation og måske bange for at det forværrer deres situation, som er skrøbelig i forvejen, hvis de udtaler sig. Men rigtig mange forældre taler daglig med de ansatte, og vi hører alle, at de har været lige så overrasket som os.«

Hvad er planen?

Forældrene er bekymrede for, hvad der nu skal ske, og savner information fra Syddjurs Kommune. Pladsanvisningen har i den seneste uges tid fået mange opkald fra forældre, som spørger til, hvor deres børn kan få plads, når stordagplejen udfases. Ikke mindst de mindre søskende, som pladsanvisningen har skrevet op på venteliste til netop stordagplejen, hvilket tyder på, at pladsanvisningen heller ikke vidste, at tilbuddet var midlertidigt.

Der er ikke fremlagt nogen handlingsplan for hvordan Stordagplejen afvikles hverken ift. personale, omplacering af børnene eller indvirkning på anciennitet i pladsanvisningen. Den manglende kommunikation fra Syddjurs Kommune til både forældre og ansatte frustrerer forældrene, som har mange spørgsmål.

Hvornår præcist lukker stordagplejen? Hvordan vil man sikre, at personalet ikke siger op før tid, fordi deres ansættelse nu pludselig er midlertidig? 

Lea Varnas fortæller:

»Jeg tror det bliver rigtig svært at holde de ansatte motiveret på længere sigt i forhold til langsom udfasning. Der står nemlig i deres kontrakt, at deres ansættelse er afhængig af antal indskrevne børn, så hvis grundlaget falder, det vil sige hvis der er mindre børn indskrevet i stordagplejen, så rammer fyringerne, og de er berettigede. Fra forældrenes side er det nok tvivlsomt, hvem der vil vælge at indskrive deres barn, når man nu ved at stordagplejen bliver udfaset. Der er ikke særlige mange forældre, der ønsker deres barn passet i ustabile rammer, med mulige sygdom/stressramte ansatte, barnet som skal tit passes i gæstedagpleje og afbrudte relationer. Jeg havde min lille pige på 5 måneder skrevet op til stordagplejen. Det er ikke længere vores ønske, så vi søger lige nu alternative pasningsmuligheder for begge vores piger.«

»Jeg oplever, at mange tilbud i forvejen er propfyldte. Så hvad er planen nu? Den holdbare plan?« spørger Sofie Rønde Rasmussen.

Det kan forældrene måske få svar på til borgermødet onsdag 17. maj i Kom-Bi i Hornslet. Mødet er kommet i stand på opfordring af forældrene, med Ninna Ørhøj Lauridsen i spidsen, og får deltagelse af bl.a. formand for Familie-, børne- og læringsudvalget Kirstine Bille (SF) og sikkert flere politikere fra samme udvalg deltager plus Børn og læringschef Per Viggo Larsen og Direktør for Sundhed og dannelse, Anders Blæsbjerg Baun. Her vil Lea Varnas i øvrigt overrække Kirstine Bille de mange henvendelser, hun har fået, fra sine medforældre. 

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.