Gik all in på at blive Syddjurs yngste borgmester: »Alle skal føle et medansvar«

Michael Stegger Jensen satte sit liv på stand-by for at føre en intens valgkamp. Socialdemokratiet skulle have borgmesterposten – koste hvad det ville. Det blev dyrt, men det var prisen værd, siger den kommende borgmester.

Artiklens øverste billede
Da valgstederne lukkede stod Michael Stegger Jensen spændt foran borgmesterportrætterne på Rådhuset i Ebeltoft. Få timer senere stod det klart, at han inden for de næste fire år selv kommer til at hænge på væggen i Ebeltoft. Foto: Mark Sigetty Bøje

»Det er en styrke, mere end det er et problem.«

Det er dommen fra Socialdemokratiets kommende borgmester, Michael Stegger Jensen, når han reflekterer over prisen for borgmesterposten. Ikke en eneste formandspost er på socialdemokratiske hænder i den kommende valgperiode, og indflydelsen er spredt bredt ud over hele byrådet.

Det er han dog tryg ved. Han er klar over, at den første store opgave bliver at sørge for, at alle trækker i samme retning. Han forventer samtidig, at det er den indstilling samtlige byrådsmedlemmer møder op med i den nye periode.

»Vi er et byråd med mange nye ansigter, og det tager tid lige at finde hinanden. Det bliver det første projekt, jeg vil lykkes med; at få samlet de 27 byrådsmedlemmer til en fælles enhed.«

Satsede hele butikken

Lige fra starten har målet været borgmesterposten. Michael Stegger Jensen gik i 2020 ned på 30 timer i jobbet som salgsleder i Superbrugsen i Solbjerg for at få mere tid til sit politiske virke. I tiden op til valget satte han ambitionsniveauet endnu en tak op. Han ofrede to månedslønne for at dedikere sig fuldt ud til valgkampen.

»Jeg vil ikke stå efter kommunalvalget og tænke, at jeg kunne have gjort mere,« udtalte han i den sammenhæng til Lokalavisen Aarhus i september.

»Jeg har hele tiden sagt internt, at borgmesterposten var den vigtigste. Den er vi lykkedes med at få, og det er jeg virkelig glad for.«

Michael Stegger Jensen (S), kommende borgmester i Syddjurs Kommune

I mellem tiden er han blevet far for første gang. Han har stemt et utal af dørklokker – helt op til dagen før valget, hvor han lagde de sidste flyers i postkasserne i Ryomgaard. Valgdagen brugte han sammen med sin kæreste og deres nyfødte. Det var stilhed før storm, og der skulle lades op inden valgaftenen og forhandlingerne gik løs.

»Netop det der med at gå all in. Jeg er glad for, at jeg tog beslutningen om at tage orlov. Det har givet ro og tid til at møde en masse mennesker. Om det er nok, må tiden vise. Det er i hvert fald ikke det, der gør, at jeg ikke får et godt valg, hvis det er,« sagde han inden de første valgresultater begyndte at dumpe ind.

Prisen var høj

I sidste ende var det nok. Michael Stegger Jensen er Syddjurs Kommunes kommende borgmester, men det var ikke omkostningsfrit. Borgmesterposten kom på bekostningen af, at ingen partifæller fik en formandspost i nogen af de seks stående udvalg.

»Jeg tænker, jeg får en opgave med at forklare hvorfor det er endt som det er. Men jeg har også hele tiden sagt internt, at borgmesterposten var den vigtigste. Den er vi lykkedes med at få, og det er jeg virkelig glad for,« sagde Michael Stegger Jensen på valgnatten, da forhandlingerne var overstået.

Borgmesterposten var hele tiden prioriteten. Det understregede han selv, længe før forhandlingerne gik i gang, derfor var han også fortrøstningsfuld inden Socialdemokratiets møde torsdag aften.

»Vi har talt med alle de valgte byrådsmedlemmer efter valget, og det er jeg sikker på, at alle også glæder sig over, at vi har fået borgmesterposten. Det var det vigtigste for os i den her forhandling, og det er meldt ud mange gange. Så det er ikke noget, der kan komme bag på nogen. Jeg er sikker på, at alle vil gå glade hjem, når vi har været til møde i aften.«

Alene i magtens maskinrum

Intern tilfredshed i partiet eller ej, så betyder resultatet dog, at Michael Stegger Jensen får sit arbejde for, de næste fire år. Han sidder som den eneste socialdemokrat i økonomiudvalget, og det er dermed ikke utænkeligt, at han vil blive presset fra flere sider, når der skal forhandles. Derudover får han en dobbeltrolle i og med han både skal agere borgmester i udvalget og samtidig med, at han skal referere møderne til sin partigruppe.

»Jeg kan ikke se, hvorfor vi skal frigøre os selv. Jeg har samlet 27 byrådsmedlemmer i en konstituering, og jeg ser ikke noget behov for at skulle frigøre mig fra nogen. Det kan jeg ikke forstå.«

Michael Stegger Jensen (S), kommende borgmester i Syddjurs Kommune

»I den ideelle verden havde vi selvfølgelig en ekstra socialdemokrat, men det var det her, vi blev enige om. Det er jeg tryg ved. Mere tryg ved end i sidste periode, hvor vi i økonomiudvalget konstant kunne komme i undertal. Det problem får vi ikke i denne periode, og det er det vigtigste for mig.«

Nære alliancer

Socialdemokratiet i Syddjurs Kommune har længe arbejdet tæt sammen med særligt Enhedslistens Jesper Yde Knudsen. Hidtil har han været med til Socialdemokratiets gruppemøder. Nu har Enhedslisten to mandater i byrådet, og spørgsmålet er, om samarbejdet skal fortsætte ligeså tæt som hidtil.

»Det skal vi have en god snak med Jesper Yde om. Mit udgangspunkt er, at vi fortætter på samme måde, som vi har gjort hidtil. Jesper Yde har været meget loyal i forhold til at melde ud, hvis der er noget, han er uenig i på de her møder,« siger Michael Stegger Jensen, og påpeger i den sammenhæng, at det endnu ikke er noget, han har vendt med Jesper Yde Knudsen og Enhedslisten.

»Det er måske også derfor vi gav os lidt ekstra, fordi jeg ville have alle med.«

Michael Stegger Jensen (S), kommende borgmester i Syddjurs Kommune

Han kan samtidig ikke se, hvorfor det nære samarbejde med Enhedslisten skulle være et problem.

»Jeg kan ikke se, hvorfor vi skal frigøre os selv. Jeg har samlet 27 byrådsmedlemmer i en konstituering, og jeg ser ikke noget behov for at skulle frigøre mig fra nogen. Det kan jeg ikke forstå.«

Spørgsmålet bliver dog, om det nære samarbejde på rødblok kan få en negativ indflydelse på succesen af det brede samarbejde i byrådet.

Projektet er kernevelfærd

Det lader dog til, at Michael Stegger Jensen langt hellere vil fokusere på løsninger end på konflikter. Selvom første punkt på dagsordenen er, at samle byrådet og sørge for at alle trækker i sammen retning, så har en klar vision for, hvad han vil arbejde for de næste fire år: kernevelfærd. I den forbindelse nævner han fem mærkesager.

»Der skal være midler til at drive en god skole for alle. Der skal være daginstitutioner, hvor vi får minimumsnormeringer hurtigst muligt. Vi skal have en ældrepleje, hvor vores medarbejdere får større indflydelse, så de har ordentlige forhold til at passe deres arbejde. Vi skal have tilført flere midler til vores kulturliv, og vores natur bibeholdes.«

For at disse mærkesager skal kunne gennemføres, kræver det dog nogle konkrete handlinger. Michael Stegger Jensen har fra start bekendtgjort, at han vil flytte borgmesterkontoret ud til en ny by i kommunen en gang om måneden. Samtidig vil han i samarbejde med kommunaldirektøren besøge både virksomheder, skoler, dagsinstitutioner og plejecentre. Især på ældreområdet har han en klar opfattelse af, hvad der er udfordringen.

»Rekruttering. Der er rigtig mange på deltid, og det er en god ide, at man får valget om at gå op i tid. Samtidig er der meget sygefravær, og det kan blandt andet skyldes mangel på trivsel. Vi skal simpelthen sikre, at vores medarbejdere er glade for at gå på arbejde.«

Samtidig fremhæver han, at han hurtigst muligt vil arrangere en række kaffemøder, hvor han vil forventningsafstemme med de enkelte partier. For ham er samarbejde nemlig en mærkesag.

»Det er måske også derfor vi gav os lidt ekstra, fordi jeg ville have alle med.«

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen