Karate handler om gode manérer og selvforsvar

Syddjurs Karateskole havde stor tilslutning til den årlige graduering, der var henlagt til uvante udendørs omgivelser.

Artiklens øverste billede
Hvidklædte børn og unge på et græsreal ved Hornslet Stadion fuldt ud koncentreret om opgaven. Foto: Syddjurs Karateskole

39 voksne, børn og unge + deres forældre, venner og familie var samlet i det gode vejr bag tennisbanerne ved Hornslet Stadion.

Syddjurs Karateskole havde lånt området til sommerens graduering.

Ingen skader. Ingen problemer.

»Masser af store følelser dog. Sarah, én af de mindste piger, begyndte endda at græde lidt, da hun skulle lave kata foran så mange mennesker. Stoltheden over de nye bælter var så tyk, at det kunne skæres ud i firkanter og sælges. Man kunne nærmest se flere af børnene vokse nogle centimeter,« fortæller en glad næstformand Allan Midtgaard.

Der var nemlig flest børn.

»De har for længst lært, at karate handler om selvforsvar. Men det handler også om kata’er, armbøjninger, spark, parader, hurtighed og sære japanske ord. Det er ikke let. Man skal både kunne stå på ét ben, lave et karatespark, efterfulgt af både slag og parade, nærmest som i én bevægelse. Den slags kræver træning,« forklarer Tina Theil, formand for Syddjurs Karateskole.

Fokuserede blikke

Over 30 børn og unge var fokuserede og klar til at vise, hvad de havde lært de seneste måneder. Med tanke på, at corona-restriktionerne har betydet træning udenfor, også i mørke, regn, kulde og blæst, var det med sommerfugle i maven, det skulle afsløres om stoffet var tilstrækkeligt indlært.

»Da gradueringen foregik udendørs, var der god plads til de fremmødte forældre, venner og søskende, som spændt kunne følge den en time lange test af karateelevernes kunnen. Målet var selvfølgelig at bestå graduering og blive belønnet med et nyt bælte,« siger Tina Theil.

Der blev knoklet, så selv tennisspillerne stoppede op og blev tilskuere, fortæller formanden.

Man skal både kunne stå på ét ben, lave et karatespark, efterfulgt af både slag og parade, nærmest som i én bevægelse. Den slags kræver træning

Tina Theil, formand for Syddjurs Karateskole

Hvide bælter faldt og blev til flotte dannebrogsfarvede. Gule bælter blev vekslet med orange. Orange med blå osv. Der var lettelse og glæde. Både blandt karateudøvere og deres familier.

Det blev fejret med juice og frugt. Sådan gør de unge karatefolk.

Også for seniorer

Efter børn og unge blev der også plads til voksengraduering.

Her var ikke mange, som havde opbakning fra forældrene. Men det gik alligevel fint.

»Også her blev der kæmpet hårdt. Så de fleste var godt tilfredse med lørdagens vejr, der bød på både blæst og beherskede temperaturer. Efter halvanden times sveddryppende opvisning i karate, kunne en stor del af karateskolens voksne også binde nye bæltefarver om livet,« siger Tina Theil.

»Gradueringen er jo en tilbagevendende begivenhed, som alle i klubben ser frem til. Og det at holde den udenfor her om sommeren gør bare oplevelsen endnu bedre,« vurderer karateskolens formand.

Der vil fortsat være mulighed for at prøve karatetræning hen over sommeren.

På klubbens hjemmeside syddjurskarateskole.dk er der oplysninger om træningstider.

Læs også

Del artiklen