Rare checks fra PUK-udvalget til fem lokale eliteidrætsudøvere

Det koster boksen at være ung og dyrke idræt på eliteniveau. Derfor var det også fem glade unge, der i sidste uge hver fik overrakt en enslydende check på 7.500 kroner fra Talentpuljen under Udvalget for plan, udvikling og kultur.

Artiklens øverste billede
Fem unge Syddjurs talenter med hver deres velfortjente check fra PUK-udvalget. Fra v.: Victor Hoveling, Mikkel Gribsholt, Line Busk Heltborg, Frederic Kissow og Magnus Røn Urth. Foto: Lars Norman Thomsen

To boksere, en spring- og dressurrytter, en cykelrytter og en udøver af disciplinen Amerikansk Fodbold blev tilgodeset, da Udvalget for plan, udvikling og kultur foretog sin årlige uddeling af midler fra Talentpuljen.

Det skete i Byrådssalen på Rådhuset i Ebeltoft med udvalgsformand Riber Hog Anthonsen som sprechstallmeister.

Talentpuljen stammer tilbage fra socialdemokraten Jesper Mathiesens periode som udvalgsformand for PUK-udvalget (2010-2013).

Der er 50.000 kroner at gøre med.

Unge der dyrker deres idræt, kunst, forskning mv. på eliteniveau og dermed investerer oceaner af tid og kræfter for at få arbejde/studier og deres specifikke disciplin til at gå hånd i hverdagen skal inden 1. maj søge om at komme i betragtning til puljemidlerne.

Boksebrødrene’

Bokserne Victor Hoveling og Mikkel Gribsholt fra Hornslet Bokseklub har tidligere modtaget støtte fra Talentpuljen. Det samme har spring- og dressurrytteren Line Busk Heltborg, Kongsvad Rideklub.

Fælles for de tre, at deres sportslige ambitioner fortsat er tårnhøje, og de er villige til at gå langt for at gøres deres drømme til virkelighed.

Victor Hoveling og Mikkel Gribsholt, fylder 18 næste gang, og ’boksebrødrene’ har længe tilhørt den danske elite i boksesporten på ungdomsniveau.

Pandemien har imidlertid været en bagstopper for duoen, der bokser i hver deres vægtklasse, men ofte træner sammen.

De er tilknyttet det danske ungdomslandshold, træner seks gang ugentligt og kører jævnligt til Vejle, hvor de træner under landstræner Michael Ørholsts direktiver i DaBU’s kraftcenter vest.

»Vores mål hedder kvalifikation til OL i i 2024 i Paris.,« siger de begge med en mund. og uden at blinke med øjnene.

Det vil kræve stabilitet i præstationerne de næste par år. Der skal danske og jyske mesterskaber på bogen, og der skal hentes erfaring og resultater ved internationale turneringer.

Dygtige Line

Line Busk Heltborg, 18, der bliver student fra HHX i Rønde til sommer, er gået fra at ride pony til juniorniveauet og dermed større heste. En overgang hun har klaret meget flot.

I 2020 opnåede hun at blive Danmarksmester indendørs for juniorer med hesten Gaville efter en spændende omridning om guldet.

Line Busk Heltborg opnåede også at ligge nummer et på den danske rangliste for springryttere under 18 år.

»Jeg har tre heste, som jeg træner med. Mit mål er at udvikle mig yderligere og blive dygtigere,« siger Line Busk Heltborg, som primært træner på Kongsvad Rideklubs baner i Thorsager, men også jævnligt får specialtræning udenbys for at professionalisere evnerne.

Hvad hun skal lave efter sin studentereksamen, har hun endnu ikke besluttet.

Talentfuld cyklist

Yngste skud på stammen af prismodtagere, den 16 årige cykelrytter Frederic Kissow, Hornslet, har blot dyrket sporten i et år, men han har allerede vist så lovende takter, at 1. g eleven på Risskov Gymnasium, der som Team Danmark elev har mulighed for at tage sin studentereksamen på fire år, har fået erfarne i branchen til at vippe med øjenbrynene.


Riber Hog Anthonsen fik julelysene tændt i Frederic Kissows øjne, da han overdrog ham checken med et pålydende på 7.500 kroner. Foto: Lars Norman Thomsen


Han har hidtil kørt for Cykle Klubben Aarhus, men har netop skrevet kontrakt fra årsskiftet med Team VIFRA Kvickly Odder, et DCU registreret (U19) Junior cycling Team.

»Det giver mig nogle bedre muligheder træningsmæssigt og på mange andre fronter,« siger Frederic Kissow, der træner 10-12 timer om ugen. Det bliver også til styrketræning i de tidlige morgentimer, når hans klassekammerater på Risskov Gymnasium er til morgentræning.

»Jeg har en personlig træner, som styrer mine træningsplaner hver uge.«

Unge Frederic kører både på landevejen og på bane i U17-klassen.<AS>»Jeg er en del af landsholdstruppen i banecykling og mit store mål er at blive professionel og vinde OL-guld med det danske 4 kilometer landshold på bane. Realistisk bedømt bliver det nok først ved OL i 2028,« smiler Frederic Kissow.

Han skal bruge checken på de 7.500 kroner til indkøb af en home-trainer, som fungerer som en spinningcykel, hvor han kan bruge sin egen cykel i stedet. Så slipper han for de sure vinterture i bælgravende mørke på en fedtet landevej.

Ordentlig kleppert

Ældste mand blandt de fem prismodtagere, snart 20 årige og velbyggede Magnus Røn Urth, Mørke, spiller Amerikansk Fodbold i AaB 89ers og er udtaget til landsholdet. En velproportioneret kleppert af en ung idrætsmand med ambitioner.

Magnus Røn Urth drøner dagligt til Risskov Gymnasium, hvor han går i sportsklassen under Elite Sports Akademi Aarhus (ESAA), og han er desuden en del af Team Danmark.

Min drøm hedder fra sommerferien USA for at gå på college og spille Amerikansk Fodbold. Det koster mange penge, og derfor håber jeg at kunne få tildelt et scholarship

Magnus Røn Uhrt

Inden gymnasiet var han et år på high school i USA. Talentet foldede han flot ud på den anden side af Atlanten. Magnus Røn Urth var således en af de bærende spillere på sit high school hold og fik tildelt prisen for ’Rookie of The Year’ og ’Special Teams Player of The Year’. Han trådte direkte ind i startopstillingen på sit daværende hold Aarhus Tigers´ senior hold, da han kom hjem fra USA - kun 17 år gammel.

Magnus Røn Uhrt håber et Scholarship til et college i USA, hvor han efter sommerferien kan kombinere studier og sin passion for Amerikansk Fodbold. Foto: Lars Norman Thomsen


Magnus Røn Urth skiftede inden denne sæson fra Aarhus Tigers til ambitiøse AaB 89ers.

»Magnus har siden han var 13 år været inde omkring de danske U-landshold, og har spillet flere landskampe for Danmark. På nuværende tidspunkt har han allerede niveau, som en af de bedste på sin plads (Wide Receiver) i Danmark, og han har potentialet og talentet til at udvikle sig endnu mere. Udover potentiale og talent besidder han også arbejdsmoralen til at tage det til det næste niveau, og potentielt komme til USA at spille,« lyder det fra Jakob Zinck Thellufsen, Sportschef og offensiv koordinator i AaB 89ers

»Min drøm hedder fra sommerferien USA for at gå på college og spille Amerikansk Fodbold. Det koster mange penge, og derfor håber jeg at kunne få tildelt et scholarship,« siger Magnus Røn Urth.

Det kræver, at han inden da har deltaget i en såkaldt try-out over there.

»Jeg skal senere på året rundt til fem udvalgte colleges og deltage i try-outs. for at slippe igennem nåleøjet. Jeg vil næsten gøre alt for, at jeg lykkes med mit mål.«

Magnus Røn Urth kan også se frem til en landskamp mod Østrig. Danmark og Østrig skal mødes i puljefinalen i kampen om 5. pladsen ved EM, en kamp som skal spilles i weekenden 30.-31. oktober 2021.

De kommende planer for herrelandsholdets forberedelser er, at der inviteres ca. 60 spillere med i en camp, der afholdes i Helsingør fra torsdag 14. oktober til og med søndag 17. oktober. Derfra udtages de 45 spillere der skal spille kampen mod Østrig. Herrelandsholdet samles igen torsdag 28. oktober for at gennemføre de sidste forberedelserne op til kampen.

Der skal hjerne til at spille Amerikansk Fodbold.<AS>»Det er et spil med masser af taktik og strategi, og det tiltaler mig,« siger en tydeligvis tændt Magnus Røn Urth.

Læs også

Del artiklen