Idrætsundersøgelse: Syddjurs på skuffende 87. plads

Syddjurs Kommune indtager en 87.-plads i en stor undersøgelse, hvor Danmarks Idrætsforbund (DIF) sammenligner de danske kommuner med hinanden på baggrund af idrætsforeningernes vilkår.

Artiklens øverste billede

I en ny kommuneundersøgelse fra Danmarks Idrætsforbund, DIF, ligger Syddjurs Kommune placeret som nummer 87 ud af 93 kommuner, når det kommer til vilkårene for de lokale idrætsforeninger. Langeland, Fanø, Samsø, Læsø og Ærø er udeladt i undersøgelsen af metodiske hensyn.

Undersøgelsen vurderer og rangerer kommunerne på baggrund af 21 parametre inden for de fire hovedområder; frivillighed, faciliteter, økonomi og idrætspolitik. Der er blandt andet benyttet input fra 2.628 idrætsforeningers besvarelser af spørgeskemaer.

Syddjurs Kommune er rangeret således indenfor de fire nævnte parametre:

  • Faciliteter: 34
  • Frivillige: 75
  • Idrætspolitik: 90
  • Økonomi: 92
  • Samlet rangering: 87

DIF udsendte i maj i år et spørgeskema til alle idrætsforeninger, som er medlem af DIF, DGI eller Firmaidrætten. Spørgeskemaet blev sendt til 11.353 idrætsforeninger med en svarprocent på 23,2 procent svarende til 2.628 foreninger. Til sammenligning var svarprocenten 23,8 procent i 2017.

17 ud af 88 foreninger i Syddjurs har besvaret undersøgelsen. Ikke imponerende, men tilpas mange til, at folkene bag undersøgelsen har vurderet, at det er muligt at sammenligne idrætslivets vilkår i Syddjurs med de øvrige kommuners.

Vidtgående undersøgelse

Der er tale om 11 subjektive parametre, som bygger på idrætsforeningernes vurdering af deres egen kommune og 10 objektive parametre, som bygger på registerdata hentet fra Danmarks Statistik, Lokale- og Anlægsfonden samt Det Centrale Foreningsregister.

Det fremgår af rangeringerne, at der er der stor forskel på hvordan kommunerne klarer sig på de enkelte områder. De fleste kommuner kan finde områder, hvor de klarer sig godt, og områder hvor de klarer sig mindre godt.

Det er tredje gang Danmarks Idrætsforbund lancerer den tilbagevendende kommunalvalgsundersøgelse. Undersøgelsen blev ligeledes udarbejdet i 2017 og i 2013. I forhold til den seneste undersøgelse i 2017 er Syddjurs Kommune faldet to pladser ned ad ranglisten.

I 2013 lå kommunen placeret som nummer 51.

KV21 og idrætten

Den 16. november er der kommunalvalg. DIF’s formand, Hans Natorp, opfordrer kandidaterne til at gå på opdagelse i undersøgelsen.

»Velfungerende idrætsforeninger giver glade og sunde indbyggere i kommunerne. Derfor bør politikerne være optaget af at sikre idrætsforeningerne gode rammer og vilkår og støtte op om de frivillige kræfter. Jeg håber, at denne undersøgelse kan være med til at sætte idrætten på dagsorden i valgkampen,« udtaler Hans Natorp.

»Vi har tidligere oplevet, hvordan undersøgelsen har skabt debat om idrættens vilkår i de enkelte kommuner og været katalysator for nye initiativer og indsatser på området. Jeg håber, det også bliver tilfældet denne gang.«

Skive kommer ind som nummer 1 i årets undersøgelse. Skive har klaret sig flot i alle tre undersøgelser og har ligget itop tre alle gange. På 2. pladsen finder vi Roskilde og Vallensbæk kommer ind på 3. pladsen.

Stevns er den kommune, som har taget det største spring i den samlede rangering siden sidste undersøgelse.Kommunen er gået fra en 84. plads til en 8. plads. Dernæst følger Vallensbæk med et spring på 52 pladser. Nordfyns er desuden gået fra plads 36 til top 5 med en 4. plads.

Læs PUK-udvalgets kommentarer til undersøgelsen i Adresseavisen.

Læs også

Del artiklen