Syddjurs kaster 50.000 kroner efter kommunens petanquespillere

Petanque er en yderst lille idrætsgren i Syddjurs med i omegnen af 270 registrerede medlemmer fordelt på syv aktive foreninger. Nu får klubberne et tilskud fra kommunen til pasning af deres baner.

Artiklens øverste billede
Pentanqueklubberne i Syddjurs kan nu se frem til et årligt tilskud på 780 kroner pr. bane fra kommunen. Arkivfoto

Petanque, der ofte dyrkes af seniorer, har ikke tidligere modtaget tilskud til driften af banerne. Derfor har udgiften måtte dækkes af foreningernes medlemmer over kontingentet.

Men på kommunens budget for 2022 er der som et nyt tiltag afsat 50.000 kr. til at støtte kommunens petanque-foreninger.

Pengene udmøntes som et tilskud, hvor foreninger, der er godkendt efter folkeoplysningsloven, kan anmode om at få et tilskud ubetalt svarende til 780 kr. pr. bane, der fast benyttes til foreningens aktiviteter. Flere af foreningerne i Syddjurs har 10-14 baner, hvor tilskuddet ganges med det antal baner, som foreninger bruger fast.

Få klubber

Kigger man på den seneste medlemsstatistik fra DIF/DGI er der i 2021 registreret otte klubber, hvoraf en enkelt, Viking Pindstrup, er registreret til at have nul medllemer.

Klar størst er Ebeltoft Firma- og Familie Idræt med 133 medlemmer.

Herefter følger:

  • Hornslet IF: 44 medlemmer
  • Rodskov Gymnastikforening: 42 medlemmer
  • IFÅ Le Petit Petanque: 14 medlemmer
  • IF Midtdjurs: 13 medlemmer
  • IF Ådalen: 12 medlemmer
  • Ebeltoft Kugletriller: 11 medlemmer
  • IF Viking Viking Pindstrup: 0 medlemmer

Sammenlagt 269 medlemmer.

I 2012 var tallet 341 medlemmer. Medlemstallet har været støt faldende siden da. Problemet er, at det tilsyneladende er svært at tiltrække nye generationer.

Der eksisterer flere andre klubber i mindre landsbyer i Syddjurs som ikke er registreret som medlemmer af DIF/DGI. Typisk er de organiseret under et forsamlingshus eller spiller på en privat grund tilhørende et af medlemmerne.

God standard

Man skal ikke være idrætsøkonom for at konkludere, at medlemstallene og de opkrævede kontingenter levner megen plads til at slå til søren og have økonomi til at give banerne en kærlig hånd særlig tit.

Det er i det lys, at bevillingen på 50.000 kroner skal ses.

»Petanqueforeningerne gør en forskel for mange borgere, særligt de ældre, og det er en ambition i vores idrætsstrategi at skabe endnu mere bevægelse i Syddjurs. Med støtten til vedligehold af banerne håber vi, at endnu flere ældre vil få øjnene op for petanque som en idræt med masser af gode fællesskaber,« lyder det fra formand for Kultur-, fritids- og landdistriktsudvalget Heine Skovbak Iversen (B).

En af foreningerne, der allerede har ansøgt om tilskuddet er IF Midtdjurs Petanque, hvor formand Kurt Jespersen kæmper for at holde skruen oven vande, økonomisk og i forhold til antal medlemmer.

«Det betyder alt. Vi har haft vanskeligt ved at vedligeholde vores baner de sidste 10 år. Med tilskuddet kan vi opretholde en god standard på banerne, så det bliver mere attraktivt for både nye og eksisterende medlemmerne.,« siger Kurt Jespersen.

Nem udbetaling

Petanqueforeninger, som ønsker at modtage et kommunalt tilskud til driften af banerne skal henvende sig til Kultursekretariatet i Syddjurs Kommune. For at komme i betragtning kræver det, at klubben har et CVR-nummer.


Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen