To unge vandsportselskere klar til sommerlang sunshine reggae i Ebeltoft

Jacob Lassen og Robert Rohwedder tilbringer sommeren på bølgerne ud for Ebeltoft, hvor de underviser alle med lyst til at surfe og stand up paddle. Sammen driver de firmaet Blue Spirit ApS.

Artiklens øverste billede
Robert Rohwedder (tv.) og Jacob Lassen underviser i surfing hele sommeren og sensommeren med i Ebeltoft. Fotos: Lars Norman Thomsen

»Burn is hot/Water warm/A cool seaside match/Catch a wave/Turn it up/Make a splash/Make a splash/Make a splash.«

Klassiske Beach Boys toner og ord fra 1960’erne Californien med snehvide sandstrande og mennesker i næsten ingen gevandter siger ikke nutidens unge en tøddel, men de er velvalgte, når man skal fortælle historien om to unge gutter, Jacob Lassen, 23, og Robert Rohwedder, 22, og deres ambitioner for sommeren i Ebeltoft.

Duoen driver virksomheden Blue Spirit ApS som ved Horisonten, en spytklat fra vandkanten, har opstillet showroom. En mørkeblå container fyldt med grej, merchandise og promotion.

Jacob Lassen og Robert Rohwedder tilbragte sidste år fire uger i sommerferien i Ebeltoft for at teste området og dets muligheder for at lave en surfskole. De blev ikke skuffet. Faktisk kørte de fra byen med den højeste gennemsnitsalder i Syddjurs med armene over hovedet.

Ebeltoft er valgt med omhu. Byen og dens mange turister i sommermånederne er guf for to unge, der har smagt på livet og har noget at tilbyde på vandet.


Derfor er de nu gået all-in i 2022 og arrangerer surfskole fra maj til oktober i købstaden, hvis vejret og vinden vil det.

»Ebeltoft er en vanvittig fed by, når vi snakker vandsport i sommerperioden, og derfor har vi slået os ned i byen for at drive vores surfskole. Kommunen har været en fin samarbejdspartner,« siger Jacob Lassen.

»Da jeg første gang kom kørende ad Strandvejen ind mod Ebeltoft By, sagde jeg til mig selv: »Er det her Danmark? Eller er jeg havnet i Frankrig?« Det var en smuk oplevelse, og jeg var med det samme sikker på, at vi skulle lave surfskole her,« supplerer Robert Rohwedder,der er født og opvokset i Tyskland, men har boet mere eller mindre fast i Danmark de seneste par år.

Han stikker dog jævnligt til Tyskland, fordi kæresten bor på den anden side af grænsen.

Det svære dansk sprog har han annammet flot allerede.

Vi bliver ofte spurgt, hvordan man bedst lærer at surfe. Der findes intet standardsvar, men alle kan lære at surfe efter at have taget et kursus.

Jacob Lassen, medindehaver af Blue Spirit ApS og underviser på sommerens surfskole i Ebeltoft

Deres fælles passion for vandsport og især surfing bragte dem sammen for små fem år siden på vestkysten i og omkring surfbyerne Ringkøbing og Hvide Sande.

»Vi svingede og fandt ud af, at vi gerne ville det samme. Det har så ført med sig, at vi dannende Blue Spirit og nu har undervisning i vandsportsgrene som vores hovedbeskæftigelse,« siger lysblonde Jacob Lassen, der har egentlig er født i USA, men har tilbragt de fleste år af sit unge liv i Skive og har sejlet på eliteplan i 3-4 år tidligere, før han kastede alt sin energi ind i Blue Spirit sammen med Robert Rohwedder.

Ikke hovedkuls gældsætning

De to unge iværksættere fornemmede mulighederne for at gøre deres passion for vandsport til en forretning, men de var også enige om at gå langsomt frem. Ikke noget med at stifte gæld og så lukke biksen henover natten, fordi vejret en sommer betød nul indtjening og dermed ingen indtægter til at betale renter og afdrag på et optimistisk banklån.

»Vi har begge taget forskellige jobs, bl.a. fabriksarbejde, for at få skabt et økonomisk grundlag, men nu kan vi leve af Blue Spirit, og vi tror på, at vi sammen kan udvikle virksomheden. Det er klart, at vi skal tjene hovedparten af vores penge i højsæsonen og så geare lidt ned om vinteren,« siger Jacob Lassen.

Han er pæredansk, er godt nok født på den anden side af Atlanten i USA, men har ellers levet en rum tid i Skive, så han reagerer positivt, når man siger skibonit. Han har tidligere i 3-4 år sejlet rangliste nationalt, som det hedder. Et andet udtryk for, at han har forsøgt sig på eliteplan i windsurfing.

»Vi vil det her så meget og har også masser af erfaring og viden at byde ind med begge,« understreger Jacob Lassen.

»Vi er vist efterhånden oppe at runde de 10.000, når vi taler om, hvor mange mennesker vi har givet undervisning,« smiler han.

Duoen ejer hver 40 procent af Blue Spirit ApS, mens en investor, som har hjulpet med at få den blå container indrettet og gjort klar, har skudt kapital i foretagendet, så vedkommende ejer de sidste 20 procent.

Da jeg første gang kom kørende ad Strandvejen ind mod Ebeltoft By, sagde jeg til mig selv: »Er det her Danmark? Eller er jeg havnet i Frankrig?« Det var en smuk oplevelse, og jeg var med det samme sikker på, at vi skulle lave surfskole her.

Robert Rohwedder, medindehaver af Blue Spirit ApS og underviser på sommerens surfskole i Ebeltoft

Surfskole for handicappede

Blue Spirits kerneværdi er, at det skal være muligt for alle at lære at surfe.

De to unge iværksættere har holder til ved Horisonten, et længdespring fra vandet, hvor de har slået deres showroom i form af en blå container op.


Virksomheden tilbyder derfor også 100 procent handicapvenlige vandsportsaktiviteter til para-segmentet. Udover de almindelige aktiviteter og kurser.

Netop surfskoler for handicappede udfylder en stor del af tiden for Jacob Lassen og Robert Rohwedder på årsbasis.

Kontakten blev skabt i 2017, hvor Jacob Lassen arbejdede ude ved West Wind i Hvide Sande.

Her kom en gruppe fra Egmont Højskolen i Hov tilfældigvis forbi en dag.

»Egmont Højskolens ledere anbefalede os at lave et kursus for dem målrettet deres mange brugere med forskellige handicap. Der var alt muligt blandt eleverne på højskolen, for eksempel blinde, døve, enkelte med cerebral parese og nogle med Downs syndrom. Det var helt nyt land for mig, men det lykkedes faktisk at få lavet noget, der duede, og siden fortsatte samarbejdet med Egmont Højskolen. Det har været meget givende på alle planer, fordi du får så meget igen,« siger en næsten bevæget Jacob Lassen.

»Det er en kæmpe gave at få lov til at undervise mennesker med et handicap i surfing. Vi oplever en begejstring og glæde, der bare smitter, og vi har sammen bevist, at alle sagtens kan ride på bølgerne, selvom de fysiske forudsætninger er forskellige,« tilføjer Robert Rohwedder med stor stor bejstring i stemmen.

Blue Spirit har fået så mange erfaringer med undervisning af handicappede, at man nu har indgået en samarbejdsaftale med Herning Kommune om at lave surfskoler for målgruppen.

Det håber Robert Rohwedder og Jacob Lassen kan inspirere andre kommuner til at invitere til et lignende samarbejde.

20 kilo er grænsen

Tilbage til sommeren og sensommerens surfskole i Ebeltoft.

Hvis du er blank og intet kender til surfing eller SUP = Stand Up Padle, så fortvivl ikke.

Eneste forudsætning for at komme med på surfskolen er, at du vejer minimum 20 kilo. Der skal være noget vægt bag, når du skal ud og tag livtag med bølgerne.

»Hvis du ikke gør det, så henviser vi dig til SUP-delen,« siger Robert Rohwedder.

»Vi bliver ofte spurgt, hvordan man bedst lærer at surfe. Der findes intet standardsvar, men alle kan lære at surfe efter at have taget et kursus,« lover Jacob Lassen.

Han og Robert Rohwedder tilbyder kurser for nye, der strækker sig over tre dage med tre timers undervisning den enkelte dag.

»Den første dag starter vi på land med at gennemgå teorien i en times tid, men eller skal vi hurtigt ud i vandet, fordi det er her, at man lærer at surfe,« siger Jacob Lassen.

Blue Spirit vægter sikkerheden for kursisterne særdeles højt og har altid en båd liggende og duve dovent i vandkanten, men klar til at komme i brug, hvis en surfer er kommet ud af kurs og driver til havs.

»Det teoretiske og sikkerheden gennemgår vi nøje, før vi sender kursister ud på et bræt i vandet,« forsikrer Robert Rohwedder.

Selve undervisningen på vandet foregår nede ved Strandgaarden Nøset på Kystvejen 78, der ligger på strandengen ved indgangen til Ebeltoft der, hvor man drejer mod Femmøller og Mols, hvis man ikke er stedkendt.

»På vores hjemmeside kan man nærstudere vores kursusplan, men ellers dukker man bare op nede ved vores showwroom med den helt rigtige motivation til at lære at surfe,« siger Jacob Lassen.

Blue Spirtit har alt, hvad du skal bruge til en god dag på vandet: Våddragter, redningsveste, surfboards, surf paddles og dygtige instruktører.

Han og forretningspartneren står selv for surfundervisningen, mens de har udlicitereret undervisning i SUP til andre, men Blue Spirit indestår naturligvis for kvaliteten.

Surfing og SUP går ikke helt hånd i hånd vindmæssigt, og derfor er de to vandhunde spændte på om der bliver vindstille i Ebeltoft i denne sommer.

En surfer uden vind, er som en pølse uden skind, så høj sol og varme temperaturer krydret med en anelse vind, vil gøre, at Jacob Lassen og Robert Rohwedder smiler ekstra stort, når de engang til oktober pakker ned i Ebeltoft, lukker deres showroom og siger på gensyn til gæsterne på Horisonten og den genåbnede nabo, Strandbaren.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.