140 unge brugte bolden i sjååw skoleuge

Drænet for energi og fyldt op med indtryk har en flok unge igen 'bestået' fodboldskolen i Hornslet. En af trænerne, Simone Zibrandtsen, havde efter skolens afslutning et hip til forældrene.

Artiklens øverste billede
25-årige Simone Zibrandtsen var den uformelle høvding i trænergruppen på DBU Fodboldskolen i Hornslet. Foto: Mogens Greve

Ved Lokalavisens besøg på fodboldskolens næstsidste, og meget varme dag på Hornslet Stadion, havde især flere af de yngste fodboldspillere svært ved at skjule en begyndende træthed.

Som erfaren fodboldskoleinpektør ved Ernst Rahbek, at der må tages højde for træthed i dagsprogrammet. En viden han deler med den anden i lederteamet, sønnen Mads Rahbek.

Mest energi i starten

»Det er de 2-3 første dage, at de yngste har mest overskud til den mere fodboldtekniske træning,« fortæller Ernst Rahbek.

»Derefter tænker vi hen mod slutningen lidt mere leg og hygge ind i programmet for at holde gejsten oppe til det sidste.«

DBU Fodboldskole laver hvert år et inspirationshæfte til trænerne.

»Vi tager udgangspunkt i hæftet, når vi sætter os sammen og laver dagsprogrammet.«

Opdelingen er vigtig Børnene deles op i forhold til alder, spilleniveau og klubtilhør – blandt andet. Opstår behovet, kan der i løbet af ugen godt skiftes spillere mellem grupperne. Et par gange i løbet af karrieren har Ernst Rahbek også skiftet mellem trænerne, når der var behov for en mere erfaren træner i en gruppe.

»Øvelsen går både ud på at sammensætte gode trænerteams af de 18 trænere - og at fordele de unge i velfungerende grupper.«

Indtrykket af nogle timers besøg på fodboldskolen er, at det vist lykkedes meget godt, og at karakteren er til et tocifret tal.

Damborg kiggede forbi

Mon ikke det bliver cirka samme resultat, at DBU Jyllands udsendte, 75-årige Peter Damborg fra Hornslet, kommer frem til. Hans CV som frivillig fodboldleder er langt som fra den ene ende af Hornslets store fodboldanlæg til den anden.

»I uge 26 besøgte jeg fodboldskolerne i Midtdjurs og Ebeltoft,« fortæller Peter Damborg.

»Ligesom der tager jeg i dag en tur rundt og ’stikker fingeren i jorden’ – og sender derefter en kort evaluering til DBU Fodboldskole.«


En del at trænerteamet fanget i en pause. Foto: Mogens Greve

Rekruttering af trænerne

Proceduren for at blive træner på en fodboldskole er, at du melder dig som træner på DBU Fodboldskole. Når du er godkendt, kan klubberne derefter booke dig. Og allerede der måtte fodboldskoleinspektøren i år på banen.

»Der er nok en tendens til, at jeg lige må klappe de unge en ekstra gang på skulderen for at få dem til at melde sig.«

Men det lykkedes – næsten. 16 af de 18 nødvendige trænere (fra Hornslet) meldte sig og blev derefter booket af Ernst Rahbek. To somaliere, far og søn, der var trænere i Holstebro, bookede han som de to sidste.

»Somalierne fra Holstebro klarer det fint og virker til at være glade for at være her.«

Og så skal man ellers ikke være blind for den værdi, fodboldskolen også har i forhold til unges kobling til ledergerningen i foreningslivet.

Det er jo en fodboldskole – ikke en gøglerskole.

Simone Zibrandtsen

Kjærgaard styrer

Indtrykket fortæller om en gensidig glæde og respekt – både for det, de er sammen om – og for hinanden. Uanset trænerteamets gennemsnitsalder på under de 25 år, formår alle på imponerende vis at holde styr på ungdommen.

I pausen, rundt om bordet i Hornslet Hallens lokale, lades heller ingen tvivl om, at trænerne internt klikker godt sammen.

»De vil slet ikke hjem – og bliver siddende, når skolen slutter kl. 15,« fortæller Ernst Rahbek.

Bordet rundt genlyder det af høje grin. Ikke mindst Kjærgaard får latteren til at rulle, mens nogle opgivende tager sig til hovedet – igen. En lille, fremmelig gut, kigger ind. Han har gennem vinduet spottet kagen på trænerbordet. Og så vil han i øvrigt også gerne lige vide, om det er rigtigt, at der kommer en stripper i morgen, når fodboldskolen slutter.

Højt respektniveau

Selv om det ikke var et tema under trænernes snak, blev 25-årige Simone Zibrandtsen nævnt i en sidebemærkning. Det virkede lidt som om, at hun i trænerkollegaernes ’respektniveau’ nærmede sig samme højde som Ernst og Mads Rahbek.

»Har du en lad attitude fra starten, kan der måske godt gå tant og fjas i den.«

Allerede i begyndelsen af interviewet fornemmes grunden til de øvriges respekt for Simone Zibrandtsen.

Linjen er lagt

»Jeg lærer alle navne at kende og sørger for, at spillerne lærer hinanden af kende, så vi forstår, hvad vi vil,« siger hun.

»Så når vi spiller, så spiller vi, og når vi har pauser, er der plads til sjov og spas.«

Linjen er lagt, og børnene er ikke i tvivl.

»De ved, at det ikke biliver lavet om, og at der bliver råbt højt, hvis de ikke hører efter. Opstår der internt fnidder, afsluttes det altid med et »undskyld«, inden der spilles videre.

»Det er jo en fodboldskole – ikke en gøglerskole.«

Højere niveau

Kun afbrudt af en festival i 2015 har Simone Zibrandtsen været med som assistenttræner/træner siden 2012. Hun har tidligere spillet fodbold og spiller i dag på HIF’s damehåndboldhold i JS. Hendes indtryk af fodboldskolens udvikling er, at niveauet er hævet.

»Da jeg var ung, var det nærmest som en mere ensformig ferieoplevelse. Børnene er i dag mere bevidste om sporten og ser meget mere fodbold. Mange udvikler sig rent faktisk i ugens løb – og har noget med herfra.«

En til forældrene

Simone Zibrandtsen roser børnene for at være gode til at tage sig af hinanden, uanset om det fodboldmæssige niveau er forskelligt.

»Pigerne forstår det hurtigt, mens drengene konkurrencegen nogle gange kortslutter, hvis det er totalt unfair. Nogle gange har jeg derfor været gammeldags pædagogisk og sat mig ned og snakket med dem om det i en rundkreds. Ikke for at lave om, men for at forstå.«

Og så har Simone Zibrandtsen et lille ’hip’ til forældrene.

»Der er hvert år tilfælde, hvor det tydeligt mærkes, at forældrene har tilmeldt børnene til fodboldskolen uden, at børnene egentlig har særlig meget lyst. Uanset eventuelle forældreambitioner eller pasningsbehov mener jeg, at børnene skal spille fodbold, fordi det er sjovt, og fordi de virkelig vil fodboldskolen i en uge.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.